fb pixel

Pilonului 2 de pensii nu dispare. Cine a dorit desființarea pensiilor private?

4 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția Redacția

Propunerea de eliminare a obligativității aderării la Pilonul 2 de pensii a stârnit dezbateri, cu Marcel Ciolacu în centrul atenției. Amendamentul, inclus într-un pachet fiscal, necesita ca participanții actuali să facă cerere pentru reînscriere. Guvernanții au anunțat că nu vor lua în calcul schimbările propuse de către secretarul de stat de stat al PSD Daniela Pescaru cu privire la Pilonul 2 de pensii.

Naționalizarea Pilonului 2, o schimbare majoră în sistemul de pensii

Conform unui document apărut în presă, obligativitatea aderării la Pilonul 2 de pensii urma să fie eliminată. Dacă acest amendament era adoptat, participanții actuali trebuia să transmită o cerere scrisă pentru a rămâne în sistemul de pensii private. În lipsa unei astfel de cereri, toți contribuabilii ar fi fost transferați automat către pilonul public de pensii, scrie Economedia.ro.

Surprinzător, acest amendament pare să fi apărut din senin, cu liderii PSD care neagă orice asociere cu el. Lucian Romașcanu, liderul senatorilor PSD, a confirmat că documentul care a circulat nu este asociat cu PSD și că amendamentele oficiale vor fi făcute publice în curând.

Conform datelor, valoarea activelor financiare ale celor șapte fonduri de pensii administrate privat a crescut semnificativ, atingând suma de 103 miliarde lei la finalul lunii martie 2023, cu o creștere de 15,46% față de anul anterior. De menționat că un alt amendament propus sugerează ca băncile să plătească o taxă de 2% din cifra de afaceri în 2024 și 2025, care va scădea la 1% în 2026, scrie G4media.ro.

Puteți citi aici amendamentele grupului PSD-PNL

Detaliile amendamentului referitor la Pilonul 2 sunt destul de explicite. Dacă ar fi fost aprobat, contribuția la acest pilon nu ar mai fi fost obligatorie pentru persoanele care împlinesc 45 de ani. Cei care sunt deja în sistem ar fi trebuit să își exprime opțiunea până la data de 31 martie 2024. Dacă aceștia nu transmiteau această opțiune, erau incluși automat în sistemul public de pensii - Pilonul 1. Datele arată că la finalul lunii martie 2023, numărul participanților în sistemul de pensii administrate privat a fost de 8,04 milioane, cu o creștere față de anul anterior.

Această idee de a modifica structura Pilonului 2 nu este nouă. Încă din mai 2018, pe vremea când Liviu Dragnea conducea PSD, existau zvonuri despre posibilitatea suspendării plăților către acest pilon. Cu toate acestea, zvonurile au fost negate de liderul social-democrat de atunci.

După întreaga tevatură și situație expusă mai sus cu privire la măsurile fiscale și reducerea cheltuielilor bugetare, PSD și PNL nu au mai inclus si amendamentul în care Pilonul 2 de pensii să devină opțional, potrivit G4media.ro.

În ziua în care amendamentul Pilonului 2 de pensii a circulat în Parlament și în toată presa, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România a respins propunerea de eliminare a obligativităţii contribuţiei la Pilonul II de pensii private

În decembrie 2018, Guvernul Dăncilă propunea o altă variantă. Fostul premier al României dădea posibilitatea ca persoanele să opteze, după cinci ani de cotizare la Pilonul 2, pentru transferul banilor fie în Pilonul 1, fie în Pilonul 3, referitor la pensia privată facultativă.

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.97
  • USD 4.48
  • CHF 5.32
  • GBP 5.89
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 17°C icon
  • Cluj-Napoca 18°C icon
  • Constanta 20°C icon
  • Iasi 11°C icon
  • Brasov 9°C icon
  • Timisoara 18°C icon
  • Craiova 18°C icon