Guvernul a tăiat bugetul destinat Bisericii la doar puțin sub bugetul orașului Brașov pe 2021

Publicat:
2 minute

Guvernul va oferi în 2021 bani Bisericii prin trei programe iar suma totală ajunge la puțin peste 760 de milioane de lei , aproximativ 160 milioane de euro.

Față de anul 2020 suma este redusă cu aproape 89%.

article img

Conform datelor oficiale, totalul bugetului Municipiului Brașov pentru anul 2021 este de aproximativ 871 de milioane de lei (178 mil EUR)

Biserica primește astfel aproximativ 89% din bugetul pe 2021 unui oraș cu o populație de aproximativ 300.000 de locuitori.

Cele trei programare prin care Guvernul României oferă bani Bisericii sunt:

1. Bugetul pentru construcția și restructurarea lăcașurilor de cult constând în 28 de milioane de lei, față de 249 de milioane de lei în 2020, acești bani urmând să fie folosiți pentru funcționarea lăcașelor de cult și a muzeelor religioase.

2. Sprijin financiar pentru salariile personalului Bisericilor în valoare de 749,25 milioane de lei , în creștere cu 2.36% față de 2020.

3. Alocații bugetare pentru salariile personalului din învățământul teologic în valoare de 8.83 milioane de lei și in creștere cu 33% față de anul precedent.

Reamintim că România duce lipsă de foarte multe echipamente strict neceare precum saltele pneumatice pentru departamentele ISU (Pompieri, etc) așa cum a ieșit la iveală de foarte multe ori inclusiv în urma unui eveniment recent unde o persoană și-a pierdut viața dupa ce a sărit de la etajul 6 pentru a scăpa de un incendiu iar pompierii aflați la fața locului nu aveau în dotare un astfel de echipament care ar fi putut schimba rezultatul tragic.

Ministrul de Interne, Lucian Bode, declara pe 17 februarie, ca doar patru judete au astfel de saltele pneumatice si a solocitat DSU sa achizitioneze in regim de urgenta aceste echipamente:

"Astazi i-am chemat pe cei de la Departamentul pentru Situatii de Urgenta sa imi prezinte o evaluare ce ar insemna sa achizitionam un astfel de echipament pentru fiecare inspectorat judetean in parte.

Costurile sunt foarte mici, vorbim de aproximativ 40.000 de euro per bucata. Exista doar patru astfel de echipamente la nivel national"

La costurile foarte mici, de doar 40.000 de euro bucata, România ar trebui să plătească un total de doar 10.5 milioane de euro pentru a acoperi nu doar inspectoratele județene dar toate orașele din țară inclusiv, în număr de 263, această sumă reprezentând de exemplu 5.9% din bugetul alocat Bisericii.

Mai multe pentru tine