Maia Morgenstern, jignită la un eveniment public „Mi s-au aruncat în față niște ofense îngrozitoare. M-a lovit o scârbă fără margini”

18 martie 2021   Monden
article img
Maia Morgenstern. Sursa foto: Facebook
  • Maia Morgenstern a scris pe Facebook o întâmplare pe care a trăit-o, recent, la un eveniment din inima Capitalei.
  • Marea actriță a fost profund jignită, după care a povestit pe rețeaua de socializare ce i s-a întâmplat.

Maia Morgenstern a simțit discriminarea pe pielea ei

După ce a făcut publică experiența trăită la un eveniment cultural, Maia Morgenstern s-a trezit cu întreaga întâmplare povestită ștearsă de Facebook, după ce actrița a folosit cuvântul „jidănește”, în contextul în care a dorit să nuanțeze exprimarea unor persoane culte, de rang înalt, fără să ca aceștia să realizeze că o jignesc profund pe Maia Morgenstern. 

Actrița este la origini evreică, de religie iudaiacă, iar familia sa a avut mult de suferit pentru asta. Rudele Maiei Morgenstern au fost victime ale Holocastului, chiar bunicul său fiind unul dintre cei care au murit la Auschwitz. După ce i-a fost ștearsă postarea inițială, Maia Morgenstern a rememorat un episod similar trăit în anii de școală.

Citește și: Vlad Gherman, în lacrimi pe Instagram. Fostul iubit al Cristinei Ciobănașu, dezvăluire neașteptată

„Postarea mea a dispărut. Nu am sters-o eu. Fb mă anunța ca EU am încălcat standardele...nu știu ce.

Foarte bine. Ca de obicei. Mi s-a mai întâmplat. Eram pe vremea studenției. Mi s-au aruncat în fața, în public niște ofense îngrozitoare. În public, în sala de curs. Am făcut memoriu către ministerul învățământului din acea vreme.

După un timp, a venit un o directivă: cercetați cazul, însoțită de memoriul meu, unde citam cele câteva fraze jignitoare. Erau subliniate cu roșu. Țin minte ca m-au chemat la BOB, secretarul de partid din acea vreme mi-a zâmbit cald, fără supărare și mi-a spus: aceasta problema nu există.

Apoi a rupt tacticos memoriul meu. Fără urmări.”, a scris Maia Morgenstern pe Facebook, la scurt timp după ce postarea inițială prin care anunța că a fost jignită la un eveniment cultural.

Maia Morgenstern, jignită și rănită la un eveniment public

Prima postare a celebrei actrițe Maia Morgenstern a făcut referire la reacția nepotrivită a unor persoane culte, educate, într-un spațiu. Acesta este și motivul pentru care s-a înfuriat și a ținut să scrie pe Facebook despre ce s-a întâmplat și în ce termeni s-a întâmplat, dar mai ales cuvintele care au durut-o cel mai tare.

article img

„Sunt felul de om care reacționează post traumatic. Ce-o mai fi însemnând și asta. Ce vreau să spun este că paralizez în momentul șocului. O fi bine, o fi rău... cine mai știe?

Concret, am fost invitată oficial la o întrunire pentru directori de teatre și instituții publice de cultură, sub genericul „Vocea teatrului licean bucureștean”.  Lucru mare, oficiali. Chestiuni importante la ordinea zilei.

Ajung cu câteva minute mai devreme. Directori, consilieri, reprezentanți: autoritățile. Pășesc zâmbitoare către colegii mai mari, să-i salut, să le dau binețe.

Și iată ce-mi aud urechile: „Hai s-o facem așa, jidănește” - ooops, eu n-am voie să scriu cuvântul acela (că-mi șterge FaceBook postarea), este permisă doar pronunțarea...

Am încremenit. Ce-ați spus? Răspunsul a venit promt, relaxat: „Hai, nu te mai supăra. Am spus așa în glumă...”

Nu, nu pot să nu mă supăr! Nu când îl pronunță oameni de cultură. Nu când este pronunțat într-un cadru oficial. Și nimeni n-a părut deranjat. În afară de mine, căci am ajuns, normal, să mă simt eu deplasată că m-a lovit o scîrbă fără margini. Nu. Nu accept! E grav. E urât. Sunt rănită. Tremur.”, a rescris Maia Morgenstern întâmplarea pe rețeaua de socializare, după ce a înlocuit cuvântul jidănește cu puncte, puncte, pentru a nu fi din nou ștearsă, ori poate chiar blocată de Facebook.

Citește și: UE, la un pas să dea în judecată compania farmaceutică Astra/Zeneca. Ce se întâmplă cu vaccinul?

Cel mai probabil, rețeaua de socializare șterge automat postări care conțin anumite cuvinte care instigă la discriminare sau rasism, motiv pentru care marea actriță a rămas fără postarea publică.

Maia Morgenstern, un munte de cultură, o actriță excepțională

Celebra actriță s-a născut la Piatra Neamț într-o familie de evrei. A studiat Teatru și Film, după care a urcat pe scena teatrului în orașul natal. Ulterior, a ajuns la București, unde a urcat pe scena Teatrului Evreiesc de Stat și Teatrul Ion Luca Caragiale.

Maia Morgenstern este o actriță de teatru și film care s-a făcut remarcată și peste hotare. A interpretat rolul Mariei Magdalena în Patimile lui Hristos, regizat de Mel Gibson, interpretare de excepție.

Maia Morgenstern a jucat și în mai multe telenovele românești, printre care Aniela (2009) - Maica Irina Iubire și Onoare (2010-2011) - Marieta Las Fierbinți (2012-2015) - Țața Rapidoaica Fructul oprit (2018-2019) - Magda Popa Sacrificiul (2019-2021) - Eva Oprea.

Actrița este mama a trei copii, Tudor Aaron Istodor, Eva Leea Cabiria și Ana Isadora.