O parte din tezaurul dacic, printre care și coiful dacic de la Coțofonești, furat dintr-un muzeu din Olanda / VIDEO

Publicat:
3 minute

În Olanda a avut loc un jaf de zile mari, unde mai multe obiecte, printre care și coiful dacic de la Coțofonești, au fost furate din Muzeul Drents din Assen, Olanda. Tezaurul dacic urma să plece pe 27 ianuarie spre Muzeul Național de Istorie din București.

O parte din tezaurul dacic, furat în Olanda

Tezaurul dacic compus din 673 de piese au fost expuse în Muzeul Drents din Assen în cadrul expoziției “Dacia! Rijk van goud en zilver/Dacia! Regatul aurului și argintului”.

Sâmbătă, 25 ianuarie, Muzeul Național de Istorie a României și Ministerul Culturii din România au primit notificări cu privire la o explozie care a avut loc lângă Muzeul din Drents, Regatul Țărilor de Jos, iar ulterior s-a comis un jaf în care au fost furate mai multe artefacte din tezaurul dacic.

Autoritățile au anunțat că infractorii nu se cunosc încă, iar până acum a fost semnalat furtul coifului dacic de la Coțofonești și a trei brățări dacice.

Au fost informate Ambasada României la Haga, MAE din Olanda și Ministerul Afacerilor Externe, care a alertat Ministerul de Interne  al României și Inspectoratul General al Poliției Române.

„Ministerul Afacerilor Externe a informat Ministerul de Interne  al României și Inspectoratul General al Poliției Române totodată fiind alertate ambasadele României în toate țările vecine pentru a cere sprijin autorităților competente.

Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a avut în cursul dimineții o convorbire cu omologul olandez Caspar Veldkamp în care a fost reiterată importanța patrimonială și simbolică deosebită a pieselor care fac obiectul acestui caz și emoția pe care dispariția lor o generează în România. Partea olandeză a oferit asigurări privind un angajament clar și urgent atât la nivel operațional cât și politic în soluționarea cazului.

Ministerul Afacerilor Externe păstrează legatura cu Muzeul Național de Istorie a României, cu Ministerul Afacerilor Interne, IGP și prin Ambasada României la Haga cu instituțiile naționale  olandeze competente.”, anunță MAE într-un comunicat de presă.

Coiful dacic de la Coțofenești este un artefact de o importanță deosebită pentru patrimoniul românesc. Descoperit în 1928 în satul Coțofenești, județul Prahova, coiful datează din prima jumătate a secolului al IV-lea î.Hr. și este realizat din aur masiv, cântărind 770 de grame.

Nu este primul jaf dintr-un muzeu din Olanda

În data de 16 octombrie 2012, Muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda, a fost scena unui jaf de proporții, în care șapte tablouri valoroase, semnate de artiști renumiți precum Picasso, Matisse și Monet, au fost furate. Operațiunea a fost realizată de un grup de hoți români, care au reușit să pătrundă în muzeu printr-o ușă de urgență, deschisă cu ajutorul unui patent. Întreaga acțiune a durat mai puțin de trei minute.

După furt, tablourile au fost transportate în România, ascunse în perne din care fusese scos buretele, și trecute peste graniță fără probleme. Ajunse în localitatea Carcaliu, județul Tulcea, operele de artă au fost depozitate în casa familiei unuia dintre hoți. În încercarea de a le valorifica, hoții au contactat diverse persoane, inclusiv un fost KGB-ist din Belarus și un milionar din București, însă fără succes.

În momentul în care autoritățile au început să se apropie de suspecți, mama unuia dintre hoți, Olga Dogaru, a decis să distrugă dovezile. Ea a îngropat inițial tablourile într-un cimitir din Carcaliu, dar ulterior le-a dezgropat și le-a ars în soba casei sale, împreună cu încălțămintea pe care o purtase în timpul operațiunii. Această acțiune a dus la distrugerea iremediabilă a unor opere de artă inestimabile. Tablourile valorau 18 milioane euro.

„Am făcut întâi focul în soba din baia mea, după care m-am deplasat în cimitir și am dezgropat tablourile, reîntorcându-mă acasă cu acestea. Am băgat coletul – sacul, în care erau împachetate cele șapte tablouri fără să-l mai desfac în sobă, am pus câteva lemne, papucii, șoșonii din cauciuc cu care fusesem încălțată și am așteptat să ardă complet.

Acestea au ars destul de repede și am văzut că tablourile arseseră complet.  A doua zi, eu personal am curățat soba scoțând cenușa pe care am pus-o într-o roabă și am lăsat-o în curte.  Apoi l-am rugat pe Gioni, omul care ne ajută prin curte, să arunce cenușa la groapa de gunoi, care este o râpă.”, a relatat Olda Dogaru.

Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine