ANM: Cod galben de ninsori, vânt și polei în mai multe județe din țară. Situația pe zone

31 ianuarie 2021   Actualitate

ANM a transmis că în următoarele 24 de ore se va instala un cod galben de ninsori, vânt și polei din cauza înghețului în mai multe zone de la noi din țară.

article img
ANM a transmis cod galben de ninsori pentru următoarele ore. Sursa foto: osensizdezordu/Pixabay

Vremea rea se instalează încet în România. Dacă până acu ne-am bucurat de temperaturi nu foarte scăzute, iată că Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) anunță că în următoarele 24 de ore, până pe 1 februarie 2021, a fost emis două avertizări de cod galben de ninsori în 22 de judeţe.

Așadar, vorbim despre câteva ore în care vântul se va intensifica considerabil, pe șosele se va instala poleiul, vor fi precipitații în toată regiunea țării noastre. 

În intervalul 31 ianuarie, ora 16:00 și  01 februarie, ora 12:00, vor avea loc precipitații moderate cantitativ, polei și intensificări ale vântului.

În nordul Moldovei va ninge abundent, iar în Maramureș, Crișana și Transilvania vor fi precipitații mixte. În celelalte regiuni ale țării se vor instala ploi mărunte.

article img

În Carpații Orientali, unde altitudinile sunt mai mici de 1400 de metri vor fi ploi și lapoviță, care vor subția stratul de zăpadă. De altfel, se va instala poleiul din cauza înghețului și a ploilor mărunte.

Vântul va bate cu o viteză de 50/60 de km/h la munte, dar și în Sud și Sud/Est.

În Carpații Meridionali, Occidentali vor fi ninsori masive, cu intensificări de vânt, la altitudini de peste 1400 de metri. Și aici, vântul va avea o viteză de 50/60 de km/h, însă în zonele mai muntoase rafalele de vânt vor ajunge până la 90 km/h. 

În jumătatea de sud a Moldovei, nord-estul Munteniei, sud-estul Transilvaniei se vor semnala precipitații predominant sub formă de ploaie, iar pe arii extinse se va instala poleiul.

În Capitală vremea se menține constantă, cu mențiunea că va ploua la noapte și dimineața zilei de 1 februarie.  Vântul va avea unele intensificări, cu viteze la rafală în general de 40/50 km/h, cu temperaturi de 4/5 grade până la 1/2 grade.