Ce este Via Transilvanica? Proiectul ce a câștigat Premiul Publicului la Premiilor Europene pentru Patrimoniu 2023

3 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția Redacția

Via Transilvanica, supranumit "Drumul care unește", reprezintă un traseu de drumeție de peste 1.400 de kilometri ce conectează 12 situri din patrimoniul mondial UNESCO și traversează aproximativ 400 de comunități din România.

Conceput pentru a pune în valoare patrimoniul cultural și natural al României, Via Transilvanica a fost inaugurată în 2022, după patru ani de muncă dedicată și implicarea a peste 10.000 de voluntari.

De la Whitepixels - Operă proprie, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=93484390
De la Whitepixels - Operă proprie, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=93484390

Traseul este semnalizat cu borne  sculptate individual de artiști din România și din străinătate, transformând ruta într-una dintre cele mai mari expoziții de sculptură în aer liber din lume.


Asociația Tășuleasa Social, un ONG cu peste 23 de ani de experiență în organizarea de proiecte sociale, culturale, sportive și de mediu, a fost recompensată pentru remarcabilul său proiect, Via Transilvanica. Acesta a fost desemnat câștigătorul premiului Public Choice Award 2023, în cadrul unei ceremonii desfășurate la Veneția, Italia.

Reprezentanții proiectului au mărturisit cu entuziasm: "Am spart recordul pentru numărul de voturi, ceva ce nu s-a mai întâmplat până acum, iar asta înseamnă cu adevărat ceva. Vă mulțumim pentru fiecare vot în parte."

Premiul "Public Choice Award", în valoare de 10.000 de euro, reprezintă nu doar o recunoaștere financiară, ci și o validare a importanței și impactului Via Transilvanica în promovarea patrimoniului cultural și natural al României.


Premiile European Heritage Awards / Europa Nostra sunt sprijinite de programul Creative Europe al Uniunii Europene. Aceste distincții onorează și promovează cele mai înalte standarde în intervenții patrimoniale, cercetare, educație și conștientizare, precum și dedicarea îndelungată a profesioniștilor și voluntarilor.

Recunoașterile obținute pe parcursul acestui program ilustrează bogăția și vitalitatea moștenirii culturale europene, precum și pasiunea cu care aceasta este sărbătorită și păstrată în întregul continent.

Cei distinși cu Premiile European Heritage Awards / Europa Nostra intră într-o rețea paneuropeană, favorizând schimbul de cunoștințe și colaborările transfrontaliere. Laureații au raportat multiple beneficii pe termen scurt și lung, precum creșterea oportunităților profesionale, creșterea vizitatorilor la siturile lor patrimoniale și posibilități suplimentare de finanțare.

De asemenea, aceste premii sunt recunoscute ca fiind cele mai prestigioase distincții din domeniul patrimoniului în Europa, aducând astfel recunoaștere la nivel local, național și european nu doar proiectelor premiate, ci și țărilor și comunităților lor locale.


captură viatransilvanica.com
captură viatransilvanica.com

Pe lângă marcarea traseului, Tășuleasa Social a dezvoltat și un ghid detaliat pentru Via Transilvanica, disponibil în patru limbi, ce acoperă aspecte esențiale de la planificarea călătoriei, fauna sălbatică, opțiuni de cazare până la descrieri detaliate ale traseelor.




Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.97
  • USD 4.45
  • CHF 5.26
  • GBP 5.91
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 16°C icon
  • Cluj-Napoca 18°C icon
  • Constanta 22°C icon
  • Iasi 18°C icon
  • Brasov 12°C icon
  • Timisoara 25°C icon
  • Craiova 22°C icon