Instanța Supremă va defini „Conducerea sub influența substanțelor interzise” / CSML: Prezența substanțelor nu echivalează automat cu influența
Comunitatea Declic a trimis Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) un amicus curiae, un document prin care își exprimă opinia privind necesitatea consultării medicilor legiști în interpretarea noțiunii de „conducere sub influența substanțelor interzise”.
Se urmărește evidențierea riscurilor la care pot fi expuse persoane care au consumat medicamente precum codeina, ibuprofenul sau paracetamol, și care ar putea fi considerate în mod eronat ca fiind sub influența drogurilor.
Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie penală al ICCJ va decide pe 16 septembrie definiția exactă a stării de influență, în urma solicitării Curții de Apel Brașov de a clarifica acest aspect.
Decizia va fi una definitivă și obligatorie pentru toate instanțele din România.
Memoriul Declic susține punctul de vedere al Consiliului Superior de Medicină Legală (CSML), conform căruia, din punct de vedere medical, o persoană este considerată sub influența unei substanțe atunci când capacitățile sale fizice sau psihice sunt afectate, reducându-i abilitatea de a gândi și reacționa cu prudența necesară.
Declic atrage atenția că simpla prezență a reziduurilor de substanțe interzise în organism nu echivalează cu starea de influență, contrazicând astfel cerințele Parchetului General, care solicită ca orice persoană cu urme de substanțe interzise în sânge să fie considerată sub influență, indiferent de capacitatea sa de a conduce.
Parchetul susține că opinia medicului în momentul recoltării probelor biologice ar fi „o probă subiectivă”.
„Credem că Înalta Curte va ține cont de opinia medicilor specialiști, nu de cea a parchetului, care pare să vrea să pedepsească oameni nevinovați, în timp ce traficanții de droguri dorm liniștiți”, a declarat Cătălina Hopârteanu, coordonatoarea campaniei Declic.
Declic subliniază că interpretarea legislației trebuie să ia în considerare faptul că substanțele psihoactive pot proveni din medicamente prescrise pentru afecțiuni ușoare sau suplimente alimentare legale.
Exemplele includ paracetamolul și ibuprofenul, care pot conține pseudoefedrină sau codeină, și suplimentele din cânepă, care pot conține reziduuri de cannabis.
CSML susține că, din punct de vedere medical, prezența unei substanțe psihoactive trebuie corelată cu afectarea capacităților fizice sau psihice ale individului pentru a fi considerată stare de influență.
Evaluările toxicologice trebuie să fie complete și să ia în considerare toate datele medicale și contextuale relevante.