Stare de alertă declarată în regiunea Kursk din Rusia din cauza ofensivei ucrainene pe teritoriul rus

Publicat:
4 minute
Autor: Redacția

Starea de alertă a fost declarată în regiunea Kursk din Rusia după o ofensivă semnificativă a Ucrainei pe teritoriul rus. Forțele ucrainene au avansat peste 10 kilometri în regiune, capturând satul Sudzha, împreună cu alte câteva sate.

Operațiunea marchează o mișcare îndrăzneață și riscantă din partea Kievului, care a desfășurat trupe peste graniță într-o demonstrație de forță fără precedent.

Atac al Ucrainei pe teritoriul Rusiei

Comandanții ucraineni au lansat o ofensivă majoră care implică cel puțin două brigăzi, Brigada 22 și Brigada 88 Mecanizată, susținute de artilerie, drone și apărare aeriană. Ofensiva a reușit să înfrângă forțele locale ruse și să stabilească controlul asupra unor părți din sudul Rusiei.

Avansul ucrainean vine după un an de operațiuni defensive și provocări în mobilizarea unui număr suficient de trupe pentru a face față asalturilor rusești de pe linia frontului din estul Ucrainei.

Obiectivul ofensivei rămâne neclar, dar analiștii sugerează mai multe motivații potențiale. John Helin de la grupul de analiză finlandez Black Bird Group a speculat că Ucraina ar putea încerca să distragă forțele ruse de pe frontul de est, unde trupele ucrainene se află sub o presiune semnificativă. Cu toate acestea, el a observat că concentrarea a două până la patru brigăzi în această operațiune ar putea fi văzută ca un pariu semnificativ, având în vedere resursele limitate ale Ucrainei.

Operațiunile ofensive duc de obicei la pierderi mai mari decât cele defensive, un risc pe care Ucraina nu și-l poate permite, având în vedere forțele întinse de-a lungul liniei frontului.

Regiunea Kursk din Rusia

Oficial ucrainean confirmă incursiunea pe teritoriul rus

Pentru prima dată, un oficial ucrainean a confirmat incursiunea pe teritoriul Rusiei. Deputatul ucrainean Oleksiy Honcharenko a anunțat că armata ucraineană a preluat controlul asupra nodului de gaze Sudja, o instalație majoră de tranzit pentru gazele naturale din Rusia către UE. „Le arătăm europenilor și americanilor că Rusia poate și trebuie să fie atacată,” a spus Honcharenko într-o postare pe Facebook, conform digi24.ro



Potrivit oficialilor ruși, incursiunea a început marți dimineață, când aproximativ 1.000 de militari ucraineni, 11 tancuri și peste 20 de vehicule blindate de luptă au intrat în Rusia în apropierea orașului Sudja.

Cel puțin cinci civili au fost uciși și 31 răniți, dintre care șase copii, de la începutul incursiunii. Mii de oameni au fost evacuați din zonele de frontieră, iar medicii au fost aduși din alte orașe pentru a trata răniții, a declarat Smirnov, conform BBC.

Răspunsul militar al Rusiei la această incursiune va reprezenta unul dintre primele mari teste pentru noul ministru al Apărării, Andrei Belousov, care l-a înlocuit recent pe Serghei Șoigu. Șeful Statului Major al Rusiei, Valeri Gerasimov, a declarat că „înaintarea” ucraineană în regiunea Kursk a fost oprită și că forțele ruse „continuă să distrugă adversarul în zonele direct adiacente graniței ruso-ucrainene”.

El a menționat că Rusia a ucis deja 100 de soldați ucraineni și a rănit alți 215.


Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine