Inteligența artificială generativă, un instrument extraordinar pentru educație?
Într-o lume în care tehnologia se schimbă rapid și inovațiile digitale au devenit un standard, inteligența artificială (IA) a luat cu asalt diferite industrii, revoluționând modul în care lucram, învățăm și comunicăm. Printre numeroasele aplicații ale IA, sistemele de chatbot, precum ChatGPT, se disting printr-o capacitate unică de a genera texte coerente, de a răspunde la întrebări și de a facilita discuții la nivel avansat. Dar cum poate fi folosit un astfel de instrument în avantajul tău, indiferent dacă ești un antreprenor, lucrezi în educație, ești creator de conținut sau pur și simplu un entuziast tech?
Ce este mai exact ChatGPT?
ChatGPT, Google BARD și alte modele similare de inteligență artificială fac parte din categoria de AI generativ.
Inteligența artificială generativă este un tip de inteligență artificială capabilă să genereze text, imagini sau alte tipuri de media, folosind modele generative.
Pe scurt acest tip de inteligență a fost antrenată pe volume întregi(și/sau conținut multimedia) pentru a detecta trăsături similare în acestea cu scopul ca mai apoi să poată genera conținut "nou" cu caracteristici similare.
Astfel am ajuns să putem întreba un sistem ca ChatGPT o întrebare complexă iar acesta să ne răspundă coerent.
Practic un sistem ca ChatGPT are înmagazinat, mai mult sau mai puțin, o mare parte din tot text-ul generat de umanitate (în articole, cărți, ziare, etc) și reușește să ofere răspunsuri care sunt în multe cazuri foarte bune.
Cum interacționzi mai exact cu un model generativ precum ChatGPT?
Utilizare unui model de AI de acest fel este simplă: Ai o interfață de chat unde pui întrebări și primești răspunsuri.
ChatGPT se poate utiliza direct prin interfața web sau aplicațiile de mobile oferite de către OpenAI. (https://chat.openai.com/)
Contextul unei discuții cu ChatGPT
Fiecare întrebare sau sugestie pe care o trimiți către ChatGPT , dar și fiecare răspuns, construiesc un context în jurul subiectului activ.
Acest context este foarte important deoarece dictează felul in care ChatGPT o să-ți răspundă la întrebări.
Cu cât construiești contextul mai bine cu atât o să primești răspunsuri mai clare si mai bine definite.
Este important de precizat că acest context este limitat. ChatGPT poate să proceseze un număr limitat al acestui istoric pentru a răspunde.
Acestă limită a context-ului activ se măsoară în tokeni. Familia de modele GPT procesează textul folosind acești tokeni, care sunt secvențe comune de caractere găsite în text.
De exemplu, propoziția următoare are un număr de 26 de tokeni conform calculatorului oferit de cei de la OpenAi:
Spune-mi și mie care este ora ideală la care să te culci?
In general modelele ChatGPT pot să proceseze un context de până la 32.000 de tokeni.
E foarte important să cunoști și să înțelegi limitările acestor sisteme pentru a le putea utiliza în cel mai optim mod.
Limitările informațiilor disponibile legat de antrenamentul modelului
La data actuală, ChatGPT este un model al cărui antrenament a fost finalizat in anul 2021. Practic acest model îți poate răspunde la întrebări doar folosind informații mai vechi de Septembrie 2021.
Acesta nu știe despre nici un eveniment, articol sau informație ce a fost publicată după această dată. In schimb ChatGPT poate fi informat, în limita context-ului, de către utilizator legat de informații noi.
Există totuși si modele ce oferă informații mai aproape de real-time precum Google BARD. Bineînțeles fiecare model are diferite particularități ce pot fi observate ușor atunci când interacționezi cu acestea.
Un tool extraordinar pentru educație?
Un model generativ precum ChatGPT poate să fie un partener excelent atunci când vrei să faci research pe un subiect pe care-l vrei aprofundat.
Practic poți să porți un dialog pe orice subiect, fără să fi judecat, pentru a înțelege sau aprofunda o idee.
Cu cât dezbați , întrebi mai mult cu atât înveți mai mult dar și modelul reușește să-ți răspundă mai coerent.
Unde se oprește inteligența artificială și unde începe fabula?
O problemă semnificativă cu aceste modele generative este că pot să ofere răspunsuri ce pot fi complet neadevărate iar în unele cazuri aceste modele pot chiar să insiste ca aceste răspunsuri sunt valide.
Descrisă drept halucinație, sau pur și simplu inventare, este acum o problemă întâlnită relativ frecvent atunci când interacționezi cu aceste sisteme.
Este important să ți cont de acest lucru atunci când folosești aceste instrumente.
Interacțiune vocală?
Interacțiunea cu ChatGPT poate fi făcută în multe feluri. Probabil cel mai facil mod este dialogul vocal.
AiLina.app este o aplicație de mobil disponibilă pe iOS și Android ce îți oferă posibilitatea să interacționezi cu ChatGPT3 și ChatGPT4 folosind vocea, inclusiv in limba română!