Europa, insuficientă pentru securitatea Ucrainei fără sprijinul SUA. Zelensky caută susținerea lui Trump împotriva Rusiei prin parteneriate economice
Într-un interviu acordat publicației The Guardian, președintele Ucrainei spune că va oferi firmelor americane contracte profitabile de reconstrucție pentru a încerca să obțină sprijinul lui Trump. Volodimir Zelensky atrage atenția că Europa nu poate garanta securitatea Ucrainei fără sprijinul Statelor Unite.
Într-un moment cheie pentru viitorul țării sale, liderul de la Kiev pregătește negocieri strategice, mizând pe o ofertă economică menită să atragă sprijinul fostului președinte american Donald Trump.
O garanție de securitate imposibilă fără America
Președintele Ucrainei urmează să participe la Conferința de Securitate de la München, unde are în plan întâlniri cu oficiali americani, inclusiv cu vicepreședintele SUA, JD Vance. Zelensky a subliniat că, în cazul în care Statele Unite își retrag sprijinul militar, Europa nu va putea acoperi acest gol.
„Există voci care susțin că Europa ar putea asigura garanții de securitate fără americani, dar răspunsul meu este nu. Garanțiile de securitate fără America nu sunt reale”, a declarat Zelensky într-un interviu recent.
În fața unor incertitudini legate de viitorul sprijin american, liderul ucrainean dorește să negocieze dintr-o poziție de forță. O strategie-cheie a administrației sale este oferirea unor contracte avantajoase de reconstrucție companiilor americane, în încercarea de a influența poziția lui Trump și a echipei sale, scrie The Guardian.
Oportunități economice pentru a atrage susținerea Washingtonului
Zelensky susține că firmele care au sprijinit Ucraina în timpul războiului vor avea acces prioritar la proiectele de reconstrucție. „Suntem pregătiți să discutăm despre colaborări economice și despre oportunitățile pe care le putem oferi partenerilor noștri”, a afirmat el.
Un punct de interes pentru fostul lider de la Casa Albă îl reprezintă resursele naturale valoroase ale Ucrainei. Trump a menționat în aparițiile sale publice că își dorește ca Statele Unite să aibă acces prioritar la rezervele de metale rare ale Ucrainei. Zelensky a discutat această posibilitate cu Trump încă din septembrie și intenționează să vină cu un plan mai detaliat pentru a convinge administrația americană de avantajele economice ale unei colaborări strânse cu Kievul.
„Ucraina deține cele mai mari rezerve de uraniu și titan din Europa, iar nu este în interesul Statelor Unite ca aceste resurse să ajungă în mâinile Rusiei sau să fie împărțite cu state ca Iran, China sau Coreea de Nord”, a explicat președintele ucrainean.
Pericolele unui sprijin diminuat din partea SUA
Primele săptămâni ale noii administrații de la Washington au generat îngrijorări la Kiev. Înghețarea unor fonduri USAID a afectat sute de proiecte umanitare în Ucraina, de la programe pentru veteranii de război la reconstrucția infrastructurii civile. Mai mult, Trump a recunoscut că a purtat deja discuții telefonice cu Vladimir Putin, fără a oferi detalii despre conținutul acestora.
În acest context, Zelensky consideră esențial ca delegația ucraineană să fie primită la Washington înainte ca Trump să avanseze negocierile cu Moscova. Totuși, liderul ucrainean evită să critice în mod direct abordarea fostului președinte american, afirmând că deciziile acestuia sunt „personale”.
În ceea ce privește viitorul relațiilor dintre cele două state, Zelensky rămâne precaut. Întrebat dacă Joe Biden va rămâne în istorie ca liderul care a salvat Ucraina sau ca președintele care a reacționat prea lent, acesta a ezitat să ofere un verdict: „Istoria ne va arăta adevărul. Vom ști mai multe în viitor.