Bolojan l-a dat afară pe Piedone după interceptarea DNA
Premierul Ilie Bolojan a semnat eliberarea din funcție a lui Cristian Popescu Piedone din fruntea ANPC, la o zi după ce DNA l-a plasat sub control judiciar într-un dosar de corupție. Piedone nu mai are voie să-și exercite atribuțiile, iar interimatul a fost preluat de Sebastian Ioan Hotca.

Demiterea lui Piedone a fost anunțată oficial de Guvern
Guvernul a transmis miercuri, 23 iulie, că premierul Ilie Bolojan a semnat decizia de eliberare din funcție a lui Cristian-Victor Popescu Piedone, în urma unei evaluări efectuate pe baza documentelor transmise de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor și Direcția Națională Anticorupție.
Conform comunicatului oficial, decizia a fost luată „după analiza actelor primite de la ANPC și DNA din care rezultă că Cristian-Victor Popescu Piedone nu își mai poate îndeplini atribuțiile de serviciu”.
Contactat de jurnaliștii HotNews pentru a oferi o reacție la revocarea din funcție, Piedone a declarat scurt: „Nu comentez absolut nimic”.
Interimatul preluat de fostul șef ANPC
Atribuțiile lui Piedone vor fi exercitate temporar de vicepreședintele ANPC, Sebastian Ioan Hotca. Acesta a mai ocupat poziția de președinte interimar în 2024, înainte ca Piedone să fie numit oficial printr-o decizie a Guvernului condus atunci de Marcel Ciolacu.
Numirea lui Cristian Popescu Piedone în fruntea ANPC a avut loc pe 7 februarie 2025. Înainte de această funcție, el a candidat fără succes la Primăria Capitalei și la Senat. În trecut, a fost primar al Sectorului 5, funcție pe care nu a mai dorit să o continue printr-o nouă candidatură.
Piedone, plasat sub control judiciar de DNA
Direcția Națională Anticorupție a confirmat marți seară că Cristian Popescu Piedone este urmărit penal și se află sub control judiciar. Procurorii i-au interzis să-și exercite funcția, după ce au descoperit că, în data de 7 martie 2025, a informat în avans conducerea unui hotel din Sinaia despre un control ANPC.
Potrivit anchetatorilor, Piedone l-a contactat telefonic pe angajatul hotelului Internațional din Sinaia, oferindu-i detalii despre sosirea comisarilor, tipul controlului și ce aspecte urmau să fie verificate. Procurorii susțin că aceste informații nepublice au fost transmise pentru a evita sancțiuni legate de încălcarea legislației în domeniul protecției consumatorului.
Anchetatorii precizează că Piedone a acționat în favoarea operatorului economic, permițându-i astfel să ia măsuri în avans și să se sustragă sancționării. DNA a deschis dosarul în urma unei interceptări efectuate de Parchetul Judecătoriei Sinaia în cadrul unei alte anchete, probă care a fost ulterior transmisă la DNA prin declinare de competență.
Reacția lui Piedone
După ce a fost plasat sub control judiciar, Piedone a declarat că este prieten vechi cu patronul hotelului vizat de controlul ANPC. Acesta a negat că ar fi săvârșit vreo infracțiune și a susținut că și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu.
„Nu ascund că proprietarul hotelului este prietenul meu de ani și ani de zile, dar nu am avut niciun schimb de informații. Nu-mi aduc aminte cu certitudine că s-a întâmplat acest lucru. Nu am făcut trafic de influență, nu am luat un leu, mi-am făcut datoria”, a declarat fostul președinte ANPC.
Piedone a mai afirmat că, prin activitatea sa, ar fi deranjat companii mari și alte interese economice și a promis că va demonstra în instanță că este nevinovat: „Voi demonstra prezumția mea de nevinovăție care există și trebuie să o duc la capăt”.
Piedone, achitat în dosarul Colectiv după un an de detenție
În 2022, Cristian Popescu Piedone a fost condamnat definitiv de Curtea de Apel București la patru ani de închisoare pentru abuz în serviciu în dosarul tragediei de la Colectiv. A fost eliberat după un an și o lună, în urma unui recurs în casație admis de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Ulterior, Piedone a dat în judecată statul român și a obținut în primă instanță, la Tribunalul București, daune morale de 100.000 de euro. Decizia nu este definitivă.