Tradiția de la țară pentru care oamenii riscă amenzi de la 7.500 lei la 15.000 lei. Obiceiul de la sat este interzis în toată România

4 minute
Publicat:
Autor: Larisa Ciută

În ciuda interdicțiilor legale, arderea resturilor vegetale rămâne o tradiție persistentă în multe comunități din Maramureș. Sezonul incendiilor de vegetație uscată aduce în prim-plan un conflict între lege și obiceiurile ancestrale, iar consecințele pot fi devastatoare, dar și destul de costisitoare. Oamenii riscă amenzi de până la 15.000 de lei.

Raluca Botiz nu arde vegetația, ci face compost. Foto: adevărul
Raluca Botiz nu arde vegetația, ci face compost. Foto: adevărul

Tradiția versus legislația

Chiar dacă legea interzice arderea resturilor vegetale din cauza riscului de propagare a incendiilor, dar și din cauza impactului asupra mediului, mulți săteni continuă să practice acest obicei.

Arderea vegetației uscate există în special în Maramureș, unde sunt anumite ritualuri străvechi care implică aprinderea focurilor în grădini, ca parte a unor tradiții legate de venirea primăverii. Cu toate acestea, tradițiile se ciocnesc acum cu reglementările moderne.

„Un ritual oficiat şi astăzi la Blagoveştenie este aprinderea de focuri rituale. Sătenii se scoală cu noaptea-n cap să facă focuri în grădină pentru a feri pomii de îngheţ şi să fie ferită casa de gângănii (dăunători)”, explică etnologul Pamfil Bilțiu, care descrie tradiția de „Bunavestire”, care are loc pe 25 martie. Scopul? Gospodinele sperau ca pomii să fie mai roditori.

Arderea vegetației uscate poate avea consecințe în ceea ce privește buzunarul omului de la sat, însă aceste arderi pot provoca inclusiv incendii de proporții care afectează terenurile și locuințele din zonă. Cu toate acestea, pentru mulți bătrâni, renunțarea la tradiții este dificilă.

În contrast, oamenii mai tineri și mai instruiți adoptă soluții alternative și ecologice. De exemplu, în unele sate, autoritățile locale au distribuit cutii speciale pentru compost, încurajând transformarea resturilor vegetale în îngrășământ natural.

Raluca Botiz, recent mutată într-o comună din Maramureș, a declarat pentru Adevărul că a adoptat practica compostării și reciclării resturilor vegetale în grădină. Femeia spune că folosește compostul obținut pentru a-și îmbunătăți grădina, înlocuind astfel arderea tradițională a vegetației uscate.

Cu toate acestea, autoritățile locale și Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (ISU) Maramureș avertizează asupra riscurilor asociate cu arderea resturilor vegetale. Nerespectarea legii poate duce la amenzi usturătoare, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru cele juridice.

Așadar, este interzisă arderea vegetaţiei uscate, mai ales pe vânt, caniculă sau secetă, dar și în preajma materialelor inflamabile, de construcții sau forestiere.

Vă reamintim faptul că este interzisă arderea miriștilor, vegetației uscate și a resturilor vegetale, indiferent de forma de proprietate a terenului. Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice”, spune Adriana Șanta, purtător de cuvânt al ISU Maramureș.



Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.98
  • USD 4.77
  • CHF 5.37
  • GBP 5.98
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 5°C icon
  • Cluj-Napoca 1°C icon
  • Constanta 4°C icon
  • Iasi 3°C icon
  • Brasov 1°C icon
  • Timisoara 5°C icon
  • Craiova 6°C icon