120 de ani s-au scurs în 10 luni. Podul de la Brăila de jumătate de miliard de euro intră iar în reparații

3 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Larisa Ciută

„România lucrului bine făcut” sau despre cum se scurg 120 de ani în nici un an, căci atât a trecut de la inaugurarea podului de la Brăila care trebuia să reziste în timp. Ei bine, cei 120 de ani, cât timp trebuia să țină podul de peste Dunăre, s-au scurs în nici măcar un an, circulația fiind dată drumul pe 6 iulie 2023. Investiția: jumătate de miliard de euro în reparații.



Podul de la Brăila intră în reparații, astfel că au fost făcute deja decopertări în mai multe zone ale podului, unde banda de circulație a fost închisă pentru lucrări, pe sensul de mers Tulcea-Brăila.

De două zile, traficul rutier este îngreunat, după ce muncitorii au început să lucreze asfaltul. Deși podul de la Brăila trebuia să dureze 120 de ani, iată că la nici un an de la inaugurare au început să apară gropi din loc în loc, iar asta din cauza traficului aglomerat, susțin reprezentanții CNAIR. Nu se știe cât vor dura lucrările pe acest sens de circulație.

Nu este, însă, prima dată când se fac reparații pe pod, după inaugurarea din iulie 2023. Anul trecut, la doar câteva luni după ce podul de la Brăila a putut fi circulabil, muncitorii și-au făcut apariția pentru a decoperta și asfalta din nou anumite porțiuni din pod. Problema ar fi camioanele care transportă piatră, care sunt prea grele și dărâmă podul de peste Dunăre. Aceasta a fost explicația CNAIR.

În martie 2024, au început să existe probleme și la rampa de urcare a podului de la Brăila, moment în care s-au forat piloni și ulterior băgați la mare adâncime pentru a stabiliza pământul.

Ministrul Transporturilor a declarat că au fost localizate mai multe probleme la construcția podului de la Brăila.

Cei care se ocupă de reparații sunt Compania Webuild Spa din Italia, fosta Astaldi, și compania japoneză IHI, răspunzătoare cu proiectul.

Podul suspendat de la Brăila trece peste Dunăre și leagă Muntenia și Moldova Occidentală cu Dobrogea de Nord, Bărila cu Tulcea și Delta Dunării.

Ideea de a construi un pod peste Dunăre a apărut în 1980, iar 1996 s-a făcut primul studiu de prefezabilitate. Primul studiu de fezabilitate a fost realizat în 2001, cu o reactualizare în 2015–2016, aprobat de CNAIR și Ministerul Transporturilor din România și în 2017.

Pe 15 ianuarie, în urma unor licitații, construirea podului de la Brăila a fost atribuită firmei WebuildIHI Infrastructure Systems Co.,Ltd, printr-un contract de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

Podul a fost finalizat și dat circulației pe 6 iulie 2023, iar de atunci au fost probleme continuu, deși inaugurarea a fost și ea cu întârziere.



Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine