Mesajul Alinei Gorghiu, după scandalul dintre USR PLUS și Guvernul Cîțu

4 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția actualitate.net

Alina Gorghiu speră la o împăcare între USRL-PLUS și Guvernul Cîțu. Vicepreședintele Senatului a anunțat, la fel ca și premierul Cîțu, că nu va exista o alianță cu PSD-ul, pe care îl consideră, în continuare, un partid paria.

article img

Guvernul Cîțu. Sura foto: Alina Gorghiu Facebook

După ce a criticat alianța USR-PLUS cu AUR, dar și comportamentul din ultimele zile al guvernanților din cele două partide de la guvernare, Alina Gorghiu vine cu un mesaj proaspăt, controversat, pe pagina de Facebook.

Vicepreședintele Senatului este de părere că Guvernul Cîțu trebuie să rămână la putere, împreună cu USR-PLUS-UDMR, înlăturând orice alianță cu PSD, ori AUR, partide pe care nu le consideră demne pentru a fi la guvernare.

„Uneori, cei care doresc răul PNL nu sunt doar în exteriorul partidului, ci și în interior. Și fac cot la cot eforturi comune cu alianța AUR+USR PLUS, ca să pice guvernul condus de PNL. Cred însă ca aceasta monumentală eroare va avea consecințe politice. Între timp, noi, toți ceilalți din partid, apărăm PNL și acest guvern. Nu oricum, ci cu Florin Cîțu prim-ministru și respectând ceea ce am promis electoratului nostru: o guvernare eficientă și fără  PSD, adversarul nostru tradițional.

Iar 25 septembrie va fi momentul adevărului. Și pentru cei care apără Guvernul, dar mai ales pentru cei care vor să scoată PNL de la guvernare. Eu văd o guvernare de dreapta, cu oameni mai puțin emoționali, dar de dreapta. PNL-USR-UDMR va fi formula. Sunt convinsă de asta.”, este mesajul Alinei Gorghiu pe pagina de Facebook.

Demisiile miniștrilor USR PLUS și propunerile de interimari au ajuns la Cotroceni

Premierul Florin Cîțu a anunțat, înainte de ședința PNL de la sediul de partid, că trimis către Klaus Iohannis demisiile miniștrilor USR PLUS, dar și propunerile pentru miniștrii interimari.  Administrația Prezidențială a primit în dimineața zilei de 8 septembrie propunerile și demisiile, scrie digi24.ro.

Ședința convocată de Cîțu la sediul PNL a fost în vederea susținerii actualului Guvern de către toți liberalii, cărora li s-a solicitat suportul în această perioadă, indiferent de funcșia pe care o dețin.

„Am trimis demisiile și propunerile la palatul Cotroceni. PNL nu face guvern cu PSD. Să fie foarte clar, PNL nu face guvernare cu PSD. Foarte clar vom face acest lucru în interior. Cine face demersuri împotriva propriului guvern se va supune consecințelor propriului statut. Mi se pare bizar să faci demersuri propriului partid. Orice demers împotriva propriului guvern, este inadmisibil așa ceva”, a declarat premierul Florin Cîțu.

Miniștrii interimari sunt următorii, în cazul în care Klaus Iohannis își va da acceptul pentru demisii și propunerile de înlocuire:

  • Ministerul Fondurilor Europene va fi preluat de Florin Cîțu
  • Ministerul Transporturilor va fi preluat de Dan Vîlceanu
  • Ministerul Sănătății va fi preluat de Cseke Attila
  • Ministerul de Cercetare și IT va fi preluat de  Tanczos Barna
  • Ministerul Economiei va fi preluat de Virgil Popescu
  • Ministerul Justiției va fi preluat de Lucian Bode

Moțiunea de cenzură a USR PLUS și AUR se va dezbate în Parlament joi, 10 septembrie

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban și președintele Senatului, Anca Dragu, au convocat, pentru joi, de la ora 16:00, plenul reunit al Parlamentului pentru prezentarea moțiunii de cenzură susținute de USR PLUS și AUR împotriva Cabinetului Cîțu. Liderii celor două Camere invocă patru decizii CCR pentru a trimite moțiunea la dezbaterea și votul parlamentarilor, scrie digi24.ro.

„La data de 3 septembrie 2021 s-a înregistrat la cabinetul președintelui Senatului sub nr.I/2824/2021 și la cabinetul președinteIui Camerei Deputaţilor sub nr. 2490/3.09.2021, Moţiunea de cenzură intitulată “Demiterea Guvernului Cîţu, singura șansă a României de a trăi! Florin Cîţu trebuie să piece!”.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, marţi, 7 septembrie, că dacă moţiunea de cenzură va ajunge la vot, social-democraţii o vor vota.

„Am spus foarte clar că votăm moţiunea de cenzură şi, mai mult decât atât, presupun că USR-ul ne spune foarte clar că, în acel moment, mergem la alegeri anticipate. Să ajungă la vot şi o votăm. Presupun că o să trebuiască să aibă o discuţie cu noi. Data trecută, noi am propus o moţiune, am trimis textul. Ei au făcut o moţiune, nu au avut bunul-simţ să ne trimită nici textul. Dacă vrei voturile unui partid nu trebuie să şi vorbeşti cu acel partid? (...) Eu vreau să plece tot guvernul. Eu vreau alegeri anticipate”, a declarat Marcel Ciolacu.

Președintele PSD a mai spus că social-democrații nu sunt obligaţi să asigure cvorumul în Birourile permanente ale celor două Camere.

„Pe procedurile parlamentare e o cutumă oriunde, în orice stat democratic: puterea asigură cvorumul. Peste tot, în toate structurile Parlamentului. Conduce PSD vreo cameră a Parlamentului? Atunci care e problema cu PSD? Noi nu ne băgăm în lupta lor”, a mai spus liderul social-democrat.

Alianța USR PLUS + AUR și motivul invocării moțiunii de cenzură

Cele șase demisii USR PLUS din Guvernul Cîțu au venit ca o revoltă împotriva demiterii lui Stelian Ion de la Ministerul Justiției, de către premierul României. Prim-ministrul a enunțat la momentul remanierii că ministrul Justiției nu și-a îndeplinit sarcinile în cele 8 luni de mandat, una dintre ele fiind desființarea Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Ulterior, liderii USR PLUS au făcut alianță cu AUR, după ce au convenit cu George Simion, co-președintele partidului AUR, ca parlamentarii partidelor conduse de Dan Barna și Dacian Cioloș să semneze textul moțiunii de cenzură, pentru înlăturarea Guvernului Cîțu de la putere.

Când se invocă moțiunea de cenzură?

„Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii.

Moţiunea de cenzură se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea potrivit articolului 114 din Constituţia României.”, scrie pe site-ul Camerei Deputaților.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine