Ce s-a ales, de fapt, de prima crainică TVR. Povestea de viață a primei prezentatoare TV din România. Dan Negru: „N-am reușit să-i dau de urmă”

4 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Alexandra Marin

Dan Negru este numit „regele revelioanelor” în România, însă puțini sunt cei care știu cine a fost, de fapt, prima prezentatoare TV de la noi din țară, de altfel și prima crainică TVR care a prezentat și primul revelion. Se întâmplă în perioada comunistă, în 1956. Imaginile provoacă și acum nostalgie celor care au trăit în acele vremuri, mai ales că TVR-ul a început aparițiile televizate cu o stație experimentală cu Cleo Stieber.

Dan Negru este renumit pentru revelioanele de la antenă, însă prima prezentatoare care a prezentat revelionul în România a fost Cleo Stieber. Foto: Actualitatate.net

Cine a fost prima prezentatoare TV din România

Cleo Stieber și-a început cariera de crainică la TVR, în vara anului 1955, pe 21 august, când Televiziunea Română a decis să experimenteze prima emisiune în direct.

„Bună seara, dragi spectatori. Aici stația experimentală București. Începem primul nostru program.”, a anunțat Cleo Stieber, prima prezentatoare TV din România.

Înainte de a prezenta știrile în direct, pe ecranul televizorului apărea o imagine reprezentativă stației, iar pe fundal se auzea melodia „București, București, peste vreme să trăiești, mai voinic și mai frumos.”

Câteva luni mai târziu, Cleo Stieber a prezentat primul revelion din România, o ediție specială pentru vremea aceea.

În 1958, Televiziunea Română a adunase deja o echipă de prezentatori, printre care Cleo Stieber, Sanda Țăranu, Mariana Zăhărescu, Delia Budeanu, Geta Ocheanu, Ioana Măgură, Lia Mărăscu, Geta Perlea, Silvia Ciurescu.

Foto: Arhiva TVR: Cleo Stieber, Sanda Țăranu, Delia Budeanu, Ioana Măgură, Lia Mărăscu, Geta Perlea
1 / 6

De profesie medic pediatru, prima crainică din România a studiat la Clinica de Pediatrie a Institutului Fundeni, după care a urmat cursurile Institutului de Ocrotire a Mamei și Copilului. A renunțat la cariera de medic pentru cea de prezentatoare TV.

Născută în Pitești în 1928, prima prezentatoare TV din România a publicat o lucrare științifică în revista Pediatria, în 1963.

Cleo Stieber a fost căsătorită cu medicul stomatolog Stieber, cu care a avut un copil, pe Andrei Stieber, acum un renumit medic chirurg din Germania.

După câțiva ani de televiziune, în 1971, Cleo Stieber a plecat împreună cu familia ei în Israel, după care în Italia, unde Andrei a studiat medicina, ca mai apoi să se stabilească definitv, n 2004, în Germania, la Koln, unde a rămas până la sfârșitul vieții. Prima prezentatoare TV din România a murit în 2012 în Koln, unde este și înmormântată.

Dan Negru nu i-a dat de urmă primei prezentatoare din România

„De 21 de ani prezint revelioane, dar «bunica» mea într-ale revelioanelor televizate a fost Cleo Stieber, prima crainică a TVR care în 1956 a prezentat primul revelion tv. Au trecut 63 de ani de revelioane televizate în România.

Din ăștia 63, eu am prezentat 21. Ca omagiu, am vrut să o invit pe doamna Cleo Stiber guest-star într-unul din Revelioanele mele, dar n-am reușit să-i dau de urmă. Locuia în Köln acu' niște ani. Acum cred e deja prea târziu. Amintirea numelui ei e omagiul pe care pot să i-l mai aduc azi! Cleo Stieber.”, a scris Dan Negru în decembrie 2020. Revelionul 2020/2021 a fost ultimul pe care Dan Negru l-a mai prezentat în România, până în acest moment.Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine