Ce viteză de transfer oferă tehnologia 5G în București în 2021?

Publicat:
2 minute
Autor: Redacția

Am testat 5G în București, în rețeaua Orange 5G, de pe un telefon Apple iPhone 12 Pro max iar rezultatele sunt interesante.

Ce este 5G?

5G este a cincea generație a standardelor tehnologice pentru telecomunicații de bandă largă prin rețelele mobile ce promite viteze de transfer a datelor net superioare predecesorului - 4g - dar și un timp de răspuns (latency) mult mai scăzut.

Spre diferență de 4g , tehnologia 5g permite de asemenea și o densitate mult mai mare a numărului de device-uri conectate simultan pe același nod gsm.

Providerii de telecomunicații mobile au început lansarea acestei tehnologii către clienți începând cu 2019.

Producătorii de dispozitive mobile au început de asemenea să lanseze majoritatea dispozitivelor noi (telefoane, tablete), cel puțin din gama superioară, în mod compatibil cu rețeau 5g.

Cine oferă 5G în România?

În România, majoritatea providerilor de telefonie mobilă oferă într-o oarecare măsură acces la rețeau 5g în unele orașe precum București, Brașov, Cluj Napoca, Constanța, Mamaia, Iași, Timișoara.


De precizat este că pentru accesul la rețeaua 5g este necesar un terminal compatibil dar și un abonament cu access 5g de la unul dintre providerii care oferă acest serviciu, precum: Vodafone, Orange, Digi.

Test viteză 5G în București

Am testat rețeaua 5G folosind un telefon iPhone 12 Pro Max în București și rezultatele sunt spectaculoase în majoritatea cazurilor.

Vitezele de download depășesc 600 mbps (75mb/s) iar media este de 400 de mbps (50mb/s).

În schimb, vitezele de upload în rețeaua 5g sunt în general dezamăgitoare în comparație cu cele de download cu un maxim obținut de aproape 100 mbps (12.5mb/s) și o medie de 45 mbps (5.6mb/s)

Pe baza vitezelor medii de mai sus un film în format 4k (h.265 - HEVC - 15 gb ) se poate descărca în aproximativ 5 minute.

Urcarea a unei filmări de 5 minute (4k, 30fps, ) către un serviciu precum Youtube durează undeva la 3 minute.

De precizat că testele au fost făcute în exterior, folosind aplicația speedtest.net și repetate de câte două ori pentru fiecare locație.

Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine