Unde ar fi avut loc cele 100 de violuri comise de fostul episcop Corneliu Onilă și călugărul Sebastian Jitaru. Cine sunt elevii agresați sexual. Minorii ar fi fost abuzați și în vacanțe

6 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Larisa Ciută

Cornel Onilă, fostul episcop de Huși, și Sebastian Cristi Jitaru, fost arhimandrit, au primit 8, respectiv 15 ani de închisoare pentru acuzațiile de viol. Cele două fețe bisericești ar fi comis peste 100 de violuri, victimele fiind chiar și minori înscriși la Seminarul Teologic din Huși.

Cornel Onilă este cel care l-a promovat pe Sebastian Cristi Jitaru în rangul de arhimandrit, iar cererea nu a fost pusă la îndoială de nimeni din BOR, cu toate că era un simplu călugăr din Huși care a terminat Facultatea de Teologie la 34 de ani.

Fiind considerat un călugăr exemplar, Cornel Onilă l-a susținut pe Jitaru pentru această funcție, ca mai târziu să se șantașeze unul pe altul cu filmulețe în care apar alături de tineri minori în timp ce îi agresau sexual, scrie site-ul săfielumină.ro, care menționează că episcopul și arhimanditul foloseau chiliile de la Catedrala episcopală din Huși pentru a întreține relații sexuale cu tinerii seminariști, mulți dintre aceștia forțați să aibă relații intime cu cei doi.

Cornel Onilă și Cristi Jitaru au fost condamnați la 8 și 15 ani de închisoare pentru viol, agresiune sexuală în formă continuă între 2015-2017, fapte ce s-ar fi petrecut în chiliile Catedralei din Huși, cu tineri înscriși la Seminarul Teologic „Ioan Gură de Aur”

Pe numele celor două fețe biserici s-a întocmit un dosar penal în 2019, după o investigație jurnalistică realizată de site-ul  Să fie lumină, ulterior cazul fiind judecat de Curtea de Apel Galați.

Sentința dată de Curtea de Apel Galați nu este definitivă, iar cei doi inculpați vor face, cel mai probabil, apel, iar cazul se va judeca la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Potrivit sursei menționate, în sentința dată de Curtea de Apel Galați sunt menționate fapte deosebit de grave comise de cei doi oameni ai bisericii ortodoxe, violuri și agresiuni sexuale comise în mod repetat, în perioada 2015-2017, numărul lor ajungând la peste 100 de astfel de abuzuri.

Datele cu privire la acest caz nu au fost făcute publice pentru a proteja victimele, dar și pentru a evita un scandal la nivel național, dat fiind faptul că este vorba despre un episcop BOR.

În acest caz au fost aduse peste 80 de probe și au fost audiate 40 de persoane, sentința penală 99/F a Curții de Apel Galați cuprinzând 55 de pagini în acest dosar. Cei doi violatori din cadrul BOR ar fi profitat de pozițiile lor pentru a-și putea acapara victimele, astfel că violurile aveau loc săptămânal.

Una dintre cele 100 de victime a menționat, sub protecția anonimatului, că era abuzată de câteva ori pe săptămână, însă și în vacanțele de școală. O altă declarație șocantă a unui elev minor este despre cum a fost obligat să îi facă sex oral lui Jitaru de mai multe ori, în perioada 2015-2016.

„Marea majoritate a victimelor (n.r. – lui Jitaru) sunt adolescenți cu aspect extrem de juvenil, înălțime mică spre medie, cu trăsături faciale specifice copiilor. Toți provin din medii defavorizate, cu situații familiale dificile, fără un sistem de protecție acasă, fără posibilitatea de a obține de undeva suport psihologic.”, scrie în documentul judiciar.


O altă declarație șocantă este a unui elev violat, care a declarat în fața anchetatorilor că „Mă aflam în chilia lui Jitaru, i-am luat telefonul acestuia și am descoperit în jur de 5 filmulețe în care Onilă îl abuza pe (…). Arăt că Onilă îl pipăia pe (…), îl mângâia și îl punea să facă sex oral. Se vedeau amândouă fețele, fiind foarte clare filmulețele. Arăt că (…) era colegul meu de clasă. Am rămas șocat, am înțeles că sunt și alte persoane care abuzau copiii, am înțeles de puterea pe care o avea Jitaru și de ce episcopul nu avea curajul să îi spună nimic.”

Majoritatea victimelor făceau parte din familii modeste, în care cuvântul lui Dumnezeu este mai presus de orice, iar părinții se mândreau că fiii lor urmau școala teologică din Huși.

Cornel Onilă a renunțat la funcția de episcop în vara anului 2017, după ce a depus o plângere penală la DNA Iași împotriva lui Cristi Jitaru, dar și a altor preoți pentru șantaj. Atunci, cei implicați au fost trimiși în judecată, însă nu s-a mai discutat nimic despre cauzele care au dus la această plângere penală, anume că Jjitaru îl șantaja pe Onilă cu filmulețe în care agresa sexual minori.

Potrivit site-ului „Să fie lumină”, există filmulețe cu Cornel Onilă, din perioada 2006-2007, în care fostul episcop apare în ipostaze compromițătoare cu un fost elev.

În prezent, Cornel Onilă se află la Mănăstirea Văratec, unde își face canonul și are statut de episcop retras, unde măicuțele i se adresează cu „Preasfințitule”.

Trei dintre victimele din dosarul în care Cornel Onilă și Cristi Jitaru sunt acuzați că ar fi violat peste o sută de elevi cer despăgubiri de 170.000 de euro, iar Episcopia Hușilor și Seminarul teologic Ioan Gură de Aur din Huși sunt considerate responsabile pentru cele întâmplate. Însă cele două instituții nu doresc să plătească despăgubirile, menționând că „nicio instituție nu poate fi confundată cu o persoană”.

Tinerii seminariști de la Huși au fost abuzați sexual în ultimii 10 ani, însă faptele s-au prescris, iar procurorii au luat în considerare doar perioada 2015-2017, în care Cornel Onilă era episcop.Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine