Țeapa de Black Friday pe care și-o iau tot mai mulți români. Ai mare grijă vineri, pe 8 noiembrie

Publicat:
6 minute

Ziua de Black Friday este sărbătorită an de an și în România, încă din 2011, de când s-a dat startul la reduceri masive în această zi „neagră” pentru comercianți, însă benefică pentru clienții lanțurilor de magazine fizice sau online. Nu vă hazardați, însă, pentru că multe reduceri sunt false. „Black friday” s-a transformat, în ultimii ani, într-o „vineri neagră” pentru cumpărători, pentru că sunt mulți oameni, poate chiar sute de persoane, care și-au luat țepe mari de „Black friday”. Aveți mare grijă ce cumpărați și de la cine. De altfel, mare atenție la evoluția prețurilor de pe piață.

Deși ANPC a impus reguli clare în ceea ce privește reducerile și modul în care sunt prezentate clienților, mulți comercianți măresc prețurile cu câteva săptămâni înainte de „Black friday”, după care, în „marea zi neagră” a reducerilor, reduc prețul considerabil. În realitate, mulți dintre aceștia doar revin la prețul inițial.

Campaniile de marketing bine alese, culoarea roșie folosită în mesaje cu SALE , SALE, SALE, dar și alte metode prin care oamenii sunt atrași în magazine, fie că vorbim de cele fizice sau online, toate aceste lucruri sunt menite să atragă oamenii la cumpărături. Să aveți spor, dar cu cap!



Țeapa românilor de Black Friday!

De Black Friday, există mai multe tipuri de înșelătorii la care consumatorii ar trebui să fie atenți:

Reduceri false

Așa cum vă spuneam mai sus, unele magazine cresc prețurile cu puțin timp înainte de Black Friday, pentru a le reduce apoi în timpul evenimentului, creând iluzia unei reduceri mari. Astfel, prețul de "reducere" poate fi similar sau chiar mai mare decât prețul obișnuit.

Produse de calitate inferioară

Unele produse vândute la prețuri reduse pot fi modele mai vechi sau produse de calitate proastă, dar care au o prezentare impecabilă. Uneori, magazinele achiziționează stocuri de produse în mod special pentru Black Friday. Adică lucruri ieftine și nu foare calitative, însă cum oamenii cumpără în delir, fără sp aibă nevoie neapărat de ceva, fiind atrași de ideea de Black Friday, adică de prețuri mici, reduceri și lucruri cumpărate pe bani puțini, nu mai sunt atenți, de multe ori, la ce cumpără.

Ultimele produse pe raft

Multe magazine promovează reduceri foarte mari pentru un număr limitat de produse, care se epuizează foarte rapid. Aceasta este o strategie pentru a atrage clienții în magazine sau pe site-uri, în speranța că vor cumpăra și alte produse la prețuri mai mari.

Costuri ascunse

Sunt comercianți care pot include costuri suplimentare ascunse, cum ar fi taxe de livrare exagerate, care reduc beneficiile obținute, inițial, din reduceri.

Falsuri și produse contrafăcute

Mare grijă și la branduri! Există riscul de a cumpăra produse contrafăcute, în special de pe site-uri necunoscute sau neautorizate. Produsele de marcă la prețuri foarte mici pot fi semnale de alarmă.

Site-uri false și phishing

În timpul perioadei Black Friday crește și numărul de site-uri false și atacuri de tip phishing. Consumatorii pot fi tentați să-și introducă datele personale și informațiile de plată pe site-uri care par legitime, însă care sunt create pentru a fura informații.

Garație și politici de returnare dubioase

Unii comercianți pot oferi reduceri mari, dar au politici de returnare și garanție foarte restrictive sau inexistente, ceea ce poate face dificilă returnarea produselor defecte sau nesatisfăcătoare.

Pentru a evita aceste capcane este recomandat să compari prețurile înainte de achiziție, să verifici reputația magazinului, să citești atent descrierile produselor și să fii sceptic la oferte care par prea bune pentru a fi adevărate.

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) , sfaturi pentru consumatori

ANCOM le recomandă oamenilor să fie atenți la prețuri, reduceri, livrări, termene de livrare și sursele de unde comandă produsele sau le cumpără fizic. Pe linkul de mai jos puteți accesa site-ul ANCOM pentru a fi la curent cu recomandările, dar și sugestiile necesare pentru a nu lua țeapă de Black Friday.

„În contextul în care mediul online este din ce în ce mai expus fraudelor, pentru a determina cât de sigură este achiziția online de produse, ANCOM și Directoratul Național de Securitate Cibernetică recomandă cumpărătorilor să acceseze scamadviser.com pentru a verifica dacă magazinul online este real și dacă produsele vândute sunt autentice.”, menționează Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.

De asemenea, în cadrul ANPC a fost înființat „Comandamentul Special Black Friday, care are drept scop supravegherea permanentă, 24 din 24 de ore a ofertelor cu promoții, din această perioadă, indiferent de domeniu de activitate. Reamintim consumatorilor că vânzările cu preț redus, indiferent de tipul acestora (soldare, lichidare, vânzări promoționale) trebuie să respecte o serie de reguli de fixare și publicitate a prețurilor.”

Când are loc Black Friday în România?

Black Friday în România are loc în a doua zi de vineri din luna noiembrie, adică pe 8 noiembrie, însă marile magazine au dat deja startul sezonului de SALE de la începutul lunii.

În România, Black Friday are loc de obicei în a treia vineri a lunii noiembrie, însă nu este neapărat o regulă. De exemplu, în 2023, Black Friday a fost pe 10 noiembrie, iar în alți ani a fost pe 15 noiembrie. În orice caz, anumite magazine pot alege să organizeze Black Friday mai devreme.

Deși această metodă este folosită în SUA, în România, multe magazine aleg să organizeze Black Friday cu o săptămână sau două înainte, pentru a evita suprapunerea cu evenimentele din Statele Unite, dar și pentru a avea o perioadă mai lungă de reduceri până la sărbătorile de iarnă.

Astfel, data exactă poate varia de la an la an, dar tendința este să se stabilească în a doua sau a treia vineri a lunii noiembrie. Magazinele anunță de obicei data exactă cu câteva săptămâni înainte de eveniment. Anul acesta, Black Friday în Statele Unite are loc pe 29 noiembrie, practic în ultima vineri din luna noiembrie.



Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine