UE, la un pas să dea în judecată compania farmaceutică Astra/Zeneca. Ce se întâmplă cu vaccinul?

2 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția Redacția

Compania AstraZeneca, cea care produce vaccinul cu același nume împotriva coronavirus, riscă să fie trimisă în judecată de UE, după ce nu s-ar fi respectat contractul semnat de către oficiali.

article img

Clement Beaune ia în calcul să dea în judecată compania Astra/Zeneca. Sursa foto: Pixabay

UE: „Ne apărăm interesele. Pot exista acţiuni judiciare. Nu este exclus"

Clement Beaune, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, a declarat, marți, că dacă măsurile nu sunt respectate, iar în urma vaccinări cu AstraZeneca oamenii nu beneficiază de imunitate, ba chiar sunt afectați de vaccin, ceea ce duce la nerespectarea contractului făcut între companie și UE, acest lucru va duce la acțiuni judiciare.

„Există îngrijorare şi mai mult, fără îndoială un anumit număr de încălcări ale contractului, iar Europa nu va fi vreo jucărie simpatică de pluş care să dea bani fără să aştepte nimic în schimb", a spus oficialul la postul Radio Classique, scrie Agerpres, citat de AFP.

De asemenea, din cauza întârzierilor lotului de vaccinare, din cauza restricțiior de export, a menționat compania farmaceutică producătoare, AstraZeneca a anunţat sâmbăta trecută noi întârzieri ale livrărilor de vaccin împotriva coronavirusului pentru UE, invocând restricţii de export, ceea ce este iarăși o încălcare a contractului semnat.

Citește și: De ce nu funcționează platforma de programare pentru vaccinare odată cu începerea etapei III de vaccinare?

„Trebuie să facem presiuni, suntem mai puternici ca europeni decât dacă Franţa ar acţiona de una singură. Înaintea acţiunilor judiciare, există presiunea politică sau chiar a consiliului de administraţie, în interiorul firmei. Dacă va fi nevoie de acţiuni judiciare, le vom efectua, dar asta durează. Astăzi, urgenţa este producţia", a mai spus secretarul de stat.

Franța a suspendat vaccinarea cu AstraZeneca

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a suspendat, pe 15 martie, vaccinarea cu produsul AstraZeneca, cu motivația că acționează conform unei "strategii europene", după ce au apărut mai multe cazuri de tromboză în urma administrării vaccinului.

Cu toate că lotul cu probleme AstraZeneca a fost scos din folosință și sunt tot mai multe semne de întrebare în ceea ce privește vaccinul împotriva covid-19, Dominic Raab, ministrul de externe britanic, este de părere că vaccinul este sigur și oricine se poate vaccina cu el.

„Țări diferite au abordări diferite, dar vă pot spune perfect clar că agenţia de reglementare britanică, agenţia de reglementare europeană şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii spun că vaccinul AstraZeneca este sigur şi oamenii ar trebui să şi-l facă în continuare", a declarat Dominic Raab,  pentru BBC.

Oficialul a mai spus că până la sfârșitul anului 2021 se vor produce între două și trei miliarde de doze AstraZeneca, ceea ce va transforma compania farmaceutică în primul producător mondial, la egalitate cu SUA.

De asemenea, Dominic Beaune a dat încurajări pentru ca vaccinul să fie folosit din nou, după ce oamenii de știință îl vor considera sigur, însă cu mențiunea că mai există vaccinuri pe piață, iar Astra/Zeneca "nu este alfa şi omega" campaniei de vaccinare.

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.98
  • USD 4.73
  • CHF 5.34
  • GBP 5.96
  • BGN 2.54
  • RUB 0.04
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 2°C icon
  • Cluj-Napoca 5°C icon
  • Constanta 5°C icon
  • Iasi -1°C icon
  • Brasov 4°C icon
  • Timisoara 6°C icon
  • Craiova 5°C icon