Dosarele penale pentru propagandă legionară ale Dianei Șoșoacă, ținute la secret

Publicat:
5 minute

În ultimii doi ani, două persoane au fost condamnate definitiv în România pentru propagandă fascistă și negarea Holocaustului, conform unui răspuns al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) obținut de Digi24.

Diana Șoșoacă, în diverse acțiuni publice


Primul caz implică un tânăr care a postat pe rețelele sociale imagini în care efectua salutul fascist și elogia Mișcarea Legionară. De asemenea, acesta participa la întâlniri ale unui grup legionar din București și menținea legături cu persoane care susțineau idei fasciste. Tânărul a fost condamnat la un an și patru luni de închisoare cu suspendare, instanța apreciind că faptele sale constituie un derapaj izolat și riscul de reiterare a comportamentului antisocial este redus​.

Al doilea caz se referă la un colonel în rezervă, în vârstă de 75 de ani, care între 2013 și 2017 a publicat articole și o carte în care nega existența Holocaustului. Curtea de Apel București l-a sancționat doar cu un avertisment, ținând cont de vechimea faptelor și de faptul că nu a urmărit incitarea publicului la ură sau violență​.

În ceea ce o privește pe Diana Șoșoacă, Parchetul General nu a dezvăluit numărul dosarelor în care aceasta este vizată pentru propagandă legionară. Șoșoacă a fost menționată în sesizări adresate Parchetului de către Institutul „Elie Wiesel” pentru diverse manifestări publice de negare a Holocaustului și apologia criminalilor de război​, scrie sursa citată.

Diana Șoșoacă, comparată cu Hitler, după o dezbatere în Parlament

Pe 14 august, Diana Șoșoacă a făcut scandal în Parlament, unde protestat împotriva comemorării victimelor Holocastului prin „Ziua Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel”, devenită sărbătoare oficială în România din 10 aprilie 2024.

„Astăzi trebuia, în primul rând, să comemorăm, conform Legii 127 din 2017, Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste. În timp ce noi am salvat peste 400.000 de evrei în cel de-al Doilea Război Mondial, iudeo-bolşevicii au omorât peste 800.000 de români din temniţele comuniste.

Cum este posibil ca dumneavoastră, Parlamentul României, să trădaţi poporul român şi interesele ţării noastre? Unde s-a mai văzut? Există cumva principiul de reciprocitate între România şi Israel astfel încât astăzi sau de 1 Decembrie sau în orice altă zi să se arboreze steagul României şi întregul Israel să celebreze România şi poporul român? Sau am ajuns sclavi în ţara noastră?”, a spus Diana Șoșoacă, căreia i-a fost arătat salutul nazist și a fost comparată cu Adolf

Hitler.


Urmărește-ne pe Google News

Ne găsești și aici: Google Play

Mai multe pentru tine