Feeria Crăciunului și cumpărăturile. Iată cum să nu rămâi fără bani, după turul magazinelor de Sărbători

7 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția Redacția

Sezonul sărbătorilor este un moment special al anului, marcat de petreceri strălucitoare, dulciuri delicioase, decorațiuni feerice și reuniuni de familie. Însă această perioadă aduce cu sine și o agitație specifică, iar cumpărăturile devin adesea activitatea principală a acestei perioade.

Imagine articol

Kara Stevens, autoarea cărții "Heal Your Relationship with Money" și fondatoarea Frugal Feminista, spune că „în timp ce această perioadă a anului este adesea asociată cu bucuria și sărbătoarea, ea poate aduce, de asemenea, stres financiar și anxietate.”

Stabilirea limitelor financiare în timpul sezonului sărbătorilor este importantă din mai multe motive, inclusiv pentru a evita datoriile pe care trebuie să plătiți după ce trece nebunia sărbătorilor, dar și menținerea relațiilor sănătoase, minimizarea stresului, însă și pentru a deveni mai responsabil în această perioadă.

Stabilirea unui buget în avans

Un prim pas important în gestionarea cheltuielilor de sărbători este stabilirea unui buget în avans. Acest buget ar trebui să includă toate aspectele, de la călătorii și mâncare la cadouri.

Samantha Gorelick, planificator financiar la Brunch & Budget, subliniază importanța acestui aspect. „Cred că este important să decideți un buget de sărbători cu mult timp înainte de sezonul sărbătorilor.”.

Pentru unii, economisirea pe tot parcursul anului pentru sărbători este o opțiune, dar chiar și cei care nu au făcut acest lucru pot stabili acum o sumă pe care sunt dispuși să o cheltuiască și să se străduiască să o respecte, scrie Huff.com.

Faceți o listă și verificați-o de două ori

Când vine vorba de cumpărături și cadouri, detalii pot face diferența. Anne Lester, expert în economii pentru pensii, sugerează să enumerați fiecare persoană pentru care intenționați să cumpărați un cadou și să alocați o sumă specifică pentru fiecare. Această listă vă va ajuta să rămâneți responsabili pe parcursul cumpărăturilor și să evitați cheltuielile nedorite.

Fiți creativi în alegerile pe care le faceți

Patrick Yono, fondatorul Sure Life Financial, încurajează găsirea de modalități creative pentru a satisface nevoile de cadouri. „Membrii familiei sau prietenii voștri ar putea fi la fel de fericiți cu un cadou de 25 de dolari ca și cu unul de 50 de dolari, așa că fiți creativi cu bugetul  vostru”.

Căutați cadouri mai puțin costisitoare, dar care au un impact semnificativ sau explorați alte opțiuni pentru a completa un cadou mai accesibil.

Începeți noi tradiții

Un mod inovator de a aborda sărbătorile este să încurajați familia să creeze tradiții care nu implică cheltuieli mari. Poate că veți adopta "Crăciunul fără cheltuieli" sau veți face dintr-un cadou primit un cadou altei persoane, care poate fi o practică acceptabilă.

Mai mult, puteți explora modalități prin care familia poate colabora pentru a-și construi avere împreună. Comunicarea deschisă cu familia vă poate apropia și poate duce la o sărbătoare mai conștientă din punct de vedere financiar.

Evitați jocul comparațiilor

Compararea cu alții poate să ducă la stres și cheltuieli excesive. Jacqueline Howard, șefa departamentului de bunăstare a banilor de la Ally Bank, sugerează că „Sărbătorile ar putea fi un moment bun pentru a vă deconecta - nu numai pentru a fi mai prezent cu prietenii și familia, ci și pentru a nu simți că vă comparați în mod constant sărbătorile voastre cu ale altora.”.

Concentrați-vă pe valorile voastre financiare personale și pe ceea ce aduce bucurie și semnificație în sărbătorile voastre.

Fiți atenți la valorile voastre financiare

Kara Stevens mai spune că „am fost învățați de mass-media și de colegii noștri că a cheltui este egal cu dragostea, când acest lucru nu este neapărat adevărat.”

Este important să reflectați asupra credințelor și valorilor voastre legate de bani și să decideți dacă acestea se aliniază cu modul în care doriți să cheltuiți în timpul sărbătorilor. În funcție de aceste valori, puteți crea un plan de cheltuieli de sărbători bazat pe ceea ce contează cu adevărat pentru voi și familia voastră.

Evitați cheltuielile emoționale

Cheltuielile emoționale pot fi o capcană în timpul sezonului sărbătorilor, când presiunea de a crea momente perfecte poate fi copleșitoare. Jacqueline Howard avertizează: „Dacă cheltuiți prea mult, explorați de unde ați învățat acest comportament și căutați problema de bază din spatele cheltuielilor.” .

Identificați motivele care stau la baza impulsurilor de cumpărare și învățați să le gestionați conștient.

Pregătiți-vă să economisiți după sărbători

Dacă ați cheltuit peste buget în timpul sărbătorilor, puteți lua în considerare economisirea mai mult în lunile următoare pentru a compensa cheltuielile suplimentare. Patrick Yono sugerează ca „după sărbători, faceți un efort conștient de a cheltui mai puțin decât de obicei timp de câteva luni pentru a compensa orice cheltuieli excesive din timpul sărbătorilor.”

Gândiți-vă la viitorul vostru

În loc să cheltuiți impulsiv, gândiți-vă la cum economisirea banilor astăzi vă poate ajuta să vă atingeți obiectivele financiare în viitor. Anne Lester spune că „nu pot să subliniez îndeajuns cât de important este să te gândești să ai grijă de propria persoana și de bugetul tău pe viitor, dar și în prezent”

Cu aceste strategii și sfaturi, puteți stabili și menține limite financiare sănătoase în timpul sezonului sărbătorilor, astfel încât să vă bucurați de această perioadă specială fără a vă simți coplesiți de cheltuieli sau de stresul financiar.

Acest sezon poate fi un moment minunat pentru a vă conecta cu familia și prietenii și pentru a vă aminti că a dărui nu este întotdeauna legat de valoarea materială, ci de sentimentele și intențiile pe care le puneți în darurile voastre.

Sursa foto: freepik.com.

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.98
  • USD 4.77
  • CHF 5.37
  • GBP 5.98
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 3°C icon
  • Cluj-Napoca 1°C icon
  • Constanta 1°C icon
  • Iasi -3°C icon
  • Brasov 0°C icon
  • Timisoara 3°C icon
  • Craiova 2°C icon