Casa celebrei Marilyn Monroe, salvată de la demolare. Cum arată acum vila de 8 milioane de dolari unde actrița a fost găsită moartă

12 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Larisa Ciută

Casa lui Marilyn Monroe a fost salvată de la demolări, cel puțin pentru moment. Proprietatea în care a trăit și a murit celebra actriță de la Hollywood a fost monument cultural istoric de către Comisia Patrimoniului Cultural din Los Angeles, în urma unui vot în unanimitate. În această locuință, Marilyn Monroe și-a trăit ultimele luni din viață, fiind și locul unde a fost găsită moartă la 36 de ani.



Casa actriței Marilyn Monroe, declarată monument cultural istoric

Marilyn Monroe, în „Gentlemen Prefer Blondes”
1 / 3

Casa din Brentwood, Los Angeles, ce a aparținut celebrei Marilyn Monroe nu va fi demolată, deși noii proprietari își doresc să o dărâme, pentru a face loc altei construcții. Pentru a nu fi demolată, Comisia Patrimoniului Cultural din Los Angeles a declarat proprietatea monument cultural istoric, astfel că nu poate fi demolată. De altfel, proprietarii pot face modificări subtile, fără să schimbe amplasarea sau construcția în sine. Fiind clădire de patrimoniu, casa poate fi preluată de autorități și mutată, cu acordul noilor proprietari.

Deși Marilyn Monroe a locuit în această casă doar câteva luni, a fost și singura proprietate deținută de către legendara actriță de la Hollywood. Casa are o valoare istorică inestimabilă, mai ales că este și locul în care Marilyn a murit la doar 36 de ani, în 1962, scrie People.com. În aceeași casă a locuit și arhitectul Harbin Hunter, despre care se spune că ar fi și construit-o, dând o valoare și mai mare imobilului.

Cu toate astea, viitorul casei nu este în întregime asigurat. În Los Angeles, desemnarea ca monument istoric-cultural nu garantează că proprietatea nu poate fi demolată, însă poate amâna demolarea pentru 180 de zile, în timp ce se stabilesc alte oportunități de conservare.

Următorul pas în salvarea proprietății este o revizuire a Comitetului de Planificare și Utilizare din L.A. și apoi de către Consiliul Local din Los Angeles.

Desemnarea casei ca o proprietate istorică nu exclude, de asemenea, ideea că locuința ar putea fi mutată la un moment dat într-o locație mai centrală - una mai ușor de văzut de către public, comparativ cu zona în care se află acum. Relocarea ar fi, însă, un proces îndelungat și costisitor, plus că nu este foarte clar dacă proprietatea ar putea fi relocată.

Glory of the Snow LLC a cumpărat casa în 2017 cu suma de 7,25 milioane de dolari, potrivit The Real Deal. În iulie 2023, compania Glory of the Snow Trust a cumpărat-o cu 8,35 milioane de dolari. La două luni după achiziționare, compania a depus cerere pentru demolarea clădirii, scrie Therealdeal.com.

Casa în care a trăit Marilyn Monroe poate fi, însă, distrusă. Departamentul de Construcții și Siguranță a emis o autorizație de demolare pentru actualul proprietar, firma Glory of the Snow Trust, la 5 septembrie. La câteva zile după ce a fost emisă, în cadrul ședinței Consiliului Local din L.A. s-a votat în unanimitate suspendarea temporară a respectivei autorizații, pe fondul protestelor publice.

Casa lui Marilyn Monroe din Los Angeles, salvată de la demolare

Biroul de Resurse Istorice din L.A. a efectuat diverse evaluări în săptămânile care au urmat emiterii permisului pentru a recomanda ca locuința în stil spaniol a lui Monroe să fie protejată permanent și desemnată monument cultural istoric.

Scott Fortner, istoric, colecționar și gazda podcastului „All Things Marilyn”, a jucat un rol cheie în salvarea casei ca parte a Grupului de conservare a lui Monroe, despre care spune că „a lucrat neobosit timp de luni de zile la cercetarea și documentarea istoriei fostei și ultimei case a lui Marilyn Monroe.”.

„Eforturile și cercetările noastre au ajuns la concluzia că faimosul arhitect istoric din Los Angeles, Harbin Hunter, nu numai că a locuit în casă, dar este foarte probabil să o fi proiectat. Dovada constă în faimoasele plăci de faianță de la ușa din față a casei, pe care scrie "Cursum Perficio", motto-ul familiei Hunter, care se traduce prin "Voi persevera"”

„Grupul nostru, format din autorii April VeVea, Gary Vitacco-Robles și Elisa Jordan, producătorul și regizorul de film Remi Gangarossa, precum și istoricul Kelly Lacroix și cu mine, suntem încântați că am participat la procesul prin care casa lui Marilyn a fost votată de către Comisia Patrimoniului Cultural din Los Angeles ca fiind monument cultural istoric.”

Marilyn Monroe a cumpărat proprietatea de 2.624 de metri pătrați pentru 77.500 de dolari, la scurt timp după ce s-a despărțit de fostul ei soț, dramaturgul Arthur Miller, în februarie 1962.

Casa din stuc a fost construită în 1929 și are patru dormitoare, trei băi, tavane cu grinzi, o curte cu iarbă, grădini și o piscină.

Marilyn Monroe a murit în casa pe care și-a cumpărat-o cu câteva luni înainte

În scurta perioadă în care a locuit acolo, Monroe a cheltuit aproximativ 51.000 de dolari pentru recondiționarea și renovarea casei. Ajustată la inflație, suma se ridică la peste 500.000 de dolari.

Într-un interviu acordat revistei Life Magazine, cu puțin timp înainte de moartea sa, Marilyn Monroe a menționat că locuința este destinată tuturor amicilor ei, făcând referire precisă către un apartament atașat la garajul ei ca fiind „un loc pentru orice prieten de-al meu care are probleme. Poate că vor dori să locuiască aici, unde nu vor fi deranjați până când lucrurile nu vor fi în regulă pentru ei.”

La scurt timp după acest tur al casei, actrița a fost găsită moartă pe 4 august 1962, chiar în dormitorul ei.

Marilyn Monroe a fost descoperită de menajera ei, Eunice Murray, după ce a observat că lumina din dormitorul lui Monroe era aprinsă la primele ore ale dimineții. Un raport toxicologic al medicului legist a catalogat oficial cauza morții sale ca fiind otrăvire acută cu barbiturice, deoarece ar fi ingerat o cantitate letală de Nembutal, care este adesea folosit pentru a trata anxietatea, și un sedativ numit hidrat de cloral. Moartea ei a fost declarată supradoză și o posibilă sinucidere.

Marilyn Monroe, iubita fraților Kennedy

Marilyn Monroe a fost una dintre cele mai faimoase actrițe de film din istoria cinematografiei. Născută pe 1 iunie 1926 în Los Angeles, California, cu numele Norma Jeane Mortenson (sau Baker, în funcție de sursele biografice), ea a devenit un simbol al frumuseții și al seducției în anii '50 și '60.

Monroe s-a căsătorit de trei ori:

  1. Cu James Dougherty (căsătorită între 1942 și 1946).
  2. Cu Joe DiMaggio (căsătorită între 1954 și 1955), care a fost o celebritate a baseball-ului la acea vreme.
  3. Cu Arthur Miller (căsătorită între 1956 și 1961), un celebru dramaturg american.

Cu toate acestea, Marilyn Monroe a avut și alte relații cunoscute, inclusiv cu personalități precum John F. Kennedy și fratele său, Robert Kennedy. Marilyn

Monroe a interpretat celebrul "Happy Birthday, Mr. President" pentru John F. Kennedy în timpul unei festivități organizate cu ocazia aniversării a 45-a a președintelui, care a avut loc la Madison Square Garden din New York City pe 19 mai 1962. Interpretarea sa a avut loc la aproximativ zece zile înainte de ziua de naștere a lui Kennedy. A fost un moment istoric, iar interpretarea lui Monroe a fost considerată una dintre cele mai memorabile și mai seducătoare apariții publice ale sale.

Cine a moștenit averea lui Marilyn Monroe

În ceea ce privește averea, Monroe a avut un succes financiar semnificativ în timpul carierei sale, dar a avut și dificultăți financiare și juridice. La momentul morții sale în 1962, nu a lăsat o avere mare, aproximativ 370.000 de dolari (aproximativ 3,5 milioane de dolari). În prezent, imaginea și moștenirea ei continuă să fie exploatate și să genereze venituri semnificative prin drepturi de autor și alte mijloace, însă valoarea exactă a moștenirii sale este dificil de estimat și poate varia în funcție de diverse acorduri și înțelegeri comerciale.

La moartea ei, Marilyn Monroe a lăsat cea mai mare parte a averii sale managerului ei, Lee Strasberg, directorul Actors Studio. Strasberg și soția sa, Paula, cărora le-a fost dat 75% din avere, au moștenit și drepturi de autor, dar și hainele lui Monroe.

Actrița era foarte bună prietenă și cu Susan, fiica lui Strasberg, pe care Marilyn îl considera ca pe un tată. Adevăratul tată al starului de la Hollywood a fost Charles Stanley Gifford.

„Au luat-o pe Marilyn sub aripile lor.”, a scris Anthony Summers în cartea sa, Goddess: The Secret Lives of Marilyn Monroe.

Marilyn Monroe a lăsat, de asemenea, o sumă semnificativă mamei sale, surorii vitrege și prietenilor apropiați. Aproximativ 12.000 de dolari i-a fost lăsată surorii sale, Bernice Miracle, și i-a dat 6.200 de dolari fiicei lui, Bernice, pentru educația ei.

Marilyn Monroe a mai lăsat 120.000 de dolari pentru îngrijirea mamei sale, Gladys, și 6.200 de dolari pentru fiecare dintre prietenii ei.

Pe lângă donațiile făcute familiei și prietenilor, Monroe a lăsat și 25 la sută din drepturile de proprietate intelectuală terapeutului ei, Dr. Marianne Kris.

Marilyn Monroe, locul șase în topul celor mai mari legende feminine din cinematografie

Marilyn Monroe a avut o carieră prolifică în cinematografie, jucând în mai multe filme celebre. Măi jos găsiți o listă cu unele dintre cele mai cunoscute filme în care a apărut:

  • "Gentlemen Prefer Blondes" (1953) - Marilyn Monroe a jucat rolul lui Lorelei Lee, o cântăreață blondă plină de farmec și ambițioasă.
  • "How to Marry a Millionaire" (1953) - Monroe a interpretat rolul lui Pola Debevoise, o femeie atrăgătoare și isteață care face parte dintr-un grup de femei care își doresc să se căsătorească cu bărbați bogați.
  • "The Seven Year Itch" (1955) - Monroe a interpretat rolul unei femei frumoase și seducătoare care locuiește în aceeași clădire cu personajul interpretat de Tom Ewell.
  • "Some Like It Hot" (1959) - Monroe a jucat rolul lui Sugar Kane, o cântăreață și chitaristă într-o formație muzicală, care devine interesul romantic al unor personaje interpretate de Tony Curtis și Jack Lemmon.
  • "The Misfits" (1961) - filmul a fost regizat de John Huston și a fost ultimul film completat de Monroe înainte de moartea sa. Ea a jucat alături de Clark Gable și Montgomery Clift.

Filmele în care a jucat Marilyn Monroe ei au avut încasări de 200 de milioane de dolari (echivalentul a 2 miliarde de dolari în 2022), de la moartea ei din 1962 și până în prezent. Actrița se află în top șase legende feminine din Epoca de Aur de la Hollywood.

Marilyn a jucat în 29 de filme. În anul morții sale, 1962, ea filma cel de-al 30-lea film al ei, „Something's Got to Give”, însă a fost dată afară, după care a murit înainte ca filmul să fie terminat, cu alte persoane în rol.

Marilyn Monroe nu a câștigat premii majore la principalele ceremonii de decernare a premiilor cinematografice, precum premiile Oscar sau premiile Globul de Aur. Cu toate astea, contribuția și impactul său în industria cinematografică au fost recunoscute pe diverse alte căi, iar Monroe a primit anumite distincții și premii de-a lungul carierei sale, printre care:

  • Golden Globe Henrietta Award (1952) - Premiu special pentru Noua Stea a Anului (Femeie), pentru contribuția sa la cinematografie.
  • David di Donatello pentru Cel Mai Bun Film Străin (1960) - A fost acordat filmului "Some Like It Hot", în care a jucat Marilyn Monroe.
  • Premii postmortem - După moartea sa prematură în 1962, Monroe a primit numeroase omagii postume și premii onorifice, iar contribuția sa la cinematografie a fost adesea recunoscută în diverse moduri.

Marilyn Monroe a avut o serie de probleme de sănătate și dificultăți personale de-a lungul vieții sale. Printre acestea se numără:

  • Actrița de la Hollywood a suferit de depresie și anxietate pe parcursul vieții sale. A avut o copilărie dificilă și a fost crescută în mai multe familii de plasament, ceea ce a contribuit la problemele sale emoționale.
  • Celebra Marilyn Monroe a fost dependentă de medicamente, în special de sedative și barbiturice. Acest lucru a avut un impact negativ asupra sănătății sale fizice și psihice, ceea ce i-a adus și sfârșitul.
  • Marilyn Monroe a avut o serie de probleme de sănătate fizică, inclusiv endometrioză, o afecțiune dureroasă a uterului. De asemenea, s-a confruntat cu probleme de sănătate legate de dependența de medicamente și de stresul constant al carierei sale.


Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

Carmen Iohannis, schimbare totală de stil, după ce a fost dur criticată că poartă rochii scurte. Cu ce s-a îmbrăcat, de fapt, Prima Doamnă în Coreea Actualitate
Carmen Iohannis, schimbare totală de stil, după ce a fost dur criticată că poartă rochii scurte. Cu ce s-a îmbrăcat, de fapt, Prima Doamnă în Coreea
Video chiar cu clipa în care strada din Slănic Prahova se surupă și apare craterul de aproape trei metri adâncime, pe o suprafață de 60 de metri: „Mi-am dat seama cât de grav este acum, pare că se îndreaptă sper bloc” Actualitate
Video chiar cu clipa în care strada din Slănic Prahova se surupă și apare craterul de aproape trei metri adâncime, pe o suprafață de 60 de metri: „Mi-am dat seama cât de grav este acum, pare că se îndreaptă sper bloc”
Controverse după declarația lui Marcel Ciolacu: "Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți" - VIDEO Actualitate
Controverse după declarația lui Marcel Ciolacu: "Buzăul nu e în Moldova și vă rog frumos să nu mă jigniți" - VIDEO
Motivul uimitor din spatele gestului. De ce scriu Milenialii în conversații cuvântul „Lol”. Este un gest tipic acestei generații Stil de viață
Motivul uimitor din spatele gestului. De ce scriu Milenialii în conversații cuvântul „Lol”. Este un gest tipic acestei generații
Ce și-a făcut la față și corp? Bianca Brad, de nerecunoscut la Gala „Nu există nu se poate”. Fosta Miss Prințesa Frumuseții a afișat o siluetă impecabilă, iar rochia decoltată, extrem de mulată, i-a venit mănușă Divertisment
Ce și-a făcut la față și corp? Bianca Brad, de nerecunoscut la Gala „Nu există nu se poate”. Fosta Miss Prințesa Frumuseții a afișat o siluetă impecabilă, iar rochia decoltată, extrem de mulată, i-a venit mănușă
Ce a început Netflix să restricționeze și în România? Tehnologie
Ce a început Netflix să restricționeze și în România?
Românca Daria Chimoiu și Lauren, două modele de talie internațională, lansează „Under the umbrella”, cel mai tare podcast din Marea Britanie Divertisment
Românca Daria Chimoiu și Lauren, două modele de talie internațională, lansează „Under the umbrella”, cel mai tare podcast din Marea Britanie
Marcel Ciolacu, pe scena «Nu există nu se poate», alături de Andreea Marin. Premierul României, discurs emoționant: „Copiii noștri, ai României, cum se spune, au rupt scena” Actualitate
Marcel Ciolacu, pe scena «Nu există nu se poate», alături de Andreea Marin. Premierul României, discurs emoționant: „Copiii noștri, ai României, cum se spune, au rupt scena”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima” Actualitate
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”