Cine sunt 10 cei mai bogați oameni de pe planetă! Incredibil pe ce loc se situează Elon Musk și Bill Gates

Publicat:
7 minute

Șapte dintre cei mai bogați oameni de pe planetă sunt americani, urmați de doi francezi și un mexican. De fapt, cel mai bogat om de pe planetă în acest moment este francez și stăpânește un imperiu în industria modei și a cosmeticelor. Al doilea cel mai bogat om de pe planetă este foarte popular în întreaga lume și și-a sporit averea din pasiunea pentru tehnologie. Ați auzit cu toții de Tesla, da? Haideți să-i cunoașteți pe 10 cei mai bogați oameni din lume și ce companii dețin aceștia.

Bill Gates

Cei mai bogați oameni de pe planetă!

Miliardarii sunt unii dintre cei mai puternici oameni de pe planetă și au o influență fantastică asupra economiei globale, jucând roluri decisive chiar și în politica internațională, în media, știință și în campaniile caritabile.

Mulți dintre miliardarii planetei au creat companii în toată lumea, cu zecii de mii sau chiar sute de mii de angajați. Afaceriști, cei mai bogați oameni de pe planetă sunt cunoscuți ca fiind conducătorii unor mari companii precum Microsoft, Amazon, Tesla, Google sau Nike, scrie Forbes.com.

Unii dintre ei au început totul de la zero, ajungând în timp să adune o avere din munca lor și să dezvolte imperii. Însă sunt miliardari care au moștenit averi fabuloase de la părinți și bunici, însă care au știut să fructifice ce au primit și chiar să tripleze averile dobândite.

Averile miliardarilor au de suferit sau de câștigat în funcție de acțiuni. Dacă acțiunile cresc, cresc și averile lor. Dacă acțiunile scad, atunci scad și averile lor.

De exemplu, pe 1 Aprilie 2023, Mike Bloomberg, fondatorul companiei de știri Bloomberg LP, a fost clasat pe locul 7 între cei mai bogați oameni din lume.

Însă pentru că acțiunile deținute de Carlos Slim Helu, magnatul mexican în telecomunicații, Steve Ballmer, fostul CEO Microsoft, și franțuzoaica Bettencourt Meyers, care ține o companie în domeniul cosmeticelor, au crescut considerabil, Mike Bloomberg a fost clasat pe locul 10.

Averile celor mai bogați oameni de pe planetă se schimbă de la o zi la alta

Acum, cel mai bogat om din lume este Bernard Arnault, cu o avere de 236,5 miliarde de dolari. Față de 1 Aprilie, la 1 Mai, șeful Amazon a adăugat la averea sa încă 11 miliarde de dolari. Însă topul miliardarilor se schimbă de la o zi la alta. La 1 Mai, topul cel mai bogați oameni din lume era cel de mai jos. Dacă vreți să urmăriți în timp real cum cresc sau scad averile miliardarilor planetei, puteți acces link-ul de pe site-ul Forbes.com.

În urmă cu doi ani, fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a fost a cincea cea mai bogată persoană din lume, cu o avere de 97 de miliarde de dolari. De atunci și până în prezent, acțiunile Facebook, care face parte din compania Meta, au scăzut și astfel că Zuckerberg a zburat din 10 cei mai bogați oameni din lume.

Nici până acum, fondatorul Facebook nu a reușit să revină în top, deținând o avere de 85 de miliarde de dolari, cu o creștere de la 76 de miliarde de dolari - avere estimată în luna aprilie.

Indianul Gautam Adani l-a depășit pe Mukesh Ambani, astfel devenind cea mai bogată persoană din Asia, în februarie 2022. Averea sa a crescut cu 55 de miliarde de dolari anul trecut, iar la sfârșitul lunii ianuarie a fost al treilea cel mai bogat om din lume, cu o avere de 127 de miliarde de dolari.

Din cauza unui scandal în care Adani Group a fost implicat pe 24 ianuarie, acțiunile au scăzut dramatic, Gautam Adani ieșind la 1 Februarie 2023 din top 10 cei mai bogați oameni de pe planetă. La 1 Mai, averea afaceristului a fost estimată la 50,2 miliare de dolari. Destul de mult, având în considerare că la 1 Aprilie se afla pe locul 26, cu o avere de 44,3 miliarde de dolari.

Top 10 cei mai bogați oameni din lume

Stocul acțiunilor fluctuează, însă la 1 Mai, potrivit Forbes, printre cei mai bogați oameni ai planetei sunt:

Bernard Arnault - 236,5 miliarde de dolari

Bernard Jean Étienne Arnault (74 de ani) este un magnat, investitor și colectionar de artă francez, dar și fondatorul, președintele și directorul executiv al LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, cea mai mare companie de bunuri de lux din lume. Arnault și familia sa au o avere estimată la 236,5 de miliarde de dolari, conform Forbes, făcându-l cel mai bogat om din lume. Mama lui, Marie-Josèphe Savinel, și fiica lui, Étienne Savinel, au avut o „fascinație pentru Dior”.

Arnault și-a început cariera în 1971, la Ferret-Savinel, companie pe care a condus-o din 1978 până în 1984. În 1984, Arnault, pe atunci tânăr dezvoltator imobiliar, a auzit că guvernul francez avea să aleagă pe cineva care să preia imperiul Boussac Saint-Frères, un conglomerat de textile și retail care deținea Christian Dior.

Cu ajutorul lui Antoine Bernheim, un partener senior al Lazard Frères, Arnault a achiziționat Financière Agache, o companie de bunuri de lux. El a devenit directorul general al Financière Agache și, ulterior, a câștigat războiul de licitații pentru Boussac Saint-Frères, cumpărând grupul pentru un ceremonial de un franc și a preluat efectiv controlul asupra Boussac Saint-Frères.

Alături de Christian Dior, activele lui Boussac au inclus magazinul universal Le Bon Marché, magazinul de vânzare cu amănuntul Conforama și producătorul de scutece Peaudouce. După ce Arnault l-a cumpărat pe Boussac, a concediat 9.000 de muncitori în doi ani, după care a căpătat porecla „Terminator”.

Apoi a vândut aproape toate activele companiei, păstrând doar marca Christian Dior și magazinul universal Le Bon Marché. Până în 1987, compania a fost din nou profitabilă și a înregistrat câștiguri de 112 milioane de dolari cu un flux de venituri de 1,9 miliarde de dolari.

A lucrat cu Alain Chevalier, CEO al Moët Hennessy, și Henry Racamier, președintele Louis Vuitton, pentru a fonda LVMH în 1987, scrie wikipedia.

Elon Musk - 177,6 miliarde de dolari

Elon Reeve Musk FRS (52 de ani) este un om de afaceri și investitor, fondatorul, CEO-ul și inginerul-șef al SpaceX; investitor, CEO și arhitect de produs al mașinii electrice Tesla, investitor și CEO al Twitter; fondator al Boring Company; co-fondator al Neuralink și OpenAI, președinte al Fundației filantropice Musk. Conform indicelui Bloomberg Billionaires, Musk este a doua persoană cea mai bogată din lume.

Jeff Bezos - 129,7 miliarde de dolari

Jeffrey Preston Bezos, născut pe 12 Ianurie 1964, este un antreprenor, investitor, proprietar media și un pasionat de astronomie. Miliardarul și au primit celebrele „aripi de astronaut”, după prima misiune în spațiu - Virgin Galactic și Blue Origin. Însă pentru că au fost doar pasageri, nu sunt numiți astronauți, conform US Federal Aviation Administration (n.r. Administrația Federală a Aviației din Statele Unite). Este fondatorul, președintele executiv și fostul președinte și CEO al companiei Amazon, cea mai mare companie de comerț electronic din lume. Jeff Bezos face parte din topul celor mai bogați oameni de pe planetă, ocupând locul 3.

Larry Ellison - 120 miliarde de dolari

Lawrence Joseph Ellison, născut pe 17 aprilie 1944, este un afacerist american, magnat și investitor.

Este co-fondatorul și președintele executiv, directorul de tehnologie (CTO) și fostul director executiv (CEO) al companiei americane de tehnologie informatică Oracle Corporation.

Lawrence Joseph Ellison are o colecție impresionantă de mașini și deține 98% dintr-un paradis tropical de 140 mile patrate, dar și o treime din proprietățile de pe insula Lanai din arihipeleag, a șasea ca mărime din Hawaii.

Warren Buffett - 114,4 miliarde de dolari

Warren Edward Buffett, născut pe 30 August 1930, este un magnat american, investitor și filantropist. În momentul de față, este președinte și CEO al Berkshire Hathaway.

El este unul dintre cei mai cunoscuți investitori din lume, devenind bogat după ce a cumpărat, în 1962, acțiuni Berkshire Hathaway, acțiune care costa, la momentul respectiv, 7,50 dolari americani. În prezent, o acțiune la această companie valorează 300.000 de dolari.

Bill Gates - 113,8 miliarde de dolari

William Henry Gates III, născut în 28 Octombrie 1955, este un afacerist american, filantropist și investitor. Este cunoscut ca co-fondatorul Microsoft, împreună cu Paul Allen. În cadrul companiei, Bill Gates a deținut mai multe funcții, printre care de președinte, director executiv (CEO), președinte și arhitect software șef, asta în timp ce era și cel mai mare investitor individual. A fost un antreprenor important al reveloțuției microcomputerelor între 1970-1980.

Carlos Slim Helu - 95,8 miliarde de dolari

Carlos Slim Helú, născut pe 28 ianuarie 1940, este un afacerist mexican, investitor și filantropist. Din 2010 până în 2013, miliardarul a fost cel mai bogat om de pe planetă, potrivit Forbes. Omul de afaceri deține Grupul Carso, cu care a făcut miliarde de dolari. În februarie 2023, Carlos Slim a fost numit cel mai bogat om din America Latină.

Carlos Slim deține companiile Teléfonos de México (Telmex), Telcel și América Móvil, ajutat de cei trei fii ai săi, Carlos Slim Domit, Slim Marco Antonio Domit și Patrick Slim Domit.

Steve Ballmer - 95,5 miliarde de dolari

Steven Anthony Ballmer, născut pe 24 Martie 1956, în vârstă de 67 de ani, este un miliardar american, investitor, fost director executiv la Microsoft în perioada 2000 - 2014. Este proprietarul Los Angeles Clippers, o echipă profesionistă de baschet americană cu sediul în Los Angeles, parte din Asociația Națională de Baschet (NBA), liga profesionistă de baschet din S.U.A.

Francoise Bettencourt Meyers - 92 miliarde de dolari

Françoise Bettencourt Meyers este născută pe 10 iulie 1953, în vârstă de 70 de ani. Miliardara este o femeie de afaceri, pinistă, filantropistă și cea mai bogată femeie din lume. Este singurul copil moștenitor al lui Liliane Bettencourt și nepoata fondatorului L'Oréal, Eugène Schueller. Mama ei a murit în septembrie 2017, după care averea ei s-a triplat odată cu investițiile făcute, iar acțiunile companiei L'Oréal la bursă au crescut considerabil.

Michael Bloomberg - 94,5 miliarde de dolari

Michael Bloomberg. Sursa foto: Twiiter

Michael Rubens Bloomberg  este născut în 1942 și este un afacerist american în vârstă de 81 de ani. Politician și filantrop, miliardarul este acționarul majoritar al companiei Bloomberg. L.P. A fost de trei ori primarul orașului New York, în perioada 2002-2013, și candidatul la președinție din partea democraților, în 2020.

Pe noi poți să ne urmărești pe Facebook și Instagram.


Mai multe pentru tine