Avionul Concorde și de ce nu mai avem avioane de pasageri supersonice astăzi?

5 minute
Publicat:
Autor: Redacția actualitate.net

Acum aproape cincizeci de ani, în 1976, zborul dintre Londra și New York dura aproximativ 3 ore cu avionul supersonic Concorde. Astăzi același zbor necesită in jur de 8 ore.

ilustrație actualitate.net

Concorde: avionul supersonic de transport pasageri

Concorde a fost un avion supersonic de transport pasageri, dezvoltat și produs în colaborare între Franța și Marea Britanie.

Cu o viteză maximă de peste Mach 2, Concorde putea să zboare de două ori mai rapid decât avioanele comerciale convenționale. A intrat în serviciul comercial în 1976 și a fost retras în 2003.

Concorde putea atinge viteze de până la 2.180 km/h (Mach 2)

foto: wikipedia https://en.wikipedia.org/wiki/Concorde#/media/File:British_Airways_Concorde_G-BOAC_03.jpg

Concorde era un simbol al luxului și al călătoriei rapide transatlantice dar cu toate acestea, această experiență de zbor unică avea un preț pe măsură. Costurile biletelor pentru Concorde erau semnificativ mai mari decât cele ale avioanelor subsonice convenționale, făcând din această experiență una accesibilă predominant celor bogați.

Dezvoltarea avionului Concorde, un proiect comun între Franța și Marea Britanie, a avut costuri semnificative, depășind estimările inițiale. Se estimează că dezvoltarea Concorde a costat aproximativ 1,3 miliarde de lire sterline în anii '70, echivalentul a zeci de miliarde de lire în termeni ajustați la inflație pentru ziua de azi.


Care sunt motivele pentru Concorde a fost restras de pe piață?

Concorde, renumit pentru capacitățile sale de zbor supersonic, a fost retras din serviciu în 2003 din cauza mai multor factori. În primul rând, costul de operare al acestui avion era foarte mare. Consumul său intens de combustibil și cerințele specifice de întreținere au făcut ca operarea sa să fie costisitoare pentru companiile aeriene.

De asemenea, zgomotul său, în special atunci când avionul intra în regimul supersonic (așa numitul sonic boom), a generat numeroase reclamații și a condus la impunerea unor restricții de zbor peste regiuni dens populate. Asta a limitat rutele pe care Concorde le putea opera, afectând astfel potențialul său de profit.

Accidentul fatal din 2000 (Air France / AF4590), singurul accident fatal de altfel, a fost un punct de cotitură în ceea ce privește încrederea publicului în siguranța avionului. Mulți pasageri au devenit reticenți în a mai zbura cu Concorde după acest eveniment tragic.

În plus, evenimentele din 11 septembrie 2001 au avut un impact negativ asupra industriei aviatice în întregime. O scădere a cererii de zboruri, combinate cu creșterea costurilor de securitate, a făcut ca operarea unui avion costisitor ca Concorde să devină și mai puțin viabilă economic.

Un singur accident fatal

În peste 27 de ani de serviciu, Concorde a avut un istoric remarcabil în ceea ce privește siguranța, cu excepția unui tragic accident în anul 2000.

La 25 iulie 2000, Concorde-ul operat de Air France, zburând sub indicativul AF4590, s-a prăbușit la scurt timp după decolare de pe Aeroportul Charles de Gaulle din Paris. Toate cele 100 de persoane aflate la bord și 4 persoane de la sol și-au pierdut viața.

AF4590, foto wikipedia

Ancheta ulterioară a dezvăluit că prăbușirea a fost cauzată de o bandă metalică căzută de pe un avion DC-10 care decolase cu puțin timp înainte.

Această bandă a cauzat o tăietură pe unul din anvelopele Concorde-ului, fapt ce a condus la dislocarea unui fragment de anvelopă care a lovit partea de jos a aripii, determinând o scurgere masivă de combustibil. Combustibilul, intrând în contact cu aerul incandescent din zona motoarelor, a generat o explozie și un incendiu care a compromis capacitatea avionului de a zbură.


Avioanele subsonice moderne, care sunt mai economice și versatile, au oferit companiilor aeriene o opțiune mai rentabilă pentru zborurile transatlantice.



Concorde a avut un competitor din Uniunea Sovietică

Uniunea Sovietică a dezvoltat propriul avion de pasageri supersonic, Tupolev Tu-144, adesea denumit "Concordski".

Tu-144 a zburat pentru prima dată în 1968, înaintea Concorde. Cu toate că a fost creat pentru a concura cu Concorde, Tu-144 a avut o carieră scurtă, fiind marcat de probleme tehnice și un accident la Salonul Aeronautic de la Paris în 1973.

foto: wikipedia https://ro.wikipedia.org/wiki/Tupolev_Tu-144#/media/Fi%C8%99ier:Tu-144LL_in_flight.jpg

A fost utilizat în serviciul comercial doar pentru o perioadă limitată, în principal pe rute interne sovietice, și a fost retras rapid din serviciu.


Ce este sonic-boom-ul cauzat de avioanele supersonice?

Sonic boom" reprezintă un zgomot puternic, asemănător unei explozii, produs când un obiect se deplasează prin aer la o viteză mai mare decât viteza sunetului.

Acest fenomen este rezultatul undelor de șoc care se formează în aer datorită vitezei obiectului și care se propagă până la sol, generând zgomotul caracteristic.

În aviație, avioanele care zboară supersonic pot produce acest efect, fiind adesea asociat cu avioanele de vânătoare sau cu avioane supersonice de pasageri, precum Concorde.


Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine