Restricții în Capitală. Până la ce oră vor funcționa centrele comerciale și supermarketurile în București

Publicat:
3 minute

Primarul Cristian Popescu Piedone a anunțat că se vor impune restricții, începând cu 25 Martie, cu modificarea orelor de funcționare în cazul supermarketurilor și al centrelor comerciale din Sectorul 5.

article img

Restricții în Capitală: cum vor funcționa centrele comerciale, terasele, service-urile auto, spălătoriile și supermarket-urile

  • Luni – Vineri - mall-urile, hypermarketurile, supermarketurile, terasele, service-urile auto, spălătoriile etc. vor fi deschise între orele 07.00 – 19.00
  • Sâmbătă – Duminică - mall-urile, hypermarket-urile, supermarket-urile, terasele, service-urile auto, spălătoriile etc. vor fi deschise între orele 07.00 – 15.00

Programul farmaciilor nu va fi afectat. Acestea vor funcționa după programul normal, iar farmaciile non-stop vor avea în continuare program 24 din 24.

Programul piețelor agroalimentare din sectorul 5 a suferit și el modificări:

  • Luni – Vineri – 07.00 – 17.00
  • Sâmbătă – Duminică – 07.00 – 15.00

Locurile de joacă vor rămâne deschise zilnic până la ora 19.00.

Miercuri, 24 martie, peste 6.000 de cazuri noi de coronavirus în România

Măsurile luate în cazul locuitorilor din Sectorul 5 vor fi valabile până la 11 aprilie, dată în care se speră ca numărul cazurilor cu infectări COVID-19 să fie mai scăzut, după care se va relua activitatea normală. În România, în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 6136 de cazuri noi de coronavirus, cu 1092 de cazuri doar în Capitală.

Așadar, supermarketurile, centrele comerciale, spălătoriile, service-urile auto, dar și terasele vor funcționa la un program redus, iar decizia aparține primarului Cristian Popescu Piedone, care a luat aceste măsuri după ce numărul persoanelor infectate cu noul coronavirus a crescut în Sectorul 5, dar și în restul Capitalei.

Citește și: Tesla se ține de promisiuni și a început să accepte plata în Bitcoin

„Potrivit celor mai recente informații venite de la Grupul de Comunicare Strategică, în București, rata de incidența înregistrată la 14 zile a ajuns la 6,37 cazuri la mia de locuitori. Pentru a proteja sănătatea cetățenilor din Sectorul 5 și nu numai, Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone a dispus ca începând de mâine, 25 martie 2021 și până în 11 aprilie 2021 să se reducă programul agenților economici de pe raza sectorului”, se arată într-un comunicat al primăriei.

„În privința cursurilor școlare, Primăria Sectorului 5 va asigura în continuare produsele necesare pentru limitarea răspândirii COVID-19, și anume: măști de protecție pentru elevi și profesori și dezinfectanți. Primăria nu poate dispune suspendarea cursurilor, acest lucru intrând în atribuțiile Inspectoratului Școlar al Municipiului București.

Poliția Locală a Sectorului 5 va efectua verificări pe raza sectorului pentru a se asigura că agenții economici respectă măsurile incluse în dispoziția emisă de Primarul Sectorului 5. Cei care nu vor duce la îndeplinire normele impuse prin această dispoziție vor avea autorizație de funcționare suspendată și vor fi sancționați conform legii”, mai este menționat în comunicatul de presă remis.

Prefectul Capitalei va contesta în instanță restricțiile din Sectorul 5

„Cadrul e stabilit prin legea 55 și acolo se stipulează că restrângerile se iau doar prin Hotărâre de Guvern. Mai jos decât acest nivel nu putem stabili noi un alt cadru de desfășurare a activității agenților economici.

I-am transmis lui Cristian Popescu Piedone că e nelegală decizia lui și în virtutea rolului prefecturii de a da asistență i-am solicitat să o retragă.

Dacă nu, mâine dimineață vom dispune chemarea în judecata pentru anularea actelor și vor fi suspendate imediat după cererea de chemare în judecată. Nu își produc efectul. Vor fi atacate în instanță mâine dimineață, dacă nu le retrag ei”, a declarat Alin Stoica, prefectul Capitalei, la Digi 24.

Mai multe pentru tine