AI în industria cinematografică. Vizionează primele filme produse de inteligența artificială

10 minute
Publicat:
Autor: Larisa Ciută

Inteligența artificială în industria cinematografică este controversată, dar probabil o parte inevitabilă a viitorului. Mulți oameni sunt, însă de părere că procesul durează mai mult decât credeam. De altfel, odată cu AI-ul în cinematografie, multe locuri de muncă vor dispărea, însă vor apărea altele noi.



Companiile de film sunt conștiente de potențialul AI, mai ales că folosirea inteligenței artificiale în cinematografie poate fi mai puțin costisitor și pot economisi bani, însă nu toată lumea este de acord cu folosirea AI-ului în industria filmului.

Scriitori, actori și alți angajați din industria cinematografică au protestat împotriva utilizării IA în film în 2023. Protestul, care a fost, de asemenea, unul dintre cele mai lungi din industrie, nu a cerut doar salarii mai bune, ci și o limitare a utilizării AI în industrie, în special în ceea ce privește scenariul și acordarea de licențe pentru imaginea sau performanța unui actor generată de inteligența artificială.

Cum schimbă AI cinematografia

Dar de ce anume erau actorii și scenariștii îngrijorați de AI în industria cinematografică? De când inteligența artificială a început să câștige popularitate, unii au început să folosească tehnologia pentru a dezvolta scenarii pentru industria filmului. Capacitățile AI pot fi adoptate în diverse scopuri în domeniul cinematografiei.

În afară de generarea de scenarii, AI poate adăuga efecte speciale, creează animații realiste, editează videoclipuri, iar lista continuă:

  • AI îi poate ajuta pe regizori în procesul de scriere al scenariilor, generând idei de intrigi, dialoguri, personaje și chiar scenarii întregi. De exemplu, un sistem de inteligență artificială numit Benjamin a scris un scurtmetraj SF numit Sunspring, care a fost proiectat la Festivalul de Film Sci-Fi de la Londra în 2023.
  • AI îi poate ajuta pe realizatorii de filme cu mai multe sarcini, printre care distribuția, căutarea locației și stabilirea bugetului. De exemplu, un instrument de inteligență artificială numit ScriptBook poate analiza un scenariu și îi poate prezice potențialul de încasări, genul, datele demografice ale publicului și alegerile optime de distribuție.
  • Inteligența artificială poate îmbunătăți calitatea și eficiența producției de filme, prin utilizarea tehnicilor de viziune computerizată, învățare automată și învățare profundă pentru a crea efecte vizuale, animații și CGI realiste. Cel mai mare exemplu în acest sens este programul deepfake. Deepfake poate schimba fețele actorilor dintr-un videoclip, creând imitații sau transformări convingătoare.
  • AI îi poate ajuta pe producătorii de filme cu sarcini de post-producție, cum ar fi editarea, colorarea și designul de sunet. Instrumentul de inteligență artificială numit Lumen5 poate crea automat rezumate video din articole de text, folosind procesarea limbajului natural și viziunea computerizată.
  • AI poate crea muzică originală pentru filme, folosind algoritmi generativi care pot compune melodii, armonii și ritmuri. De exemplu, un sistem de inteligență artificială numit AIVA poate produce muzică în diferite stiluri și stări de spirit și a fost folosit pentru a compune coloana sonoră a mai multor filme și reclame.



Însă tot acest ajutor din partea inteligenței artificiale trage semnale de alarmă cu privire la originalitate și autenticitate, dar, mai ales, impactul AI asupra creativității umane, proprietatea și drepturile asupra operelor create de AI, precum și utilizarea necorespunzătoare sau abuzivă a tehnologiei AI.

În SUA, mai mulți artiști muzicali, scriitori, poeți și alții asemenea au intentat deja procese împotriva companiilor de inteligență artificială pentru că le-au folosit lucrările pentru a genera conținut nou, fără a menționa sursa sau să plătească vreun leu spre autorul de drept.



Filme generate de inteligența artificială

În timp ce lucrul cu inteligența artificială în cinematografie rămâne o problemă care trebuie tratată cu multă precauție, filmele generate de AI încep să câștige teren. Filmele generate de inteligența artificială sunt realizate parțial sau complet cu AI, cu personaje inventate și actori care nu există, așa că fotografiile, videourile scenariile, muzica și întregul proces dintr-un film nu sunt reale.

Recent, pe contul „Infinite” de pe Youtube au fost încărcate peste 22 de melodii realizate cu AI. Contul este dedicat lui Britney Spears, care apare cântând diferite melodii reproduse cu vocea ei. De altfel, modelul din clip nu este real, iar fața lui Britney Spears a fost folosită pentru a crea videoclipuri.

Sunspring: Un scurtmetraj SF scris în întregime de un sistem de inteligență artificială numit Benjamin, bazat pe un corpus de scenarii SF. Filmul a fost proiectat la Festivalul de Film Sci-Fi de la Londra în 2023.

The Frost: Considerat primul film generat de inteligența artificială din lume, The Frost este un film de 12 minute în care fiecare cadru este generat de o inteligență artificială care creează imagini, numită DALL-E 2, pe baza unui scenariu scris de un om. Filmul folosește un alt instrument de inteligență artificială numit D-ID pentru a anima imaginile fixe.

PLSTC: Un scurtmetraj care utilizează o inteligență artificială de creare a imaginilor numită Midjourney pentru a crea scene suprarealiste cu creaturi marine învelite în plastic. Filmul a făcut parte din Festivalul de film Runway AI de la New York din 2023.

Given Again: Un scurtmetraj care folosește o tehnologie numită NeRF (neural radiance fields) pentru a transforma fotografii 2D în obiecte virtuale 3D, creând un efect oniric. Filmul a făcut parte, de asemenea, din Festivalul de film Runway AI din 2023.

Expanded Childhood: Un scurtmetraj care folosește DALL-E 2 pentru a extinde granițele fotografiilor vechi de familie, creând un colaj nostalgic și suprarealist.
Critterz: Produs în colaborare cu OpenAI, Critterz este primul scurtmetraj de animație care prezintă exclusiv elemente vizuale produse de Dall-E.



Primul film generat de AI

Deși aceste filme create de AI se află încă în faza incipientă de creare, deja au tulburat apele în industria cinematografică. În timp ce publicul rămâne uimit și fascinat de modul de creare al inteligenței artificiale, iar actorii sau angajații din industria filmului protestează împotriva folosirii AI, India ar putea lansa în curând primul film de lung metraj generat de inteligența artificială din lume.

Potrivit unui raport al SCMP, studiourile Intelliflicks Studios din orașul Chandigarh, situat în nordul Indiei, vor produce un film de lung metraj generat de inteligența artificială.

Filmul, Maharaja in Denims, se bazează pe un roman scris în 2014 de scriitorul indian Khushwant Singh. Intelliflicks Studios este o societate mixtă între el și Gurdeep Singh Pall, un guru al tehnologiei care a fost, de asemenea, fost vicepreședinte corporativ la Microsoft, care a supravegheat proiectele de inteligență artificială pentru întreprinderi.

În ciuda faptului că este un film de lung metraj generat de inteligența artificială, scenariul filmului Maharaja in Denims va fi scris tot de un scenarist. Studiourile Intelliflicks au lansat recent primul trailer al filmului. Compania a mai spus că filmul va costa doar aproximativ o șesime din costul real de producție care implică actori și o echipă de filmare reală.

Pall a declarat că creativitatea umană va fi îmbinată cu inteligența artificială pentru a genera decoruri digitale și cadre de filmare, precum și pentru a reda muzica și dialogurile. Compania a recunoscut, de asemenea, că, deși costul este ieftin, există provocări pentru a se asigura că tehnologia poate livra ceea ce a fost cu adevărat imaginat.

Inteligența artificială în filmele indiene prinde deja contur în unele filme. Regizorul Guhan Senniappan a declarat că intenționează să includă o secvență de 2,5 minute de inteligență artificială în viitorul său film Tamil Weapon, în timp ce Shekhar Kapur a avut un scenariu generat de inteligența artificială pentru continuarea filmului său din 1983, Masoom.

Având în vedere că noi cercetări și noi modele de inteligență artificială apar rapid, Intelliflicks Studios consideră că filmele generate de inteligența artificială nu numai că vor fi produse mai rapid, dar ar putea fi și mai bune în viitor, scrie techwireasia.com.



Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.98
  • USD 4.77
  • CHF 5.37
  • GBP 5.98
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 5°C icon
  • Cluj-Napoca 1°C icon
  • Constanta 4°C icon
  • Iasi 3°C icon
  • Brasov -0°C icon
  • Timisoara 2°C icon
  • Craiova 3°C icon