Florin Cîțu l-a demis din funcție pe ministrul Justiției, Stelian Ion

Publicat:
4 minute

Premierul României, Florin Cîțu, l-a remaniat din funcție, miercuri, 1 septebrie, pe ministrul Justiției, Stelian Ion. Motivul principal enunțat de către prim-ministrul țării a fost a fost că nu a reușit să desființeze Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

article img

Stelian Ion (stânga), Florin Cîțu (dreapta). Sursa foto: Antena 3

Florin Cîțu l-a demis din funcție pe Stelian Ion: „Nu mai accept pe nimeni în Guvern care să șantajeze”

Remanierea ministrului Justiției, Stelian Ion, a stârnit un val de reacții din partea coaliției. Premierul României, Florin Cîțu a motivat decizia sa de a-l demite pe colegul său din Guvern pe baza lipsei de implicare în proiectele pe care Stelian Ion le-a avut în cele opt luni de mandat. De asemenea, prim-ministrul României a menționat că ministrul Justiției s-a folosit de funcția sa pentru a bloca activitatea Guvernului.

„Am luat o decizie necesară. Acum câteva minute am trimis președintelui României cererea de revocare din funcția de ministru al Justiției a domnului Stelian Ion.

Nu voi accepta în Guvernul României miniștri care să se opună modernizării României. Stelian Ion este un ministru care din fericire nu a reușit să se impună în Coaliție.

Nu a reușit să își ducă la bun sfârșit proiectele. Exemplu este desființarea Secției Speciale care nici după 8 luni de mandat nu a fost desființată. A bloca activitatea guvernului doar pentru că nu ești de acord să dezvolți comunitățile înseamnă încălcarea mandatului dat de Parlament prin programul de guvernare.

Nu voi permite ca poporul român să fie șantajat. Am informat liderii Coaliției despre această demitere, nu mai accept pe nimeni în guvern care să șantajeze (…)”, a declarat Florin Cîțu, într-o conferință de presă, miercuri, 1 septembrie, după ce a anunțat remanierea lui Stelian Ion.

Prima reacție a lui Stelian Ion, pe Facebook, după ce a fost demis de către Florin Cîțu

„Premierul Florin Cîțu arată în seara aceasta încă o dată că nu are respect pentru lege, pentru Constituție. Având în vedere antecedentele sale, poate că nu este de mirare. În felul acesta Florin Cîțu și-a semnat de fapt propria plecare din guvern pentru că este doar o chestiune de timp până când Florin Cîțu va pleca acasă.

Șantaj și iresponsabilitate înseamnă să îi ceri imperativ ministrului justiției să îți dea un aviz la minut pe un proiect cu miză uriașă pentru care termenul legal de avizare este de 4 zile lucrătoare de la primirea originalului.

Precizez încă o data că nici până la această oră originalul proiectului PNDL 3 nu a fost trimis la Ministerul Justiției pentru obținerea avizului. Povestea are și un substrat nevăzut, legat de procedura de numire a procurorilor de rang înalt aflată în derulare. Aceasta este miza nevăzută”, a scris pe Facebook Stelian Ion.

Reacțiile politicienilor după demiterea lui Stelian Ion

Dacian Cioloș a lăsat un mesaj pe rețeaua de socialziare, după demiterea ministrului Justiției, Stelian Ion. „Promisiunea făcută primarilor PNL (nu cetățenilor români, cum spune premierul) e mai importantă decât stabilitatea și continuitatea Coaliției. Florin Cîţu demite fără motiv al doilea ministru USR PLUS, subordonând întregul guvern intereselor PNL.

Abuzul nu e ca nu a dat Stelian ION un aviz in cinci zile ci ca premierul pune presiuni pe in ministru al Justitiei să dea un aviz. Acesta nu mai e un guvern de coaliție!”, a scris Dacian Cioloș pe Facebook.

„Stelian Ion a făcut tot ce este omeneşte posibil pentru desfiinţarea SIJ. Legea se află de luni de zile în sertarele Comisiei Juridice de la Senat. Faptul că nu a fost desfiinţată este un eşec personal al omului politic Florin Cîţu care avea toate pârghiile politice, ca premier, să se implice în negocierile din Coaliţie cu UDMR”, a menționat Adrian Wiener, pe Facebook.

„Dacă USR PLUS vrea ca acest guvern să pice, își dau toți demisia. Și tot guvernul pleacă! PSD va depune moțiunea de cenzură când vom avea cele 234 de semnături necesare trecerii ei. Azi, ne mai lipsesc 30. Îi așteptăm pe cei din USR PLUS să termine cu baletul și să semneze. În nici un caz nu vom accepta ca dorința românilor de a scăpa de acest guvern ticălos să fie folosită de USR PLUS ca obiect de șantaj între partidele din Coaliție”, a scris Marcel Ciolacu pe Facebook.

Dan Barna și-a arătat indignarea pe rețelele de socializare, după înlăturarea lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției. De altfel, copreședintele USR PLUS Dan Barna l-a asemănat pe Florin Cîțu cu Liviu Dragnea, spunând că deciziile premierului sunt chiar mai rele decât cele ale fostului președinte PSD.

„Florin Cițu a arătat în această seară că nu poate conduce nimic. Cu atât mai puțin un Guvern.

Abuzul de putere, deciziile luate noaptea ca hoții nu sunt marca înregistrată a lui Liviu Dragnea. Iar Florin Cîțu a arătat că e mai rău decât Dragnea. Și asta pentru că înșală cu cinism și rea voință așteptările unui electorat care a cerut altceva.

Florin Cîțu trebuie să plece”, a scris Dan Barna pe pagina sa de socializare.

Motivul neoficial al demiterii lui Stelian Ion din funcția de ministru al Justiției: programul de investiții Anghel Saligny

Potrivit Gândul.ro, premierul Florin Cîțu l-ar fi demis din funcție pe Stelian Ion pentru cu totul alt motiv, nicidecum cel invocat în conferința de presă.

Programul de investiții „Anghel Saligny” ar fi fost subiect de discuție între cei doi politicieni, după ce Florin Cîțu a anunțat că l-ar fi transmis în original către Ministerul Justiției, pe 25 august, lucru contestat, ulterior, de către Stelian Ion.

„Ministerul Justiţiei nu a primit, până în acest moment, în original, cu respectarea condiţiilor prevăzute de Hotărârea Guvernului 561/2009, proiectul privind programul «Anghel Saligny» (PNDL 3). Ministerul Justiţiei nu se află, în acest moment, în situaţia de a aviza acest proiect, întrucât nu au fost parcurşi toţi paşii legali prevăzuţi de HG 561/2009 privind elaborarea şi avizarea actelor normative”, a transmis Ministerul Justiţiei, într-un comunicat de presă.

Mai multe pentru tine