Ce este un NFT și de ce este un trend trecător în forma actuală ?

3 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția actualitate.net

NFT, acronim la Non-Fungible Token, este un concept relativ nou legat de tehnologia Blockchain ce se bazează pe idea de obiecte virtuale / entități ce sunt unice și nu pot fi schimbate în nici un fel cu altele similare.

article img

Ce este mai exact un NFT?

Un NFT este o entitate non-fungibilă stocată într-un Blockchain și care deține un set de proprietăți ce însumat rezultă într-o valoare unică ce nu poate fi înlocuită sau schimbată dar poate fi oricând transferată de către deținător.

La polul opus sunt entitățile fungibile / interschimbabile, precum cripto monedele, ce pot fi oricând înlocuite cu o alte entități de aceeași fel, calitate și cantitate. În speță un Bitcoin o să fie oricând egal cu alt Bitcoin.

Practic putem aveam 21 milioane de Bitcoin , unde fiecare Bitcoin este egal cu altul însă un NFT este unic per Blockchain.

Utilizare NFT

În general unicitatea unui obiect oferă implicit și o valoare acestuia , un exemplu ar fi operele de artă fizice care ajung să se vândă pe milioane de euro.

Explorând tehnologia NFT mai multe companii cât și artiști au început să-și vândă operele online prin ideea de unicitate oferită de această tehnologie.

În 2021, o operă digitală, "Everydays: The First 5000 Days” de Mike Winkelmann, a fost vândută de către casa de licitații Christie cu 69.3 milioane de dolari:

article img

“Everydays: The First 5000 Days” - Mike Winkelmann | Beeple

Tot mai multe start-up-uri și artiști au început să introducă și să lanseze NFT-uri la nivel mondial.

În România mai mulți artiști au anunțat că urmează să lanseze NFT-uri:

- Solista Delia a anunțat pe  Instagram că va lansa pe 22 martie 2021 primul NFT sub forma unei melodii digitale.

-  DJ Shiver a lansat un astfel de instrument digital la jumătatea lunii martie.

Valoarea unui NFT?

Cu toate că artiștii au început puternic să promoveze și să monetizeze artă prin tehnologia NFT, valoarea unui NFT pentru cumpărător este discutabilă.

În speță deținătorul unui NFT nu deține efectiv obiectul de artă și nici drepturile de autor pentru acel obiect de artă pentru că in mod efectiv un NFT este doar o trimitere către un obiect de artă stocat online pe un server oarecare.

Practic NFT-ul nu conține efectiv fișierul digital ce reprezintă arta (exemplu imaginea sau melodia sau clipul video) ci doar o trimitere către aceasta (un URL).

În același timp nimic nu poate împiedica reproducerea fișierului de către altcineva spre diferență de obiecte de artă fizice, precum o pictură, o carte, etc. Un exemplu practic este chiar opera de artă vândută pe milioane și care e inclusă, prin copiere, în acest articol.

Totodată serverul pe care sunt stocate fișierele la care un NFT face referință, sau compania care se ocupă de acesta, poate pur și simplu să dispară în timp.

Astfel în realitate un NFT este doar o dovadă că o entitate există (poate) la o adresă de internet iar că trimiterea către această adresă este deținută de cineva.

NFT-ul nu are legătură cu drepturile de autor sau cu orice alte implicări legale. Fără un contract legal între autor și cumpărător un NFT nu are nici o valoare legală.

Inclusiv Christie’s, casa de licitații prin care a fost vândut NFT-ul de 69.3 milioane USD, au precizat în condițiile vânzării că:

"Cumpărătorul înțelege pe deplin că achiziționarea NFT-ului nu implică nici un fel de alte drepturi de proprietate directă cu excepția celor ce se referă la drepturile pentru arta digitală tokenizată de prin NFT."

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine