Risc dublu de schizofrenie pentru posesorii de pisici conform unui nou studiu

3 minute
Publicat:
Autor: Redacția actualitate.net

Conform mai multor studii deținerea unei pisici în copilărie ar putea fi legată de un risc crescut de a dezvolta tulburări asociate schizofreniei mai târziu în viață.

Schizofrenia este o tulburare psihică complexă care afectează modul în care o persoană gândește, simte și se comportă.

ilustrație actualitate.net

Cauza presupusă este parazitul Toxoplasma gondii, frecvent întâlnit la pisici.

Această corelație, evidențiată în diferite studii, inclusiv într-o meta-analiză recentă, subliniază necesitatea unor cercetări mai aprofundate pentru a înțelege relația dintre deținerea unei pisici în copilărie și sănătatea mintală.


Deținătorii de pisici sunt de peste două ori mai predispuși să dezvolte aceste tulburări comparativ cu cei care nu dețin pisici.Ce este Toxoplasma gondii?

Toxoplasma gondii este un parazit microscopice care poate infecta majoritatea animalelor cu sânge cald, inclusiv oamenii. Este cunoscut în special pentru capacitatea sa de a infecta pisicile, care sunt gazda sa principală și singura în care poate completa ciclul său de reproducere sexuală.

Parazitul se răspândește prin fecalele pisicilor infectate. Oamenii se pot infecta prin contactul cu aceste fecale sau prin consumul de carne crudă sau insuficient gătită, care este contaminată cu parazitul. De asemenea, poate fi transmis de la mamă la făt în timpul sarcinii.

În majoritatea cazurilor, infecția cu Toxoplasma gondii este asimptomatică, adică nu produce simptome vizibile. Cu toate acestea, în anumite grupuri, cum ar fi persoanele cu un sistem imunitar slăbit sau femeile însărcinate, poate cauza probleme serioase de sănătate.

Toxoplasma gondii este de interes special în domeniul sănătății mintale datorită posibilei sale legături cu tulburările psihice, cum ar fi schizofrenia. Există teorii care sugerează că acest parazit poate influența chimia creierului, dar mecanismele exacte și măsura în care influențează sănătatea mintală a omului rămân subiecte de cercetare intensivă.


Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine