Jurnalista Valentina Pufulescu, mărturisiri despre boala care o macină pe interior. Maladia ascunsă de care suferă mii de femei din România

3 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția Redacția

Jurnalista Valentina Pufulescu suferă de o boală foarte gravă, boală care o împiedică să devină mamă, să-și formeze o familie și care uneori îi face existența atât de grea încât îi este greu chiar să se spele și pe dinți.

article img

Valentina Pufulescu. Sursa foto: Instagram

Jurnalista Valentina Pufulescu suferă de o formă gravă de endometrioză

Ceea ce pentru mulți dintre noi e banal și face parte din rutina simplă a vieții, pentru Valentina Pufulescu lucrurile nu sunt atât de simple. În urmă cu 7 ani, jurnalista a descoperit că suferă de adenomioză, o formă gravă de endometrioză pentru care nu există tratament. De fapt, singura soluție în cazul ei este operația de histerectomie, mai exact scoaterea uterului.

De Ziua Femeii, ea și-a făcut curaj și a povestit despre problemele pe care înfruntă zilnic din cauza bolii și câte complicații i-a adus această maladie. Cu toate că se menține zâmbitoare și a încercat să-și schimbe viața cu totul, Valentina Pufulescu ascunde o mare dramă.

Pe contul său de Instagram sunt numai imagini cu ea în ipostaze fericite, fără ca cineva să bănuiască calvarul prin care trece zilnic din cauza acestei necruțătoare boli pentru care încă nu există încă tratament în toată lumea, dar mai ales nu se știe cauza exactă a bolii.

Foarte multe femei din România suferă de endometrioză, care se poate extinde la nivelul tuturor organelor, inclusiv la plămâni, inimă sau, în cazuri rare, la creier.

„De 8 martie mi-a trimis maică-mea o amintire comună de acum 5 ani. O fotografie cu familia noastră: eu, sora mea și ea, mama. Veniseră să mă externeze din spital, după o nouă criză de fier. Este o amintire despre cum să nu fii mamă. Cum să te obișnuiești cu gândul ăsta și cum să trăiești cu o boală cu care trebuie să lupți în fiecare moment al vieții.

Am adenomioză, O formă gravă de endometrioză, stadiu inoperabil. De fapt, singura operație recomandată de medici este histerectomia. Adică eliminarea uterului.

De fapt, asta este și cea mai grea povară a acestei boli perfide cu care mă lupt de 7 ani și care îmi afectează și cele mai mărunte activități zilnice. Ca să dau doar un scurt exemplu, în unele dimineți, pentru mine este un efort uriaș și să mă spăl pe dinți.

Un doctor mi-a explicat, în timpul unei ecografii, că uterul meu este ca un pom de Crăciun luminat cu mii de beculețe. Beculețele sunt vasele de sânge prin care sângerez, de multe ori, până aproape de leșin. Ele nu ar trebui să fie acolo. Sau și mai plastic, imaginați-vă o sită prin care se scurge viața însăși. Pentru că așa și este viața cu adenomioză.

Tot organismul este foarte slăbit din cauza pierderilor masive de sânge. Trăiesc de ani de zile cu amețeli crunte, dificultăți de respirație, amorțeli în mâini și picioare, o stare de vlăguire permanentă, dureri, insomnii, gânduri și stări cumplite. Mai ales că mi-am dorit un copil, o familie normală pe care eu nu am avut-o.

Au fost multe momente în care mi-aș fi dorit să mor decât să mai trec prin chinurile astea. Fizice și psihice. Dar cele mai grele momente au fost cele în care mă aflam în fața medicilor. Aici este adevărata dramă”, a scris Valentina Pufulescu pe Facebook.

Jurnalista a lucrat 10 ani la România TV, după o experiență lungă la Realitatea TV. Anul trecut, în 2020, Valentina Pufulescu a renunțat la tv pentru a preda cursuri de jurnalism.

Boala care te consumă pe interior, diagnosticată greșit de cele mai multe ori

Endometrioza produce infertilitate și afectează majoritatea organelor, provoacă stări depresive, de anxietate și poate afecta calitatea întregii vieți. Potrivit statisticilor, la noi în țară, peste 500.000 de femei suferă de endometrioză.

Din cauza diagnosticului pus greșit, multe femei află târziu că suferă de endometrioză, chiar când boala se află într-un stadiu avansat. S-a descoperit ca maladia să existe chiar și la paciente de 7-9 ani. Boala debutează, în general, la femei, între 20-40 de ani, însă multe dintre ele ajung să descopere că suferă de endometrioză mult mai târziu.

„Orice pacientă care se prezintă la medicul specialist cu dureri pelvine cronice, dureri în timpul menstruaţiei trebuie suspicionată de endometrioză. Acest diagnostic ar trebui să fie suspicionat primul, şi nu ultimul, aşa cum se întâmplă de multe ori. Astfel, diagnosticul este întârziat, iar boala evoluează către forme severe, cu infiltrarea organelor pelvine”, este de părere Dr. Gabriel Mitroi, absolvent al Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, medic primar, specializat în Obstetrică și Ginecologie, cu aptitudini în chirurgia (oncologică) ginecologică, uroginecologie și în chirurgia laparoscopică, autorul ghidului „Endometrioza de la A la Z”, scrie medichub.ro.

Pe Facebook a fost realizat un grup Eu și endometrioza destinat femeilor care suferă de această boală. Acolo, fiecare femeie împărtășește experiența proprie asupra bolii, dar și recomandări de medici, alimentație etc.

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.98
  • USD 4.73
  • CHF 5.35
  • GBP 5.97
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti -1°C icon
  • Cluj-Napoca -2°C icon
  • Constanta 2°C icon
  • Iasi -1°C icon
  • Brasov -2°C icon
  • Timisoara 5°C icon
  • Craiova 1°C icon