Obiceiul neașteptat dinainte de somn care ar putea reduce bolile de inimă și riscul de atac cerebral cu 44%

Publicat:
3 minute

S-ar putea să nu fie cel mai preferat obicei pentru toată lumea, dar folosirea aței dentare nu este benefică doar pentru dinți. Potrivit unui nou studiu, utilizarea aței dentare cel puțin o dată pe săptămână poate reduce semnificativ riscul de accident vascular cerebral (AVC).

Photo by National Cancer Institute on Unsplash

Studiul preliminar a fost realizat de cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Carolina de Sud, care au analizat peste 6.000 de persoane în legătură cu obiceiurile lor de igienă orală și factori de sănătate precum tensiunea arterială, diabetul și fumatul.

După ce au urmărit participanții timp de peste 25 de ani pentru a vedea cine a suferit un AVC sau a dezvoltat fibrilație atrială (AFib), cercetătorii au descoperit că majoritatea celor care foloseau regulat ața dentară nu au avut AVC sau AFib.

Mai exact, persoanele care foloseau ața dentară aveau un risc cu 22% mai mic de accident vascular cerebral ischemic, un risc cu 44% mai mic de accident vascular cardioembolic și un risc cu 12% mai mic de fibrilație atrială (AFib), afecțiune care a apărut la 20% dintre participanții la studiu.

Cum influențează sănătatea curățarea dinților cu ață dentară?

„Obiceiurile de igienă orală sunt asociate cu inflamația și rigidizarea arterelor”, a explicat într-un comunicat de presă Dr. Souvik Sen, profesor și șef al departamentului de neurologie de la Universitatea din Carolina de Sud, Columbia.

„Folosirea aței dentare poate reduce riscul de AVC prin scăderea infecțiilor orale și a inflamației, precum și prin încurajarea altor obiceiuri sănătoase.”

Cu alte cuvinte, mai multă folosire a aței dentare înseamnă mai puține boli gingivale, ceea ce duce la mai puțină inflamație. Aceasta înseamnă și mai puține vase de sânge afectate, reducând astfel riscul de formare a cheagurilor, AVC și bătăi neregulate ale inimii.

Foto: Freepik.com

În plus, utilizarea aței dentare elimină bacteriile dintre dinți, împiedicându-le să ajungă în sânge și să provoace eventuale probleme la nivelul arterelor și inimii:

„Ața dentară ajută la îndepărtarea resturilor alimentare dintre dinți, pe care periajul singur le poate rata", a declarat Dr. Karen Furie, neurolog-șef la Brown University Health din Providence, Rhode Island, pentru American Heart Association News.

„Factorii care provoacă inflamația gingiilor pot fi resturile alimentare sau semințele care, dacă nu sunt îndepărtate, pot inflama gingiile și contribui la un răspuns inflamator sistemic ce poate afecta sănătatea vaselor de sânge.”

Rezultatele studiului au fost independente de periajul regulat al dinților și de vizitele la dentist, ceea ce înseamnă că simpla adăugare a folosirii aței dentare în rutină poate aduce beneficii semnificative pentru sănătate.

Desigur, există și alte măsuri importante pentru prevenirea AVC-ului, cum ar fi gestionarea tensiunii arteriale și a colesterolului, menținerea unei greutăți sănătoase, activitatea fizică regulată, o alimentație echilibrată și un somn adecvat, potrivit lui Furie.

Cu toate acestea, studiul „arată că și sănătatea dentară contează”, a continuat ea. „Este un mesaj important, dar subestimat. Mulți oameni neglijează igiena orală, iar acest lucru sper să atragă atenția asupra faptului că face parte dintr-o sănătate generală bună.”

Nu doar că este importantă, dar este și un obicei ușor de adoptat. „Mulți oameni spun că îngrijirea dentară este costisitoare”, a concluzionat Sen. „Folosirea aței dentare este un obicei sănătos, accesibil și la îndemâna tuturor.”, scrie parade.com.

Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine