Ce este Gemini? Modelul AI lansat de Google ce se anunță a fi superior ChatGPT-4?

4 minute
Publicat:
Autor: Redacția actualitate.net

Google a dezvăluit recent Gemini, cel mai nou model AI, care ar putea depăși capacitățile ChatGPT-4. Această anunțare, făcută de Sundar Pichai, CEO-ul Google și Alphabet, marchează un moment important în strategia companiei orientată spre AI, în curs de aproape opt ani.

Google GEMINI AI

Pichai a subliniat potențialul transformativ al AI, vizualizându-l ca pe un catalizator pentru niveluri de inovație, progres economic și productivitate fără precedent. Gemini, conform lui Pichai, nu reprezintă doar un salt tehnologic, ci și realizarea unei viziuni care plasează AI în centrul rezolvării problemelor complexe și îmbunătățirii vieților umane la nivel global.

Demis Hassabis, CEO și Co-Fondator al Google DeepMind, a reiterat angajamentul companiei de a dezvolta AI în mod responsabil. Hassabis, care și-a dedicat viața cercetării în AI, vede în Gemini culminarea acestui efort. Modelul este conceput să fie multimodal, adică poate procesa și înțelege diverse tipuri de informații, inclusiv text, audio, imagini și videoclipuri, făcându-l mai versatil și intuitiv decât modelele anterioare.


Prima iterație a Gemini, Gemini 1.0, vine în trei versiuni: Ultra, Pro și Nano. Fiecare este optimizată pentru diferite sarcini, cu Gemini Ultra fiind cel mai puternic, proiectat pentru sarcini complexe, Gemini Pro pentru o gamă largă de aplicații și Gemini Nano pentru sarcini pe dispozitive.


Performanța lui Gemini a fost remarcabilă în teste. A depășit experții umani în MMLU (înțelegere masivă a limbajului pe mai multe sarcini) cu un scor de 90.0% și a obținut un scor de top de 59.4% în noul benchmark MMMU, care testează sarcini multimodale ce necesită raționament complex. Aceste realizări demonstrează capacitățile avansate ale lui Gemini în înțelegere și raționare în diferite domenii.

sursa: google.com

Dezvoltarea lui Gemini reprezintă o nouă abordare în crearea modelelor AI. Spre deosebire de modelele multimodale anterioare, care erau adesea limitate în funcționalitatea lor, Gemini a fost antrenat și finisat pe diferite modalități de la început. Acest lucru i-a permis să proceseze și să analizeze diferite tipuri de intrări mai eficient decât predecesorii săi.


Capacitățile avansate ale lui Gemini nu sunt doar teoretice. Abilitatea sa de a extrage perspective din cantități imense de date îl face un instrument puternic pentru domenii de la știință la finanțe. Fiabilitatea și eficiența modelului sunt și mai accentuate de infrastructura de ultimă oră a Google, inclusiv utilizarea Unităților de Procesare Tensor (TPU) v4 și v5e.


În paralel cu anunțul Gemini, Google a introdus și cel mai puternic și eficient sistem TPU până în prezent, Cloud TPU v5p. Acest nou sistem este proiectat să accelereze antrenarea modelelor AI la scară largă, cum ar fi Gemini, promițând un dezvoltare și implementare mai rapidă a aplicațiilor AI avansate.Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine