ÎPS Teodosie, declarații scandaloase la adresa catolicilor: „Au Sfântă Lumină? N-au! E greu la ortodocşi, sunt posturi mari, aspre, metanii, rânduiala cere jertfă multă”

3 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția actualitate.net

ÎPS Teodosie a făcut o serie de declarații scandaloase la adresa catolicilor, despre care a spus că au practici religioase mult mai ușoare. De fapt, Arhiepiscopul Tomisului a lansat un atac la adresa tuturor religiilor, căci numai una este dreapta în viziunea lui, cea ortodoxă. Mărturiile Înalt Prea Sfințitului Teodosie au revoltat oamenii și au împărțit credincioșii în tabere.

Știți unde se ține Paștele adevărat? Dacă nu, vă spune ÎPS Teodosie, care consideră că sărbătoarea pascală se sărbătorește cu adevărat și unic doar la ortodocși. În viziunea Arhiepiscopul Tomisului, Paștele adevărat este ținut de către credincioșii care primesc Lumina Sfântă de la Ierusalim, iar singurii care primesc sunt ortodocșii. Ei bine, părerile sunt împărțite, în acest caz, iar declarațiile îndrăznețe ale Înalt Prea Sfinţitului Teodosie au cam deranjat credincioșii.

Întreaga discuție a pornit după ce fostul ambasador al României la Vatican, Teodor Baconschi, a venit cu propunerea pe rețeaua de socializare ca Biserica Ortodoxă Română să sărbătorească Paștele în aceeași zi cu cu Biserica Catolică, protestanții și restul religiilor care mai sărbătoresc moartea și învierea lui Iisus.

Teodor Baconschi

„Decalajul pascal dintre ortodocşi şi restul lumii creştine pare o relicvă a Războiului rece. Popoarele ortodoxe, eliberate de comunism, au tot cerut ierarhiilor sincronizarea calendarului, fără rezultat. Culmea e că BOR nu e pe stil vechi, deci ar putea celebra Paştele odată cu catolicii şi protestanţii (cum fac ortodocşii din Finlanda şi Estonia). Cu toate astea, mergem cu ruşii – şi calendarul lor iulian, neîndreptat. Adică taman cu cei care au sabotat unitatea panortodoxă atât prin războiul inter-ortodox din Ucraina, cât şi prin neparticiparea arogantă la Sinodul din Creta (2016).”, a menționat Teodor Baconschi, fost ministru de externe.

La auzul acestei propuneri, ÎPS Teodosie a fost destul de tranșant și a explicat motivul pentru care nu se poate ca ortodocșii să sărbătorească în aceeași zi Paștele cu restul credincioșilor. Evident, declarațiile Înalt Prea Sfinţitului Teodosie au fost destul de tăioase, astfel că au culminat cu un atac la adresa lui Teodor Baconschi.

„Cred că nu ştie ce spune. Noi respectăm toate cele trei condiţii de la Sinodul I Ecumenic înscrise într-un canon al sărbătoririi Paştelui. Adică să fie după echinocţiul de primăvară, după Paştele evreilor şi după Lună plină. Dacă una din aceste condiţii nu se împlinesc, se amână o lună ca să fie toate împlinite. De aceea, perioada la care variază data Paştelui este de 5 săptămâni.

Catolicii, în primul rând, au uneori Paştele înainte de Paştele evreilor. Adevărat este că noi sărbătorim Paştele după calendarul neîndreptat, că aşa a hotărât Sinodul de la 1923 de la Constantinopol, când s-a îndreptat calendarul în partea de răsărit. În partea de apus, a îndreptat calendarul în secolul al XVII-lea.”, a afirmat Arhiepiscopul Tomisului.

ÎPS Teodosie, desființează toate religiile din lume, în special pe cea catolică: „Au Sfântă Lumină? N-au. Alţii? N-au!”

Fără să-i pese de furia oamenilor, Arhiepiscopul Tomisului a făcut declarații scandaloase despre cine sărbătorește mai corect Paștele. În viziunea lui, ortodocșii sunt demni de Moartea și Învierea lui Iisus Hristos, căci doar ortodocșii primesc Lumină Sfântă de la Ierusalim, de la Mormântul Sfânt.

„Dar acolo este Paştele adevărat unde vine Sfânta Lumină. Au catolicii Sfântă Lumină? N-au. Alţii? N-au. Toţi se adună la lumina ortodocşilor şi strigă adevărata lumină a ortodocşilor. Dar nu îndrăznesc să vină, că e greu la ortodocşi, că sunt posturi mari, aspre, metanii, rânduieli de slujbă mai lungi. Le place să proclame într-un cuvânt. Dar e greu să ţii rânduiala, căci cere jertfă multă.”, a mai declarat ÎPS Teodosie.

Poți să ne urmărești pe Facebook și Instagram.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine