Cine este, de fapt, Iulian Dumitrescu, marele Gatsby al României. Adevărul despre milionarul angajat la stat pe bani puțini

9 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Daria Andries

Iulian Dumitrescu, în vârstă de 51 de ani, președinte al Consiliului Județean Prahova din 2020, se confruntă cu acuzații grave într-un dosar de mită și fals în declarații deschis de DNA. Cu o carieră politică marcată de două mandate de senator PNL în Călărași și Prahova (2012-2020), Dumitrescu a devenit cunoscut și pentru implicarea sa la nivel local, preluând șefia filialei PNL Prahova înaintea alegerilor locale din 2020.

Imagine articol
Nicolae Ciucă, alături de Iulian Dumitrescu

Reputația sa a fost, însă, umbrită de controversele și acuzațiile care l-au însoțit. În contextul unor presupuse absențe frecvente de la birou, se spune că acesta ar conduce instituția "prin telefon", conform afirmațiilor adversarilor săi politici.

Ce apare în stenogramele de la DNA

O altă pată pe imaginea sa provine din stenogramele DNA, unde numele său a apărut în discuții înregistrate în biroul fostului ministru al transporturilor, Cătălin Drulă. În acele convorbiri, doi membri PNL îi cereau acestuia să mențină în funcții șefii Asociației Române de Salvare a Vieților Omenești pe Mare și Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați.

În plus, o investigație jurnalistică recentă a arătat cum firme românești, care aveau datorii către statul român, au fost cesionate unor cetățeni albanezi, iar printre aceștia se număra și Iulian Dumitrescu. Acesta ar fi fost unul dintre jucătorii-cheie din cadrul "Rețelei Albanezu," conform acuzațiilor, implicându-și familia și apropiații în afaceri controversate.

Cei doi oameni care l-au trădat

În centrul atenției se află o presupusă schemă de corupție și mită, care a condus la demisia lui Dumitrescu din toate funcțiile deținute în partid, după ce a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile.

Dosarul vizează presupusele cereri de mită în valoare de 47,5 milioane de lei, din care Iulian Dumitrescu ar fi primit peste 16 milioane de lei. Informațiile furnizate în cadrul anchetei dezvăluie că Iulian Dumitrescu ar fi fost supranumit "Dumitrescu - Dumnezeu," datorită controlului său asupra tuturor aspectelor din județ.

Numele a doi oameni-cheie reies în evidență în această trădare: Gabriel Ţuţu, partener de afaceri cu Ştefan Daniel Pirpiliu, fost deputat PDL, și fratele lui Ionel Pirpiliu. Într-o succesiune de evenimente, dosarul Romarm, înregistrările la Marriott, denunțul lui Ionel Pirpiliu și acuzațiile legate de cumpărarea firmei Bertoni la prețul de 47,5 milioane de lei, au conturat o imagine complexă a presupuselor practici ilegale.

Ce a spus Tudor Chirilă despre cazul lui Iulian Dumitrescu

Tudor Chirilă și-a exprimat opinia fermă cu privire la cazul lui Iulian Dumitrescu. Într-un mesaj pe rețelele sociale, Chirilă a arătat problemele din cadrul PNL și PSD, lansând întrebări privind capacitatea partidelor de a gestiona situații critice, precum și potențialul de corupție de la nivelul administrației publice locale.

„Băiatul ăla Iulian Dumitrescu ar trebui să fie propunerea PNL la București. Omul pare să fie capabil de fapte mari. E nevoie de blocuri pe spații verzi, e nevoie de borduri, de festivaluri, e nevoie de reconstrucție, de terase în parcuri cu muzică până la 4 dimineața, e treabă multă, e nevoie de azile de bătrâni, sunt fonduri europene de absorbit.”, a spus Chirilă, într-o manieră ironică.

Artistul și-a arătat îngrijorarea cu privire la posibilele practici neetice și la nivel înalt, sugerând că, dacă astfel de probleme se întâmplă la nivelul județelor, cum ar putea partidele politice să gestioneze responsabil Primăria București.

„Nu știu dacă realizăm ce bale curg la PNL și PSD după primăria București. Dacă la divizia județ se fură așa, cum să lași tu din mână ditamai Champions League?", a adăugat el.

Cine este Iulian Dumitrescu, marele Gatsby al României

Iulian Dumitrescu s-a născut în județul Prahova, în localitatea Vălenii de Munte, însă majoritatea carierei sale politice s-a desfășurat în județul Călărași.

A deținut două mandate de senator în perioada 2012-2016 ca senator de Călărași și 2016-2020 ca senator de Prahova, reprezentând Partidul Național Liberal (PNL). Înaintea alegerilor locale din 2020, a preluat conducerea filialei PNL Prahova și și-a stabilit reședința în orașul Plopeni.

Candidând din partea PNL pentru Consiliul Județean Prahova în 2020, Iulian Dumitrescu a beneficiat de sprijinul Uniunii Salvați România (USR).

După ce a obținut această funcție administrativă, Dumitrescu și-a susținut vechii colaboratori în alte funcții-cheie, aducându-i în Prahova din județul Călărași, unde aceștia ocupaseră funcții în administrația locală a acelui județ.

În timpul celor trei ani în care a fost la conducerea Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu a fost adesea criticat pentru prezența sporadică la birou, opozanții săi politici sugerând, în discuții neoficiale, că gestionează instituția "prin telefon".

Reacția lui Iulian Dumitrescu

Prim-vicepreședintele PNL a afirmat, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că nu are nimic de ascuns.

„În urma speculaţiilor apărute public, vreau să fac următoarele precizări: Pun la dispoziţia procurorilor toate informaţiile şi datele de care au nevoie. Colaborez cu instituţiile statului pentru a lămuri cât mai repede această situaţie. Nu mă voi ascunde în spatele vreunei funcţii politice sau administrative. În momentul în care se va finaliza această fază a anchetei, voi comunica transparent opiniei publice despre cele întâmplate. Nu am nimic de ascuns”. - Iulian Dumitrescu

Ce avere are politicianul

Conform ultimei declarații de avere, actualizată în iunie 2023, Iulian Dumitrescu și soția sa posedă un apartament de peste 150 de metri pătrați, achiziționat în 2008, și unul de 45 de metri pătrați, cumpărat în 2005, alături de un autoturism Range Rover din 2014.

În ceea ce privește împrumuturile, în 2023, Dumitrescu raportează o sumă de 45.000 de euro acordată Partidului Național Liberal, precum și trei împrumuturi către persoane fizice, totalizând 170.000 de lei și 70.000 de euro. Președintele CJ Prahova dispune de mai multe conturi în lei, având în total sub 70.000 de lei.

Referitor la "Datorii", el evidențiază un credit de aproximativ 127.000 de euro la First Bank, cu scadența în 2036, și un împrumut de la o persoană fizică în valoare de 180.000 de dolari, contractat în 2012 și scadent în acest an. În 2022, a încasat 164.268 de lei de la CJ Prahova.

În 2020, președintelui Consiliului Județean Prahova a efectuat vânzarea unui teren în valoare de aproape un milion de lei către o societate, teren situat în județul Ilfov, iar în aceeași zi a vândut pentru 775.000 de lei acelorași firme, alt teren situat în județul Dâmbovița.

Iulian Dumitrescu se află în control judiciar și are sechestru pe avere

Într-o evoluție recentă care a captivat atenția publicului și mass-media, Iulian Dumitrescu, acum poreclit si marele Gatsby al României, se află într-o confruntare directă cu sistemul judiciar român. Fostul președinte al Consiliului Județean Prahova a luat măsuri legale pentru a contesta restricțiile impuse de instanță, care îi limitează semnificativ libertatea și controlul asupra averii sale.

În centrul disputei se află decizia instanței de a impune control judiciar asupra lui Dumitrescu, o măsură ce îi interzice să își exercite funcția de conducere și punerea sub sechestru a averii sale considerabile.Ulterior, Iulian Dumitrescu a contestat măsura controlului judiciar, cât și sechestrul pe avere.

„Marele Gatsby al României” urmează să se afle în fața instanței joi, 8 februarie, pentru a afla decizia judecătorilor.

Într-un context mai larg al investigației, autoritățile au efectuat percheziții nu doar la domiciliul lui Iulian Dumitrescu, ci și la locuințele mai multor membri ai familiei sale, inclusiv la sora acestuia.

Aceste acțiuni s-au extins și la sediile instituționale cheie, precum Consiliul Județean Prahova și operatorul de apă Hidro Prahova, sugerând amploarea și seriozitatea anchetei. Dezvăluirile recente alimentează speculațiile și discuțiile publice privind natura acuzațiilor și implicarea posibilă a altor persoane în afacerea care l-a adus pe Dumitrescu în fața justiției.

Situația lui Iulian Dumitrescu reprezintă un punct de inflexiune nu doar pentru cariera sa, dar și pentru modul în care politica și justiția se intersectează în România. Rezultatul procesului de joi va avea nu doar consecințe personale pentru președintele Consiliului Județean Prahova, ci și implicații mai largi pentru administrația locală și pentru încrederea publicului în instituțiile statului.



Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine