Daniel Funeriu, acuzat că și-a bătut joc de o jurnalistă britanică în timpul dezbaterii prezidențiale de la TVR. Momentul VIDEO: „O mârlănie fără margini”
Un moment tensionat petrecut în timpul dezbaterii prezidențiale de la TVR a stârnit reacții virulente după ce Daniel Funeriu, candidat independent, a vrut să dea răspunsul la o întrebare adresată lui George Simion, care nu se afla în sală, de către jurnalista britanică Alison Mutler. Funeriu a fost acuzat că a imitat accentul jurnalistei. Incidentul a fost catalogat drept jenant și ofensator de mai mulți oameni din presă și comentatori publici. (video mai jos cu dezbaterea integrală)
Dezbaterea prezidențială organizată de Televiziunea Română a reunit zece dintre cei unsprezece candidați înscriși în cursa pentru funcția de președinte. Singurul absent a fost George Simion, candidatul Alianței pentru Unirea Românilor. În cadrul sesiunii de întrebări adresate de jurnaliști, un moment a atras în mod deosebit atenția publicului și a generat critici vehemente: reacția lui Daniel Funeriu la întrebarea pusă de Alison Mutler, jurnalistă britanică stabilită în România de peste 30 de ani.
Alison Mutler a adresat o întrebare pertinentă legată de reconstrucția Ucrainei și de eventualul sprijin pe care l-ar putea primi firmele românești din partea unui posibil președinte George Simion, în contextul în care acesta are interdicție de intrare în Ucraina. Deși întrebarea era formulată clar și nu îi era adresată lui Funeriu, acesta a intervenit și și-a exprimat dorința de a răspunde în locul lui Simion, ulterior fiind acuzat că a mimat accentul britanic al jurnalistei. „Alison, George Simion nu este aici, așa că pot să răspund în locul lui.” (video mai jos cu momentul întrebării jurnalistei Alison Mutler și intervenția lui Funeriu)
Daniel Funeriu, criticat după dezbatere
Imediat după difuzarea momentului, reacțiile nu au întârziat să apară. Medicul și comentatorul public Gabriel Diaconu a condamnat ferm gestul lui Funeriu, afirmând că acesta a demonstrat o lipsă de respect profundă: „A fost o mârlănie fără margini. L-a descalificat ca om, ca persoană publică și, în mod evident, ca prezidențiabil. E o grosolănie de neacceptat să ironizezi accentul cuiva care vorbește limba ta cu pasiune și dedicare.” Diaconu a mai amintit faptul că Mutler a fost una dintre vocile esențiale ale presei internaționale în timpul Revoluției din 1989 și că a contribuit semnificativ la reflectarea evenimentelor din România în afara țării.

Jurnalista Ramona Ursu a oferit o scurtă prezentare a carierei lui Alison Mutler, pentru a pune în context importanța sa profesională: fostă corespondentă-șefă la Associated Press timp de 25 de ani, cu colaborări pentru BBC, ITV, Radio Europa Liberă și Euronews, Mutler este recunoscută pentru rigoarea și obiectivitatea ei. Ursu a descris momentul drept „jenant” și a adăugat că Funeriu pare să se potrivească perfect cu zicala: „Unde-i minte multă, e și multă prostie.”
Dezbaterea s-a desfășurat la Palatul Cotroceni și a fost transmisă în direct pe posturile TVR și online. Pe lângă incidentul legat de Alison Mutler, evenimentul a fost presărat cu contre între candidați. Nicușor Dan a atras critici după ce a afirmat că doar patru dintre candidați au șanse reale la funcția supremă în stat. Ulterior, acesta și-a cerut scuze, spunând că nu a dorit să jignească pe nimeni.
Lista candidaților care s-au prezentat la dezbatere include nume precum Crin Antonescu, Victor Ponta, Elena Lasconi, Marcela Lavinia Șandru, Silviu Predoiu, Cristian Terheș, Sebastian Popescu, John-Ion Banu-Muscel, Nicușor Dan și Daniel Funeriu. George Simion, vizat de întrebarea jurnalistei britanice, a fost singurul absent, fără o justificare oficială oferită în cadrul transmisiunii.
Campania se încheie sub semnul tensiunilor și al gafelor de imagine
Evenimentul organizat de TVR a fost penultima confruntare televizată din această campanie electorală, urmând ca Antena 3 să găzduiască ultima dezbatere înainte de scrutinul din 4 mai. Episodul cu Daniel Funeriu a umbrit însă finalul campaniei, readucând în atenție tema respectului pentru diversitate culturală și lingvistică, dar și întrebarea dacă toți candidații înțeleg pe deplin rolul pe care îl aspiră să-l joace în viața publică a României.
Rămâne de văzut dacă Daniel Funeriu va reveni cu explicații sau cu un gest de scuze adresat jurnalistei.