Ce pericole poți întâmpina în Tenerife? Ce trebuie să știi despre incendiile de vegetație din Insulele Canare și cum te poți proteja de caniculă

6 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Redacția Actualitate.net

Patru localități din insula Tenerife din arhipeleagul de insule Canare au fost evacuate, miercuri, 16 august, după izbucnirea unui incendiu de vegetație în Parcul Național Teide. Flăcările s-au extins într-o zonă împădurită de pe versanţii abrupţi din zona nord-estică din Tenerife. Din cauza reliefului, misiunea echipelor de intervenții este foarte dificilă în acest caz.

Incendiul de vegetație din Parcul Național Teide a distrus peste 130 de hectare, miercuri dimineață. Insulele Canare au înregistrat temperaturi record cu o săptămână înainte, fiind cuprinse de caniculă.

Incendiile de vegetație din insula Tenerife

Incendiile de vegetație pot reprezenta o amenințare serioasă pentru insula Tenerife și pentru arhipelagul Canare în general, în special în timpul sezonului cald și uscat. Din cauza climei aride și a vegetației uscate, insulele Canare pot fi susceptibile la incendii, care pot răspândi rapid și pot provoca distrugeri semnificative.

Iată câteva aspecte importante legate de incendiile de vegetație în insulele Tenerife:

 1. Factori declanșatori: Incendiile pot fi declanșate de mai multe cauze, inclusiv fulgere, activități umane neglijente (cum ar fi focurile deschise sau aruncarea neglijentă de țigări), activități agricole sau accidente.
 2. Extindere rapidă: Din cauza vegetației uscate și a condițiilor meteorologice favorabile, incendiile de vegetație se pot răspândi rapid și pot deveni dificil de controlat.
 3. Impact asupra mediului: Incendiile pot avea un impact negativ asupra mediului înconjurător, distrugând ecosistemele fragile, dăunând biodiversității locale și afectând solurile și calitatea aerului.
 4. Amenințări pentru locuitori și turiști: Incendiile pot pune în pericol viețile oamenilor, casele și proprietățile. Turiștii și localnicii trebuie să fie conștienți de riscuri și să respecte avertismentele și instrucțiunile autorităților.
 5. Eforturile de stingere a incendiilor: Autoritățile locale și echipele de intervenție sunt echipate pentru a gestiona și stinge incendiile. Acestea pot include pompieri, elicoptere, avioane de stropit cu apă și alte resurse.
 6. Măsuri de prevenire: Pentru a preveni incendiile, este important ca turiștii și localnicii să respecte regulile locale privind focurile deschise, să nu arunce țigări sau obiecte inflamabile și să aibă grijă în timpul activităților în aer liber.
 7. Avertismente și sfaturi: Urmați informațiile și avertismentele autorităților locale cu privire la riscul incendiilor și la măsurile de siguranță necesare.

Trebuie să fii conștient de riscul incendiilor de vegetație și să iei măsuri adecvate pentru a-ți proteja siguranța și a contribui la prevenirea incendiilor. Dacă te afli în Tenerife sau în orice altă zonă predispusă la incendii, respectă cu strictețe regulile și recomandările autorităților locale.

Ce pericole poți întâmpina dacă plănuiești o vacanță în insula Tenerife

Ca și în orice altă destinație turistică, există și anumite pericole sau aspecte de luat în considerare atunci când vizitezi insula Tenerife.

 1. Climatul: Deși climatul este în general plăcut și blând, temperaturile ridicate în timpul verii pot cauza deshidratare și insolație. Asigură-te că te hidratezi adecvat, aplici protecție solară și porți haine adecvate.
 2. Curentul marin: Unele plaje pot avea curenți marin periculoși. Este important să fii atent la semnele de avertizare ale curenților și să eviți să înoți în zonele unde există astfel de avertismente.
 3. Vulcanul Teide: Dacă te gândești să urci pe vulcanul Teide, cel mai înalt vârf din Spania, asigură-te că ești pregătit fizic și că ai echipament adecvat. Temperaturile pot scădea semnificativ în timpul ascensiunii, iar altitudinea ridicată poate provoca simptome de altitudine.
 4. Crime și siguranță personală: Tenerife este, în general, considerată o destinație sigură pentru turiști. Cu toate acestea, este întotdeauna recomandat să fii atent la bunurile personale și să eviți zonele izolate sau situațiile riscante.
 5. Transport: Dacă intenționezi să închiriezi mașină sau să folosești transportul public, asigură-te că respecți regulile de circulație și că ești familiarizat cu semnele rutiere locale. Drumurile de pe insulă pot fi înguste și sinuoase în anumite zone.
 6. Activități în aer liber: Dacă participi la activități precum drumeții, parapantism sau ciclism, asigură-te că ai echipament adecvat și că respecți regulile de siguranță.
 7. Salvamari și servicii de urgență: Identifică zonele cu salvamari și fii conștient de locațiile spitalelor sau clinicilor de urgență în caz de nevoie.
 8. Droguri și infracțiuni: Consumul și posesia de droguri sunt ilegale în Spania, inclusiv pe insula Tenerife. Respectarea legilor locale este esențială pentru a evita probleme legale.

În general, Tenerife este o destinație sigură și plăcută, dar este întotdeauna important să fii conștient de mediul înconjurător și să iei măsuri de precauție pentru a-ți asigura o călătorie plăcută și lipsită de incidente neplăcute.

Cum să te protejezi de caniculă dacă îți faci concediul în insulele Canare

Insulele Canare, inclusiv Tenerife, pot experimenta perioade de caniculă în timpul sezonului cald. Canicula se referă la perioadele de temperaturi extrem de ridicate și vreme uscată care pot persista pentru o perioadă semnificativă de timp. Acest fenomen poate avea anumite efecte asupra sănătății, a resurselor de apă și a mediului înconjurător. Insulele Canare sunt cunoscute pentru climatul lor plăcut și moderat pe tot parcursul anului, însă temperaturile pot crește semnificativ în timpul verii.

Pentru a face față caniculei, atât turiștii, cât și localnicii pot lua în considerare următoarele măsuri:

 1. Hidratarea: Este esențial să bei suficientă apă pentru a evita deshidratarea, mai ales în timpul perioadelor de temperaturi ridicate.
 2. Protecția solară: Aplică protecție solară pentru a preveni arsurile solare și alte probleme legate de expunerea la soare.
 3. Evitarea expunerii prelungite: Încercați să evitați expunerea prelungită la soare în timpul orelor de vârf ale zilei și căutați locuri umbrite sau răcoroase.
 4. Îmbrăcăminte adecvată: Alege haine lejere, din materiale care să te protejeze de razele solare, dar să permită și aerisirea pielii.
 5. Utilizarea aerului condiționat: Dacă te cazezi într-un loc cu aer condiționat, utilizează-l pentru a-ți menține o temperatură confortabilă în interior.
 6. Pentru activitățile în aer liber: Dacă planifici să faci activități în aer liber, precum drumeții sau excursii, asigură-te că ești bine pregătit și că respecți regulile de siguranță.
 7. Respectarea regulilor locale: Fiți atenți la avertismentele și sfaturile autorităților locale cu privire la caniculă și luați în considerare recomandările lor.

Este important să fii conștient de pericolele asociate caniculei și să iei măsuri adecvate pentru a-ți proteja sănătatea și bunăstarea în timpul vizitei tale în Canare sau în oricare altă destinație cu temperaturi ridicate.

Insula Tenerife, una dintre destinațiile preferate de turiștii din întreaga lume

Tenerife este cea mai mare insulă din arhipelagul Canare, care aparține Spaniei și se află în Oceanul Atlantic, aproape de coasta de nord-vest a Africii. Insula este unul dintre cele mai populare destinații turistice din Europa, datorită climatului său plăcut, plajelor frumoase, peisajelor variate și a atracțiilor turistice.

Unul dintre cele mai notabile puncte de atracție de pe insula Tenerife este Parcul Național Teide, care include vulcanul Teide. Acesta este cel mai înalt vârf din Spania și al treilea cel mai înalt vulcan activ din lume. Zona Parcului Național Teide este recunoscută ca Patrimoniu Mondial UNESCO și oferă peisaje spectaculoase și vederi panoramice uimitoare.

Insula Tenerife are, de asemenea, o varietate de plaje, de la nisipuri aurii până la plaje vulcanice negre. Printre cele mai populare plaje se numără Playa de las Américas și Los Cristianos.

Capitala Tenerifei este Santa Cruz de Tenerife, care este un important centru cultural și comercial. Insula găzduiește, de asemenea, evenimente importante, cum ar fi Carnavalul de la Santa Cruz de Tenerife, care este unul dintre cele mai mari și mai impresionante carnavale din lume.

În concluzie, Tenerife este o destinație turistică remarcabilă, cunoscută pentru peisajele sale diverse, plaje frumoase și patrimoniul său cultural bogat.

 1. Climatul: Tenerife are un climat subtropical, ceea ce înseamnă că temperaturile sunt relativ constante pe tot parcursul anului, cu veri calde și ierni blânde. Această climă a contribuit la popularitatea insulei ca destinație de vacanță de-a lungul anilor.
 2. Diversitatea peisajelor: O caracteristică remarcabilă a Tenerifei este diversitatea sa peisagistică. În timp ce partea de sud a insulei este cunoscută pentru plajele sale și pentru orașele turistice precum Playa de las Américas, partea de nord prezintă un peisaj mai verde și mai muntos, cu sate tradiționale și peisaje spectaculoase.
 3. Observatorul Teide: Datorită altitudinii sale ridicate și a cerului limpede, Tenerife este un loc ideal pentru observarea stelelor. Observatorul Teide găzduiește telescoape puternice și este unul dintre cele mai bune locuri de pe Pământ pentru observații astronomice.
 4. Cultură și tradiții: Tenerife are o cultură bogată și diversificată, cu influențe spaniole și sud-americane. Carnavalul de la Santa Cruz de Tenerife, menționat anterior, este un eveniment major care atrage turiști din întreaga lume cu parade, măști și dansuri impresionante.
 5. Rezervații naturale: În afară de Parcul Național Teide, Tenerife are și alte rezervații naturale impresionante, cum ar fi Parcul Rural de Anaga, care oferă trasee de drumeții prin păduri luxuriante și peisaje stâncoase.
 6. Sporturi acvatice și activități în aer liber: Datorită condițiilor ideale, Tenerife este un paradis pentru sporturile acvatice precum surfing, snorkeling și scufundări. De asemenea, insula oferă o varietate de activități în aer liber, cum ar fi ciclismul, drumețiile și parapantismul.
 7. Gastronomie: Bucătăria Tenerifei include preparate delicioase, influențate de tradițiile spaniole și insulare. Fructele de mare proaspete, cartofii dulci și mojo (sosuri tradiționale) sunt doar câteva exemple ale specialităților locale.

Autor: Daria Andrieș

Pe noi poți să ne urmărești pe Facebook și Instagram.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine