RO-ALERT: Cum funcționează sistemul de alerte bazat pe Cell Broadcast

3 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția Actualitate.net

RO-ALERT este un sistem de avertizare a populației în situații de urgență, implementat în România. Acesta funcționează pe principiul "Cell Broadcast", o tehnologie care permite transmiterea de mesaje către toate dispozitivele mobile dintr-o anumită zonă geografică, fără a fi nevoie de numărul de telefon al utilizatorului sau de semnalul GPS.

Ce este Cell Broadcast?

Cell Broadcast (CB) este o tehnologie de difuzare mobilă care permite transmiterea de mesaje scurte (similar cu SMS) către toate telefoanele mobile dintr-o anumită zonă geografică. Spre deosebire de SMS, care se trimite individual la fiecare număr de telefon, CB trimite mesajul o singură dată, iar acesta este recepționat de toate dispozitivele din zonă.

Cum funcționează Cell Broadcast în cadrul RO-ALERT?

  • În cazul unei situații de urgență (de exemplu, inundații, incendii, alte calamități), autoritățile decid transmiterea unui mesaj de avertizare către populație.
  • Mesajul este introdus în sistemul RO-ALERT și este trimis către stațiile de bază ale operatorilor de telefonie mobilă.
  • Fiecare stație de bază transmite apoi mesajul către toate telefoanele mobile aflate în raza sa de acțiune, folosind tehnologia Cell Broadcast.
  • Telefoanele mobile recepționează mesajul și îl afișează automat, fără intervenția utilizatorului.

Mesajele transmise prin sistemul RO-ALERT și tehnologia Cell Broadcast se primesc chiar dacă nu ai semnal de la providerul tău de telefonie mobilă.


Avantaje ale utilizării tehnologiei Cell Broadcast pentru RO-ALERT

  • Rapiditate: Mesajele sunt transmise imediat și în simultan către toate telefoanele dintr-o zonă specificată.
  • Eficiență: Nu este nevoie de cunoașterea numerelor de telefon ale utilizatorilor sau de semnal GPS.
  • Securitate: Nu există riscul ca mesajele să fie interceptate sau modificate în timpul transmiterii.

Ce trebuie să faci ca utilizator pentru a primi mesajele RO-ALERT?

Majoritatea telefoanelor mobile moderne suportă tehnologia Cell Broadcast și sunt setate implicit să primească astfel de mesaje. Totuși, este recomandat să verifici setările telefonului tău și să te asiguri că funcția Cell Broadcast este activată.


Ce țări folosesc sisteme de alertare pe telefonul mobil?

Sistemele de alertare a populației în situații de urgență folosind tehnologia de difuzare celulară (Cell Broadcast) sau alte metode similare sunt folosite în numeroase țări din întreaga lume. Acestea oferă guvernelor și autorităților capacitatea de a trimite mesaje de alertă rapid către cetățenii lor în caz de calamități sau alte situații de urgență.

UE a luat măsuri pentru a se asigura că toate țările membre implementează sisteme de alertare a populației. Prin Directiva Europeană privind Codul Comunicațiilor Electronice (2018), toate statele membre UE sunt obligate să pună în aplicare astfel de sisteme.Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine