Cauți stoc Nvidia RTX 3080 sau Playstation 5?

4 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția actualitate.net

Nvidia RTX seria 3000 și Playstation 5 sunt, probabil, cele mai râvnite echipamente pe piața de gaming în acest moment.

article img

Sfârșitul lui 2020 a coincis cu mai multe lansări de produse cu un impact major pentru piața de gaming atât pentru utilizatorii de PC, cât și pentru utilizatorii de console de gaming.

NVIDIA GEFORCE SERIES 3

Pe 1 Septembrie 2020, Nvidia a dezvăluit noua serie de plăci video (GPU), din seria RTX 3000, bazată pe arhitectura Ampere. Partea uimitoare pentru entuziaști a fost faptul că Nvidia a venit cu o ofertă mult mai bună din punct de vedere al raportului preț performanță față de generația anterioară.

Nvidia RTX 3080 era lansat la prețul recomandat de producător de $699 USD , asta în timp ce modelul de top din seria precedentă, RTX 2080 TI, venea cu un preț recomandat de vânzare de $999 USD.

Cu 30% mai ieftin (-$300) și cu aproximativ 20-30% mai puternic, conform testelor, era clar că cererea pentru seria 3000 o să fie foarte mare!

Playstation 5

article img

Pe 19 Noiembrie 2020, Sony a lansat oficial noua versiune a consolei ce a fost așteptată, ca de obicei, de milioane de gameri.

PS5 surclasează PS4 și PS4 PRO (lansat în 2016) și vine cu promisiunea gamingului în nativ în 4k și cu o mulțime de jocuri exclusive, așa cum Sony și-a obișnuit clienții până în prezent.

Consola vine în doua modele - PS5 și PS5 digital version - identice ca trăsături cu excepția faptului că una vine cu disc reader iar cealaltă fără astea, de aici rezultând și o diferență de preț.

XBOX SERIES X

article img

Pe 10 Noiembrie 2020 Microsoft a lansat Series X și  Series S

Aceste noi două modele a consolei Xbox vin cu un target diferențiat pentru gamerii care doresc gaming la rezoluție 4k la un preț mai mare sau un preț mai scăzut al consolei cu un target resolution de maxim 1440p.

BITCOIN și CRYPTO

article img

Pe lângă lansările menționate mai sus, la începutul lui Octombrie 2020, a venit o creștere semnificativă, în valoare, a criptomonedelor, impinsă puternic de Bitcoin lucru ce a făcut automat ca miningul de criptomonede să fie mai profitabil și asta a dus automat la o creștere a cererii pentru GPU-uri.

Seria 3000 de la Nvidia are un raport preț / performață extrem de bun când vine vorba de GPU crypto mining.

Cum a afectat pandemia coronavirus piața de jocuri la nivel mondial

article img

COVID-19 nu doar că a încetinit procesele de distribuție și producție dar pe deasupra a încurajat creșterea cereri pentru dispozitive de gaming prin simplul fapt că oamenii stau mai mult acasă , lucrează de acasă și au nevoie de entertainment.

Speculă

La câteva luni de la lansările de mai sus majoritatea produselor sunt încă foarte greu dacă nu imposibil de găsit în stoc la retaileri consacrați și la prețuri decente.

Atunci când apar pe stoc, produsele sunt achiziționate de clienți în minute sau chiar secunde iar prețul este cu 30-40% mai mare față de prețul normal de vânzare a acestor produse in relație cu recomandările producătorilor și a distribuitorilor.

Din nefericire o mare parte din produsele puțin disponibile ajung însă în mâna speculanților care profită de situație și ajung chiar să dubleze prețurile.

article img


La o simplă căutare pe siturile de mică publicitate din România se observă o mulțime de anunțuri, de la persoane fizice, care oferă aceste produse spre vânzare la prețuri mult umflate.

article img

Fenomenul speculei, numit în engleză și „scalping„ e cunoscut si de mari retaileri care au început să limiteze numărul de produse cumpărate per cap de familie/client însă acest lucru nu îi oprește pe speculanți.

Specula și creșterea prețurilor la produsele noi impactează în efect domino și prețul produselor din generațiile trecute.

Actualitate.net continuă să urmărească subiectul.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine