Cine este „micul Einstein”, adolescentul din Mehedinți care a inventat o baterie nucleară care ar putea alimenta cu electricitate un cartier rezidențial timp de 100 de ani
Vladimir Vîrzob este un tânăr de 15 ani, care la vârsta lui a reușit să inventeze o baterie radio-izotopică care ar putea alimenta un cartier rezidențial timp de un secol. Adolescentul explică și care este principiul funcționării și ce semnifică această invenție.
Vladimir Vîrzob, adolescentul care a inventat bateria radio-izotopică de dimensiunea unei doze de suc care ar putea furniza electricitate un timp îndelungat, este mândria Olteniei.
În 2021, el a fost premiat cu argint la Salonul Internațional de Inovații și Invenții de la Varșovia. Vladimir Vîrzob este pasionat de fizică nucleară și chimie, iar în urma premiului dobândit, pentru care a concurat împreună cu alți 200 de participanți din 16 țări, deputatul PNL Virgil Popescu l-a felicitat pe Facebook.
„Vreau să îi transmit sincere felicitări elevului Vîrzob Vladimir Ștefan pentru medalia de argint pe care a primit-o pentru ”CHR - X Nuclear Decontaminating Agent” la Salonul Internațional de Inovații și Invenții de la Varșovia! Sunt cu atât mai mândru de Vladimir că este mehedințean de-al ”meu”, elev la Colegiul Național ”Traian” din Drobeta Turnu Severin! Vreau să le mulțumesc celor care l-au îndrumat și îi doresc mult succes și la cât mai multe inovații și pe viitor!”, a scris deputatul PNL Virgil Popescu.
În 2020, Vladimir Vîrzob a primit medalia de aur la un salon de invenții, pentru un moderator nuclear folosit în decontaminarea suprafețelor radioactive.
Vladimir Ștefan Vîrzob a inventat o baterie radio-izotopică de dimensiunea unei doze de suc care ar putea genera electricitate semnificativă
Vladimir Vîrzob a reușit, anul acesta, să inventeze baterie radio-izotopică care ar putea asigura un cartier rezidențial timp de un secol. O reușită remarcabilă, spun cercetătorii.
„Bateria nucleară KN-9 reprezintă o sursă continuă de energie pentru o perioadă inteligentă de timp, iar aceasta funcționează după principiul iradierii unui ansamblu de material piezoelectric.”, a povestit Vladimir Vîrzob.
„Aici se regăsește o replică 1 la 1 a bateriei nucleare dezvoltate individual și printată 3 D. După cum se poate observa, aceasta este compusă din mai mulți cilindri concentrici.”, a spus adolescentul, a cărui invenție a fost premiată la Salonul Internațional de Inventică EUROINVENT de la Iași, fiind apreciată de cercetări, care cred că bateria KN-9 ar putea produce o cantitate importantă de energie.
Invenția mea se referă la o baterie radio-izotopică ce are ca principiu de bază un principiu ce datează de la mijlocul secolului al XX-lea, respectiv convertirea radiațiilor nucleare în energie electrică, dar aduce o abordare inovativă acestui proces de convertire, o abordare ce nu a fost încă studiată de comunitatea științifică. ”, a mai explicat adolescentul pasionat de fizică și chimie, care din motive de confidențialitate, nu poate detalia principiul de funcționare al prototipului, potrivit surselor Actualitate.net.
În ceea ce privește costurile producției bateriei radio-izotopice, Vladimir Vîrzob spune că „raportând cantitatea de energie emisă la costul relativ de producție, pot spune că este mult mai eficientă decât mai multe tehnologii deja existente la ora aceasta pe piață.”.
Vladimir Vîrzob este din Mehedinți
„Micul Einstein” este elev al Colegiului Național Traian din Drobeta Turnu Severin, județul Mehedinți, unde și locuiește cu familia sa. După valul de felicitări primit în urma rezultatelor sale, Vladimir Vîrzob a declarat că are o colaborare cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, care îl ajută în demersul său.
„Sunt chiar onorat! Eu colaborez cu dumnealui în prezent. Prin recomandarea acestuia am ajuns la Institutul Național de Cercetare Pitești, unde fac încercări pe produsul meu. Pentru aceasta îi mulțumesc și chiar este un important sprijin pentru mine!”, a adăugat Vladimir Vîrzob.