De ce este atât de controversat documentarul „Arsenie. Viața de apoi”? Regizorul Alexandru Solomon, despre cum biserica poate influența deciziile politice și sociale

6 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția Redacția

Documentarul „Arsenie. Viaţa de apoi”, realizat de regizorul Alexandru Solomon, dezbate miracolele atribuite Părintelui Arsenie Boca. Cu toate acestea, Arhiepiscopia Sibiului cere interzicerea acestuia la Astra Film Festival, acuzându-l de neomarxism și batjocorirea poporului român.

„Arsenie. Viaţa de apoi”: Documentar controversat despre Părintele Arsenie Boca în centrul dezbaterilor

Documentarul „Arsenie. Viața de apoi” oferă publicului un road movie care explorează viața și miracolele atribuite Părintelui Arsenie Boca. Acest pelerinaj filmic, orchestrat prin ochii credincioșilor și sub observația regizorului sceptic Alexandru Solomon, nu doar că prezintă un om care este în drum spre canonizare, dar aruncă și o lumină asupra modului în care societatea românească se reflectă în imaginea acestui preot.

Cu o privire hipnotică care pătrunde în inimile multora, Arsenie Boca, un călugăr decedat de peste trei decenii, pare a promite speranță și consolare. Într-o lume dezamăgită, care a pierdut încredere și speranță, figura părintelui Arsenie Boca vine ca un balsam, promițând miracole și schimbări pe care lumea le-a așteptat de multă vreme. Legenda lui Arsenie Boca umple astfel un gol spiritual creat de deziluziile și frustrările ultimilor 30 de ani.

Arsenie Boca, între venerare și controverse

Despre Părintele Arsenie Boca se spune că, după o viață mai degrabă obișnuită pentru epoca sa, viața sa postumă s-a dovedit a fi cu totul extraordinară. Nu doar că a devenit o sursă de inspirație și consolare pentru milioane de oameni, dar a și prins contur ca un brand omniprezent și o icoană a timpurilor în care trăim.

Cu toate acestea, documentarul nu a fost primit cu brațele deschise de toată lumea. Arhiepiscopia Sibiului a ridicat serioase semne de întrebare cu privire la intențiile și abordarea filmului. Aceasta a solicitat organizatorilor Astra Film Festival, eveniment care urmează să aibă loc între 15-22 octombrie, să interzică proiecția filmului.

Motivul? Se consideră că pelicula este parte dintr-un „demers neomarxist” care încearcă să batjocorească poporul român și valorile sale spirituale, parodiind viața părintelui Arsenie Boca. În apărarea lor, organizatorii festivalului au răspuns spunând că, în cei 30 de ani de existență a evenimentului, niciun film nu a fost cenzurat.

Povestea documentarului și controversele care îl înconjoară aduc în prim-plan dezbateri legate de libertatea expresiei și interpretarea faptelor și a vieții unor figuri importante din istoria României. Rămâne de văzut dacă filmul va fi sau nu prezentat la festival și cum va reacționa publicul la această operă.

Alexandru Solomon, despre influența bisericii în societate: relație nesănătoasă și derapaje spre irațional

Regizorul Alexandru Solomon discută despre influența crescândă a bisericii asupra societății românești, evidențiind potențialele pericole ale acestei conexiuni și modul în care aceasta poate influența deciziile politice și sociale, din punctul său de vedere.

Într-un interviu pentru Vice, regizorul Alexandru Solomon a explicat pe larg motivele care au dus la realizarea documentarului „Arsenie. Viața de apoi”.

Interviu VICE


Alexandru Solomon, regizorul controversatului documentar „Arsenie. Viața de apoi”, aduce în discuție influența semnificativă pe care biserica o exercită asupra societății românești contemporane. Potrivit lui Solomon, aceasta este o relație "nesănătoasă" care s-a consolidat în ultima perioadă și tinde să se îndrepte către valorile asociate cu iraționalul.

Solomon subliniază riscurile combinației dintre o necesitate personală legitimă de căutare spirituală și instrumentalizarea acestei nevoi în scopuri politice. El evidențiază faptul că societatea românească se confruntă cu dezbateri similare celor din anii '30, un deceniu marcat de tulburări și conflicte. În opinia sa, consecințele acestei apropieri dintre credință și naționalism se vor manifesta în alegerile care urmează în 2024.

Solomon clarifică faptul că nu vede credința ca pe o problemă. Însă, aspectul îngrijorător, după părerea sa, este modul în care oamenii transformă această credință în norme care influențează deciziile sociale și politice. Acest lucru este evident, spre exemplu, în felul în care educația religioasă este abordată în instituțiile de învățământ sau atunci când medicii refuză să realizeze avorturi din motive religioase.

Prin aceste afirmații, Solomon sugerează ca oamenii să reflecte mai adânc la complexitatea relației dintre religie și societate, și la modul în care aceasta afectează deciziile ce ne influențează viața cotidiană.

Documentarul „Arsenie. Viaţa de apoi” stârnește tensiuni. Filmul, interzis și la Arad

Documentarul „Arsenie. Viaţa de apoi” a fost supus unei serii de interdicții, inclusiv la Arad. Organizatorii Astra Film Festival cer respect pentru libertatea de exprimare și pluralismul artistic în contextul unui potențial scandal public.

Documentarul controversat „Arsenie. Viaţa de apoi”, regizat de Alexandru Solomon, continuă să fie subiectul unei serii de controverse și tensiuni, după ce mai multe locații au interzis proiecția acestuia. Ultimele evoluții indică faptul că nu doar Arhiepiscopia Sibiului a ridicat probleme, dar și în Arad, Centrul Municipal de Cultură și Biblioteca Județeană au decis să anuleze proiecțiile.

Aceste măsuri, însă, nu sunt singurele care provoacă agitație. Organizatorii la Arad au fost confruntați cu amenințări destul de directe și agresive. Mesajele primite subliniază tensiunea în creștere în jurul acestui documentar: „Dacă îndrăzniți să proiectați filmul, venim acolo și va fi circ, facem scandal!”.

În lumina acestor evenimente, organizatorii Astra Film Festival (AFF2023), care marchează o ediție aniversară, fac un apel la înțelepciune și calm. Subliniază importanța orașului ca fiind un centru al culturii, caracterizat de pluralism etnic și religios, și al pluralismului de creație și interpretare. În contextul acestor valori, fac apel la respect pentru diferențele de interpretare, libertatea de exprimare, de credință și de creație artistică.

Este clar că reacțiile față de documentar au depășit simpla apreciere sau critica cinematografică. Acum, povestea se învârte în jurul unor teme mai largi de libertate, diversitate și acceptare. Faptul că un film poate provoca asemenea reacții subliniază impactul profund pe care arta îl poate avea asupra societății și modul în care diferitele părți ale societății reacționează la provocări și dezbateri. Rămâne de văzut care va fi rezultatul acestui conflict și cum vor răspunde diversele entități implicate.

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.98
  • USD 4.77
  • CHF 5.37
  • GBP 5.98
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 2°C icon
  • Cluj-Napoca -1°C icon
  • Constanta 4°C icon
  • Iasi 1°C icon
  • Brasov -1°C icon
  • Timisoara 0°C icon
  • Craiova 1°C icon