Cine a fost Aleksei Navalnîi, omul de care Putin se temea cel mai mult. A murit într-o închisoare din Siberia

6 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Larisa Ciută

Aleksei Anatolievici Navalnîi (47 de ani) a murit într-o închisoare din Siberia, însă a fost unul dintre puținii ruși care au avut curaj să-l înfrunte pe Vladimir Putin. El a devenit celebru în toată lumea după ce a organizat proteste masive împotriva președintelui rus. Navalnîi își dorea ca Rusia scape de regimul lui Putin, lupta pentru democrație și a luptat pentru a-l demasca pe șeful statului Federației Ruse.

Aleksei Navalnîi a fost ca un pin în spatele președintelui rus și considerat de presa străină „omul de care Vladimir Putin se teme cel mai mult”, nota în 2012 The Wall Street Journal.

Aleksei Navalnîi a fost jurist, activist și politician, în 2013 candidând pentru funcția de primar al Moscovei, capitalei Rusiei. A pierdut alegerile cu 27% din voturi în fața lui Serghei Sobianin.

Încă din 2009, de când a început atacurile împotriva președintelui Rusiei, Aleksei Navalnîi a fost de mai multe ori pe mâna autorităților. Cazul cel mai răsunător pentru care a fost băgat după gratii a fost cel din 2012, fiind acuzat de fraudă și delapidare, pentru cea din urmă acuzație primind 5 ani de închisoare în iulie 2013, însă pedeapsa a fost anulată a doua zi, cu mențiunea că nu are voie să plece din Rusia. Tot în același an, în luna octombrie, lui Aleksei Navalnîi i s-a schimbat pedeapsa în condamnare cu suspendare.

După toate aceste episoade și schimbări de sentințe, Aleksei a primit pe 28 februarie 2014 interdicția de a părăsi țara și să fie plasat în arest la domiciliu până la 28 aprilie, după care până la 15 februarie 2015. Mai apoi, a fost arestat 15 zile pentru că a creat „agitație” la metrou.

Aleksei Navalnîi a fost implicat și într-un alt proces scandalos, în care a primit 3 ani și 6 luni cu suspendare, acuzat de furt de mijloace financiare de la firma «Yves Rocher Восток», împreună cu fratele lui, Oleg, care a primit pedeapsa, în schimb, cu executare.

Aleksei Navalnîi a fost otrăvit în 2020

Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu noviciok pe 20 august 2020, o  foarte neurotoxină letală realizată în Rusia în perioada 1970-1993, realizată de oamenii de știință ruși, însă care nu a fost confirmată niciodată de guvernul rus.

După ce a fost otrăvit cu noviciok, Aleksei Navalnîi a ajuns în Germania, într-un spital din Berlin, unde a intrat în comă.

Aleksei Navalnîi a început să se simtă rău și avea crize îngrozitoare în timpul unui zbor Tomsk - Moscova. Cursa a fost oprită și opozantul rus a fost transportat de urgență, inițial, la Spitalul Municipal 1 din Omsk.

Ulterior, Aleksei Navalnîi  a fost internat în Spitalul Charité din Berlin, unde medicii au declarat că opozantul rus a fost otrăvit

„Opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu noviciok”, a declarat fostul cancelar german Angela Merkel pe 2 septembrie.

Aleksei Navalnîi se afla într-o închisoare din Siberia, a fost căsătorit cu Iulia Borisovna Navalnaia, cu care a avut doi copii, o fiică pe nume Daria (n. 2001) și un fiu pe nume Zahár (n. 2008).

Vineri, 16 februarie, a fost anunțată moartea lui Aleksei Navalnîi de către reprezentanții închisorii din Siberia în care opozantul rus se afla.

Potrivit acestora, Aleksei Navalnîi s-ar fi simțit rău în timpul plimbării din curtea închisorii, a fost resuscitat, însă fără succes. Pușcăria din Siberia în care se afla opozantul rus este una dintre cele mai chinuitoare din lume, iar condițiile în care Aleksei Navalnîi era ținut erau inumane. Avocatul și purtătorul de cuvânt al opozantului rus au declarat că nu confirmă moartea acestuia până nu vor ajunge la închisoarea unde se află. De altfel, avocatul a menționat că Aleksei Navalnîi se simțea bine miercuri.

După ce s-a aflat că Aleksei Navalnîi a murit în închisoare, soția acestuia, Iulia Navalnaia, a ținut un discurs în cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, unde a ținut să spună că Putin este „personal responsabil pentru toate atrocitățile comise” și a îndemnat lumea să lupte împotriva „regimului oribil” din Rusia.

„Nu știu dacă să cred sau nu aceste vești teribile pe care le primim doar din surse guvernamentale rusești. De mulți ani nu putem avea încredere în Putin și în guvernul Putin. Ei mint întotdeauna.”, a spus, vineri, soția lui Navalnîi.
„Dar dacă este adevărat, vreau ca Putin și toți cei din jurul lui să știe că vor fi trași la răspundere pentru tot ceea ce au făcut țării noastre, familiei mele. Iar această zi va veni foarte curând”.
Aleksei Navalnîi a fost unul dintre cei mai mari dușmani ai lui Putin


Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

Cât de mult s-a schimbat viața Gianinei Corondan, prezentatoarea cu ochi de cristal Divertisment
Cât de mult s-a schimbat viața Gianinei Corondan, prezentatoarea cu ochi de cristal
120 de ani s-au scurs în 10 luni. Podul de la Brăila de jumătate de miliard de euro intră iar în reparații Actualitate
120 de ani s-au scurs în 10 luni. Podul de la Brăila de jumătate de miliard de euro intră iar în reparații
România, ca în Vestul Sălbatic. Tânăr din Baia Mare, împușcat în stradă de un adolescent de 16 ani Actualitate
România, ca în Vestul Sălbatic. Tânăr din Baia Mare, împușcat în stradă de un adolescent de 16 ani
Cum reacționează Israelul după atacul Iranului. Liderii lumii condamnă: „Este o escaladare gravă a situației, în niciun caz acceptabilă, de înțeles sau de tolerat” Actualitate
Cum reacționează Israelul după atacul Iranului. Liderii lumii condamnă: „Este o escaladare gravă a situației, în niciun caz acceptabilă, de înțeles sau de tolerat”
15 aprilie, ziua în care s-a născut marele Leonardo da Vinci. A fost acuzat de sadomie, iar Freud l-a făcut homosexual.
Pictorul renascentist a avut o dorință neobișnuită la moartea sa Interesant
15 aprilie, ziua în care s-a născut marele Leonardo da Vinci. A fost acuzat de sadomie, iar Freud l-a făcut homosexual. Pictorul renascentist a avut o dorință neobișnuită la moartea sa
Motivul pentru care emisiunea „În gura presei” a fost scoasă din grila de programe. Reacția lui Mircea Badea: „Atac ilegal și neprovocat” Actualitate
Motivul pentru care emisiunea „În gura presei” a fost scoasă din grila de programe. Reacția lui Mircea Badea: „Atac ilegal și neprovocat”
Kate Middleton, diagnosticată cu o nouă afecțiune, după ce a aflat că suferă de cancer Actualitate
Kate Middleton, diagnosticată cu o nouă afecțiune, după ce a aflat că suferă de cancer
Adevărul despre românul din Tecuci care îi spală mașinile Regelui Charles. Cine este, de fapt, Eugen Tudose: „De la 12 până la 14 ani am trăit fără curent electric” / „În Londra am dormit două săptămâni într-o stație de mijloc de transport”. Exclusiv Actualitate
Adevărul despre românul din Tecuci care îi spală mașinile Regelui Charles. Cine este, de fapt, Eugen Tudose: „De la 12 până la 14 ani am trăit fără curent electric” / „În Londra am dormit două săptămâni într-o stație de mijloc de transport”. Exclusiv
VIDEO Șase morți în urma unor înjunghieri în masă. Un bebeluș de 9 luni și mama lui, tăiați. Liderii din întreaga lume, inclusiv Regele Charles și Papa de la Roma, îngroziți: „A fost un carnagiu” Actualitate
VIDEO Șase morți în urma unor înjunghieri în masă. Un bebeluș de 9 luni și mama lui, tăiați. Liderii din întreaga lume, inclusiv Regele Charles și Papa de la Roma, îngroziți: „A fost un carnagiu”