I-a cruțat viața în timpul unei lupte aeriene și s-au reîntâlnit după 50 de ani: o poveste emoționantă din Al Doilea Război Mondial
În mijlocul celui de-Al Doilea Război Mondial, în haosul și distrugerea aduse de război, un act remarcabil de compasiune a creat o legătură neobișnuită între doi piloți inamici. Incidentul dintre pilotul american Charles "Charlie" Brown și asul Luftwaffe german Franz Stigler, petrecut pe 20 decembrie 1943, este o dovadă a puterii umanității, chiar și în cele mai întunecate vremuri.
Charlie Brown pilota un B-17 Flying Fortress numit "Ye Olde Pub" în prima sa misiune de bombardare a unei fabrici de avioane de vânătoare din Bremen, Germania.
Avionul B-17 al lui Charlie Brown a fost atacat de peste zece avioane inamice, suferind daune severe. Motorul nr. 3 a fost redus la jumătate din putere, iar avionul avea doar 40% din puterea totală disponibilă. Sistemele interne de oxigen, hidraulice și electrice au fost avariate, iar avionul a pierdut jumătate din cârmă, elevatorul din stânga și conul de la nas. Majoritatea armelor tunarilor s-au blocat, rămânând doar trei mitraliere funcționale din 11.
Echipajul bombardierului B-17 al lui Charlie Brown a suferit pierderi și răni grave în urma atacului. Tunarul din coadă, Eckenrode, a fost ucis de un obuz, iar alți membri au fost grav răniți: Yelesanko a fost lovit în picior de schije, Blackford a suferit degerături la picioare din cauza firelor de încălzire defecte, Pechout a fost rănit la un ochi și Brown a fost lovit la umărul drept. Morfina înghețată a îngreunat acordarea primului ajutor, iar radioul distrus a împiedicat comunicarea.
Franz Stigler, un pilot german experimentat care tocmai își realimentase Messerschmitt Bf 109, a văzut bombardierul avariat și a decolat cu intenția de a-l doborî.
Când s-a apropiat de B-17, a observat echipajul rănit și starea critică a avionului. Stigler și-a amintit cuvintele unui fost comandant despre onoarea de a nu doborî un inamic neajutorat și a decis să nu deschidă focul.
În schimb, a încercat să comunice cu Brown pentru a ateriza în Germania sau a zbura spre Suedia neutră.
Brown, neînțelegând gesturile lui Stigler, și-a continuat drumul periculos spre Anglia. Stigler a făcut apoi ceva extraordinar: a zburat alături de B-17, protejându-l de focul antiaerian german până au ajuns la Marea Nordului.
După un ultim salut, Stigler s-a retras, permițând lui Brown și echipajului său să continue în siguranță. B-17 a reușit să aterizeze la RAF Seething, grav avariat dar intact, iar echipajul a supraviețuit.
Revedere după aproape 50 de ani, în 1990
După război, ambii bărbați au păstrat amintirea întâlnirii lor.
Brown, chinuit de coșmaruri de război, a început o căutare pentru a găsi pilotul german care i-a cruțat viața. După decenii de căutări, în 1990, Stigler, care trăia atunci în Canada, a răspuns unei solicitări a lui Brown publicată într-un newsletter pentru piloții de vânătoare.
Ei și-au confirmat identitățile prin detalii despre acea zi fatidică și au aranjat să se întâlnească.
Reuniunea lor s-a transformat într-o prietenie profundă.
Atât Brown, cât și Stigler au murit în 2008, dar povestea lor continuă să inspire ca un exemplu puternic de compasiune chiar și în vremuri de război.