Ministrul Sănătății: „Nici Voiculescu, nici Cîțu nu au semnat vreodată pentru prioritizarea la vaccinare”

11 martie 2021   Știri interne

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a ținut să aducă lămuriri pe Facebook cu privire la campania de vaccinare, mai exact că nici el, nici premierul Florin Cîțu nu au semnat vreun act de prioritizare pentru a se vaccina anumite categorii sociale, ori chiar ei.

article img
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu. Sursa foto: Capital.ro

Vlad Voiculescu: „Nici Voiculescu, nici Cîțu nu au semnat vreodată pentru prioritizarea la vaccinare”

Un articol din hotărârea de Guvern de pe 20 ianuarie i-a dat bătăi e cap ministrului Sănătății Vlad Voiculescu, care s-a văzut obligat să aducă lămuriri în această direcție. Potrivit hotărârii de Guvern, rudele angajaților din sectorul public, din anumite categorii, vor putea să se vaccineze mai repede împotriva covid-19. 

Vlad Voiculescu a precizat că este o chestiune de nuanță și că nu oricine se poate vaccina, ci doar anumite persoane din aceste sectoare.

Citește și: Cel puțin 7.000 de persoane s-au vaccinat înaintea celor cu grad de risc ridicat / prioritate la vaccinare  

„Citesc din nou în publicații și postări ale unor oameni altfel atenți la nuanțe un titlu care sună cam așa:

"...rudele militarilor și angajaților din sistem s-au vaccinat separat pentru că Guvernul a dat o hotărâre în ianuarie, semnată de premier și de ministrul Voiculescu"

Haideți să lămurim ceea ce au semnat premierul Cîțu și cu mine, mergând direct la textul din Hotărârea de Guvern nr. 12 din 20 ianuarie 2021: "Ministerul Apărării Naționale asigură prin centrele de vaccinare proprii, POTRIVIT CRITERIILOR DE ELIGIBILITATE STABILITE PRIN STRATEGIE, vaccinarea personalului propriu și a membrilor familiilor acestora, precum și a următoarelor categorii (...)"

"Potrivit criteriilor de eligibilitate stabilite prin Strategie". Cu alte cuvinte: nimeni nu ar fi trebuit să fie vaccinat în afara etapei definite de HG. Cum etapa a III-a nu a inceput încă, niciun membru al familiei vreunui membru a ceea ce se numește personal esențial nu ar fi trebuit să fie vaccinat, altfel decât dacă este peste 65 ani, cu boli cronice sau... tot esențial.

Deci nu, nici Voiculescu, nici Cîțu nu au semnat vreodată pentru prioritizarea la vaccinare a vreunei familii al vreunui angajat al statului.

PS Tot în acel HG am insistat și premierul a acceptat ca 75% dintre cei vaccinați să fie persoane vulnerabile (peste 65 de ani și persoane cu comorbidități), iar restul - toți restul - să nu fie peste 25%.”, a scris Vlad Voiculescu pe Facebook.

Totul a pornit de la hotărâre de Guvern dată în 20 ianuarie, în care este menționat faptul că au fost introduse noi categorii de persoane pentru vaccinarea în etapa a doua. Printre beneficiari se numără și rudele militarilor și angajaților din sistemul de ordine publică.

Citește și: Restricții ora 22:00 - Guvernul ia în calcul prelungirea cu o oră a restricțiilor de circulație pe timp de noapte

Articolul din hotărârea de Guvern 12 din 20 ianuarie care a trezit controverse

„În aplicarea prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 3/2021 privind unele măsuri pentru recrutarea și plata personalului implicat în procesul de vaccinare împotriva COVID-19 și stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății, Ministerul Apărării Naționale asigură prin centrele de vaccinare proprii, potrivit criteriilor de eligibilitate stabilite prin Strategie, vaccinarea personalului propriu și a membrilor familiilor acestora, precum și a următoarelor categorii:

a) cadrele militare în rezervă și în retragere din cadrul instituțiilor din sistemul național de apărare națională, ordine publică și securitate națională, precum și membrii familiilor acestora;

b) persoanele care beneficiază de prevederile Legii nr. 44/1994 privind veteranii de război, precum și unele drepturi ale invalizilor și văduvelor de război, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

c) personal în activitate din cadrul celorlalte instituții din sistemul național de apărare națională, ordine publică și securitate națională, precum și membrii familiilor acestora.

Hotărârea de Guvern a fost semnată de către premierul Florin Cîțu și contrasemnată de către ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, scrie g4media.ro