George Simion, devastat. Decizia care îi schimbă tot parcursul politic

5 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția actualitate.net

Liderul partidului AUR, George Simion, se confruntă cu o decizie controversată care îi schimbă complet cursul politic. Inspectoratul General pentru Migraţie al Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău a confirmat că George Simion are interdicție de a intra în Republica Moldova timp de încă 5 ani, până la 1 octombrie 2028.

George Simion. Foto: Octav Ganea/Inquam Photos

Hotărârea a fost prelungită după ce o decizie similară, luată în 2018, și a fost extinsă cu încă cinci ani.

George Simion a reacționat la această veste, menționând că nimic nu s-a schimbat în relația dintre România și Republica Moldova, susținând că politicienii de la Chișinău preferă să-și păstreze pozițiile comode în loc să își dorească unirea.

George Simion a primit o lovitură puternică, mai ales că își dorește de foarte mult timp o unire între România și Republica Moldova, iar vestea la devastat, însă nu l-a descurajat. Liderul AUR încă speră ca pe viitor să existe șansa ca cele două țări, cândva unite, să devină o singură țară, o singură Românie.

George Simion nu și-a anunțat candidatura la prezidențiale, însă sunt voci care spun că liderul AUR e posibil să candideze pentru funcția de președinte.

De ce a fost luată această decizie atât de drastică

Inspectoratul General pentru Migraţie a explicat că, atunci când a început războiului din Ucraina, au fost declarate indezirabile în Republica Moldova 98 de persoane străine. Această măsură se aplică în momentul când există indicii temeinice că aceste persoane ar intenționa să desfășoare activități care pun în pericol securitatea națională sau ordinea publică.

În cazul lui George Simion, Inspectoratul a emis o decizie de prelungire a termenului de declarare a acestuia ca persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova, extinzând această măsură pe încă 5 ani. Autoritățile din Republica Moldova au informat România despre această hotărâre, iar George Simion a contestat această măsură în instanță.

Reacția premierului Marcel Ciolacu

Recent, premierul Marcel Ciolacu a anunțat că va solicita explicații premierilor Ucrainei și Republicii Moldova privind motivele pentru care George Simion are interdicție de intrare în această țară. Cu toate acestea, Ciolacu a subliniat că nu va putea face publice informațiile respective.

Interdicția de intrare în Republica Moldova pentru George Simion nu este o situație nouă. Inițial, aceasta a fost impusă în august 2018, când un grup de cetățeni români, inclusiv Simion, au participat la Marșul Unirii, iar autoritățile moldovene au invocat un comportament inadecvat și provocator. Autoritățile române au respins aceste acuzații.

În martie 2021, George Simion a fost informat că are interdicție de intrare până în 2023. Situația s-a repetat în iunie 2022, când nu i s-a permis să intre în Republica Moldova pentru o ședință comună a parlamentelor României și Republicii Moldova.

Cine este George Simion

George Simion, pe numele complet George Nicolae Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, în Focșani, Vrancea. El a urmat studiile la Colegiul Gheorghe Lazăr din București, a absolvit Facultatea de Administrație și Afaceri a Universității din același oraș, iar în perioada 2008-2010 a urmat cursurile de masterat la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, specializarea fiind „Crimele comunismului”.

În 2006, George Simion a avut prima sa experiență în politică atunci când a ales să devină activist civic, coordonând un protest în București pentru susținerea elevilor români de la liceul „Gheorghe Asachi” din Chișinău.

George Simion a fondat, în 2012, organizații precum “Acțiunea 2012”, „Alianța pentru Centenar” și „Marșul Centenarului”, implicându-se în susținerea moldovenilor și a drepturilor acestora. A participat la proteste și demonstrații. În 2019, la vârsta de 35 de ani, a candidat independent la alegerile pentru Parlamentul European și a fondat partidul Alianța pentru Unirea Românilor. A câștigat un mandat de deputat în Parlamentul României, devenind liderul grupului parlamentar AUR din Camera Deputaților.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine