Delia Budeanu, cea mai frumoasă prezentatoare din istoria Televiziunii Române, a trăit momente de coșmar. Cine a fost crainica cu zâmbetul ca o nestemată. A rămas la fel de superbă și azi

6 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Larisa Ciută

Delia Budeanu se numără printre primele crainice de la Televiziunea Română, ajungând la pupitrul știrilor după Florin Brătescu și Cleo Stieber. Cu o prezență delicată, foarte elegantă, cu un zâmbet ca o nestemată, Delia Budeanu a rămas și astăzi la fel de frumoasă, deși a trecut prin mai multe greutăți în viață.

Delia Budeanu, cea mai frumoasă crainică din România


Din prima generație de crainice a Televiziunii Române au făcut parte Cleo Stieber, Sanda Țăranu, Geta Perlea, Mariana Zăhărescu, Ioana Măgura, Daniela Anencov, Silvia Ciurescu, Cristiana Bota, Lia Mărăscu, Delia Budeanu și Carmen Movileanu.

Delia Budeanu a trăit cu frica de a nu fi împușcată de Ceaușescu

Delia Budeanu se numără printre prezentatoarele TV care au devenit celebre înainte de Revoluție, pe vremea în care selecția pentru postul de crainică era un proces elaborat. Nu oricine prezenta știrile TVR, astfel că în fața telespectatorilor apăreau doar actori, oameni de cultură sau intelectuali.

Printre crainicile Televiziunii Române cu un impresionant bagaj cultural se numără și Delia Budeanu, care, în perioada comunistă, trăia cu frica de a nu fi împușcată, dacă îndrăznea să spună ceva care era considerat nepotrivit. Astfel, prezentatoarea TV era foarte atentă la ceea ce vorbește, mai ales pe post.

„Sistemul ne-a indus ideea că şi dacă respirăm puţin altfel, se va şti. Puteţi înţelege ce e aceea frica generalizată, teama ca stare? Da, mie mi-a fost foarte frică de ei. (…) Mi-a trecut şi mie prin minte că aş putea spune atunci ceva, dar m-am gândit că nu ajung nici la gard şi voi fi împuşcată.”, a spus Delia.

Deși o divă a acelor timpuri, de altfel, la fel de frumoasă și astăzi, Delia Budeanu nu avea voie să-și expună frumusețea într-un fel sau altul, să nu devină o atracție din acest punct de vedere, iar asta pentru ca „tovarășei” Elena Ceaușescu să nu i se aprindă vreun beculeț, fiind foarte geloasă pe toate femeile mai atrăgătoare decât ea. De altfel, soția liderului comunist tot dădea telefoane la Televiziune pentru a o scoate pe Delia Budeanu de pe post, iar asta pentru că era rpea frumoasă și atrăgea atenția în mod exagerat cu chipul ei.

Delia Budeanu a avut prima apariție la TV în 1970

Cea mai frumoasă crainică din România a apărut prima dată la Televiziunea Română în 1970, pe programul 2, cu emisiuni în care erau prezentate concerte simfonice. Un coleg i-a spus că există un concurs pentru postul de crainică, s-a dus și a câștigat concursul, deși se luptase pentru acest post cu 11 actrițe. La 22 de ani, prezentatoarea TV a apărut pentru prima dată la Televiziunea Publică.

Viața de persoană publică și de crainică TV i s-a părut fascinantă Deliei Budeanu, însă apoi a realizat că nu-și mai aparținea cu totul, iar perioada comunistă trebuia să aibă mare grijă la ce spune și ce face, lucru care îi provoca o oarecare anxietate.

Delia Budeanu s-a născut pe 28 mai 1949, iar de numele ei este legată și istoria merelor de la Voinești. Pentru cei care nu știu, tatăl prezentatoarei TV a fost inginerul în pomicultură Gheorghe Moruju, care a pus bazele Staţiunii de Cercetare Pomicolă Voineşti și, ulterior, a creat soiurile „Frumosul de Voineşti“, „Deliciosul de Voineşti“ şi „Generosul de Voineşti“.

Delia Budeanu a trăit prin livezi până la 12 ani, însă divorțul părinților s-a mutat cu mama sa la Drobeta Turnu-Severin, iar de acolo a început studiile primei facultăți, cea de Filologie de la Universitatea de Vest din Timişoara. Din împrejurări neștiute, Delia Budeanu s-a transferat la Cluj, din cauza unei dispute cu o altă colegă. Ulterior, în ultimul an de facultate s-a transferat la București.

Delia Budeanu și-a dorit să devină și cântăreață la Operă, însă tatăl ei i-a interzis acest lucru.

Mai apoi, după ce a terminat studiile Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității din București, Delia Budeanu s-a angajat la Radio România. La scurt timp, crainica TVR s-a căsătorit cu un cunoscut doctor al vremii.

Comuniștii i-au confiscat tot familiei Deliei Budeanu

Delia Budeanu are doi copii, pe Diana, născută în 1969, din mariajul cu medicul Romulus Balaban, de care a divorțat după un an de mariaj, și pe Radu Ioan (n.red - patronul Gândul media și fostul soț al Danei Budeanu), rezultat din căsătoria cu jurnalistul Radu Budeanu, fost redactor-șef al săptămânalului Lumea.

Delia Budeanu a trăit o dramă la moartea soțului ei, Radu Budeanu, moment în care în 1997, trecerea în neființă a celebrului jurnalist, a renunțat definitiv la televiziune.

Radu Budeanu, fostul redactor șef al săptămânalului Lumea, făcea parte dintr-o familie deloc modestă, însă comuniștii i-a confiscat familiei sale tot ce aveau. După Revoluție, familia Budeanu s-a concentrat pe recuperarea bunurilor, care nu erau deloc puține.

„A fost necesar să reconstitui patrimoniul imobiliar al familiei mele, care nu este foarte mare, dar nici foarte mic. Trebuia să mă ocup de asta, pentru că în momentul acela locuiam într-o casă cu chirie, iniţial la ICRAL Herăstrau, iar după aceea la RAPPS. În timp ce eram proprietara altor trei imobile şi cu cel de la Sinaia- patru, ocupate de chiriaşi.

Nouă ani mi-a luat reconstituirea acestei proprietăţi. (…) Apoi am început renovarea acestor case, care nu fuseseră îngrijite deloc de nişte chiriaşi care nu aveau nici un motiv să investească în ele. Ani de zile m-am ocupat de fiecare centimetru pătrat, m-am străduit să-l aduc la ce a fost el odată. Casele sunt construite în 1935 şi au aparţinut bunicilor soţului meu.”, a declarat Delia Budeanu, într-un interviu pentru Profesioniștii de la TVR.

În prezent, Delia Budeanu locuiește într-una din casele familiei sale, o impunătoare vilă din zona Primăverii. În 2008, fosta crainică TVR a publicat volumul autobiografic „Live”, însă viața celei mai frumoase prezentatoare TV din România a fost cu siguranță și mai palpitantă și în mod cert este un izvor de informații.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine