INTERVIU. Prizonierii nord-coreeni, nimiciți de dronele sinucigașe ale ucrainenilor. Ce sunt „dronele diavol”: „Au fost cele mai devastatoare. Poate că m-aș fi sinucis dacă aș fi avut o grenadă. Mirosul de sânge încă mă bântuie” VIDEO

12 minute
Publicat:
Autor: Daria Andries

Doi soldați nord-coreeni capturați în ianuarie 2025, după ce au fost trimiși pe frontul din Kursk pentru a sprijini invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, au povestit despre experiențele lor traumatizante. Ri (26 de ani), care se află în serviciul militar nord-coreean de 10 ani, și Baek (21 de ani), de 5 ani, erau sub supravegherea agenților Ministerului Securității de Stat din Coreea de Nord.

Imagine articol

Prizonierii nord-coreeni de război, capturați de forțele ucrainene luna trecută, au vorbit pentru publicația Chosunilbo într-un lagăr de prizonieri de război din Ucraina.

Chinurile soldaților nord-coreeni din războiul din Ucraina: „Glonțul a trecut prin braț, mi-a zdrobit osul și apoi mi-a lovit maxilarul, zdrobindu-l complet”

Este prima dată când soldații nord-coreeni trimiși să lupte în Rusia au fost intervievați de mass-media. Ri - lunetist-cercetaș (26 de ani) și Baek (21 de ani) - pușcaș, au servit fiecare în armata nord-coreeană timp de 10, respectiv 5 ani, înainte de a fi trimiși la Kursk, Rusia, în octombrie și noiembrie anul trecut.

Amândoi au fost ținuți în izolare după capturarea lor pe 9 ianuarie. Deși toate trupele nord-coreene trimise în Rusia au fost inițial considerate parte din Corpul de Șoc Elit, cei doi soldați au insistat că erau, de fapt, afiliați Direcției Generale de Informații din cadrul Statului Major al armatei RPDC, agenția de informații care gestionează operațiunile clandestine ale Coreei de Nord.

Ri și Baek au dezvăluit că agenții de securitate nord-coreeni monitorizau îndeaproape trupele din Kursk, răspândind zvonuri false cum că forțele sud-coreene din Ucraina atacau soldații nord-coreeni cu drone. (Coreea de Sud nu a trimis soldați în Ucraina.) „Ei [agenții de securitate] ne-au spus că toți operatorii de drone ai armatei ucrainene erau, de fapt, soldați sud-coreeni,” a spus Ri.

Ri, care provine din Phenian, a spus că i s-a spus că este trimis „în străinătate pentru antrenament” când a părăsit orașul pe 10 octombrie anul trecut. Baek a spus că tatăl său a murit anul în care s-a înrolat, lăsându-și mama văduvă de 50 de ani înainte de a pleca pentru Kursk. Ei au împărtășit că visau să meargă la universitate după ce își încheiau serviciul militar. „Vreau să merg în Coreea de Sud. Nu mi-am văzut părinții în cei 10 ani de serviciu militar. Majoritatea soldaților sunt copii singuri la părinți.” a spus Ri.

Ri, soldat nord-coreean capturat luna trecută de autoritățile ucrainene după ce a fost trimis la Kursk, Rusia, a fost intervievat de Chosunilbo. Maxilarul său fusese rănit, iar fața îi era bandajată. Despre rănile sale de atunci, Ri a declarat: „Glonțul a trecut prin braț, mi-a zdrobit osul și apoi mi-a lovit maxilarul, zdrobindu-l complet.”

Majoritatea soldaților nord-coreeni sunt tineri de 20 de ani și au fost uciși de dronele diavol ale ucrainenilor, numite și Baba-Yaga.

Trimiși în război fără să știe

Soldații nord-coreeni sunt ținuți în celule mici unde se află un televizor chinezesc unde pot asculta muzică. Deși provine din Phenian, o zonă relativ privilegiată din Coreea de Nord, el a descris că a crescut în condiții dificile. Strângând din dinți, a spus: „Acum am fost trimis la război și am înfruntat moartea de nenumărate ori.”

„Părinții mei sunt foarte bolnavi. Tatăl meu are dificultăți în a se mișca, iar mama mea se confruntă cu indigestie. Dacă guvernul nord-coreean află despre capturarea mea, mă tem că părinții mei vor fi forțați să părăsească Phenianul.”, a mai spus Ri.

Tânărul de 26 de ani a declarat că nu știa că va fi soldat în toată regula în războiul din Ucraina. „Mi s-a spus că merg acolo ca student pentru antrenament. Nu aveam idee că voi participa la lupte. După ce am ajuns în regiunea Kursk, am fost plasați într-o zonă de concentrare. Atunci am fost informați.”

Interviul cu soldatul nord-coreean pentru publicația Chosun Ilbo. Rușii i-au cam lăsat de izbeliște

Cum ai ajuns în Kursk?

„Am luat un tren, apoi un avion și, în cele din urmă, un autobuz.”

Câți soldați au fost trimiși împreună cu tine?

„Cam 2.500. Coreea de Nord nu a recunoscut că trupele sale luptă în Ucraina. Este un secret.”

De ce crezi că este așa?

„Ar putea dăuna relațiilor externe ale Coreei de Nord.”

Ai întâmpinat vreo dificultate lucrând cu trupele ruse?

„Fiind soldați de rang inferior, am avut puține interacțiuni. Totul era gestionat de superiori—muniții, provizii, îmbrăcăminte. Nu a existat multă comunicare directă între soldații nord-coreeni și cei ruși.”

Cum comunicați cu ei?

„Am folosit aplicații de traducere pe telefon.”

Ai mai folosit un telefon până atunci?

„A fost prima dată când am folosit o aplicație de traducere. Nu mai interacționasem cu străini înainte.”

Unitatea ta, Forțele Speciale ale Armatei Poporului Coreean (KPASOF), este cunoscută pentru loialitatea sa.

„Este foarte bine antrenată în combat, construcție și alte misiuni. Ai auzit de Samjiyon?”

Ce-i cu ea? (Samjiyon este un oraș pe care Kim Jong-un l-a transformat într-o destinație turistică.)

„În decembrie 2019, unitatea noastră a fost trimisă acolo pentru construcție. Condițiile erau brutale—frig extrem, zăpadă până la brâu și fără adăposturi. Trebuia să construim barăci, în timp ce săpau în pământul înghețat cu târnăcoape. Era atât de frig încât urina îngheța imediat ce atingeau solul.”

Cum se compară frigul din Kursk?

„Samjiyon era mult mai rău. Asta nu e nimic.”

Cum ai fost tratat de când ai fost capturat? Ai primit suficientă mâncare?

„Rana de la maxilar nu s-a vindecat, așa că nu pot mânca alimente dure. Mănânc în mare parte terci. Mi-ar plăcea să am ramen, dar nu pot.”

Cum te-ai rănit?

„Am intrat în luptă pe 5 ianuarie. Prima linie de soldați a suferit pierderi grele din cauza atacurilor cu drone și a focurilor de artilerie. Ne-am bazat pe sprijinul artileriei ruse, dar ei au tras din spatele liniilor inamice în loc să ne acopere corespunzător. Asta a dus la pierderi inutile.”

Câți soldați erau în unitatea ta în timpul bătăliei?

„Trei dintre noi făceam parte dintr-o echipă de atac din spate. Compania noastră a lansat un asalt frontal, în timp ce noi ne-am deplasat pentru a perturba liniile inamice. Dar am dat peste o ambuscadă—dronele ne-au depistat.”

Nu ați fost antrenați să faceți față dronelor?

„Am primit un antrenament de bază, dar nu exista o strategie specifică pentru războiul cu drone. Antrenamentul nostru punea accent pe viteză—să alergăm, să ne ascundem sau să tragem în drone de la sol. Nu am învățat cum să le doborâm eficient.”

Ai început să înțelegi mai bine dronele după ce te-ai confruntat cu ele în luptă?

„Da.”

Ce s-a întâmplat după ce dronele te-au depistat?

„Eram trei. Șeful echipei mele și un alt soldat fuseseră deja împușcați. Eu eram singurul rămas. Am tras înapoi încercând să ajung la adăpost, dar am fost lovit.”

Unde ai fost rănit?

„O glonț mi-a trecut prin braț, rupându-mi osul, apoi m-a lovit în maxilar, făcându-l bucăți. Mi-am pierdut cunoștința din cauza pierderii de sânge.”

Când te-ai trezit?

„Era noapte. Fusesem împușcat dimineața devreme. Când am încercat să mă mișc, m-am simțit amețit și slăbit. Am stat acolo mult timp înainte să decid să plec. În cele din urmă, am dat peste alți soldați nord-coreeni, deși nu făceau parte din compania mea. Mi-au bandajat rănile.”

Ai primit tratament de urgență, atunci de ce nu te-ai întors cu ceilalți soldați nord-coreeni?

„Ei bine, am încercat, dar știi ce este un ‘dronă diavol’?”

Ce sunt dronele sinucigașe ale ucrainenilor?

„Toți camarazii mei au murit, eu am fost singurul supraviețuitor… Poate că m-aș fi sinucis dacă aș fi avut o grenadă”

„Este o dronă foarte mare care transportă bombe. Are un senzor infraroșu, care îi permite să zboare noaptea, căutând ținte și lansând bombe. Din cauza senzorului, poate să ne depisteze și să lase grenade, așa că nu am putut să ne mișcăm. A trebuit să ne ascundem într-o zonă sigură pe care o ocupasem deja. Dar pe la 3 dimineața, forțele ucrainene au ajuns cu vehicule blindate, trăgând cu mitraliere și trimițând soldați în poziția noastră. Nu am avut altă opțiune decât să ne retragem, iar pe măsură ce o făceam, o altă dronă a atacat, omorând unul sau doi dintre bărbații care mă ajutau. Am fost singurul care a supraviețuit.”

Câți erau și cum ai ajuns să fii singurul supraviețuitor?

„Eram șase și toți ceilalți cinci au murit.”

Ce s-a întâmplat apoi?

„Era întuneric beznă și nu cunoșteam zona. M-am gândit că dacă trec următoarea creastă, voi fi în zona noastră, dar am greșit.”

Deci ai mers pe drumul greșit?

„Da. După aceea, am încercat să îmi găsesc drumul înapoi, dar în timp ce urcam, am fost capturat. În acel moment, nu puteam nici măcar să îmi folosesc brațele și nu aveam arme—nu aveam grenade, nici cuțit. Nu puteam să port nimic greu din cauza rănilor... Așa că, chiar dacă aș fi încercat să rezist, era evident că aș fi fost capturat. Dacă aș fi avut o grenadă, poate că aș fi încercat să îmi pun capăt zilelor.”

Ai primit ordine să te sinucizi?

„În armata noastră, a fi capturat este considerat trădare. (Ceea ce sugerează că soldații nord-coreeni sunt instruiți să se sinucidă dacă sunt capturați.)”

Ce gândești despre viitorul tău?

„Am multe pe cap.”

Probabil că te gândești mult la părinții tăi.

„Îmi lipsesc foarte mult părinții. Stația mea de serviciu era în Sinchon, Hwanghae-namdo, nu departe de Pyongyang. Dar, chiar dacă era atât de aproape, nu am ajuns niciodată acasă în timpul serviciului militar.”

Nu te-ai dus acasă în 10 ani?

„Nu. Am vorbit mult la telefon cu părinții, dar nu i-am văzut niciodată personal.”

Dacă te întorci în Nord, va fi greu pentru tine, nu-i așa?

„Desigur.”

Ai decis ce vei face în continuare?

„Mi-am făcut planul cam 80%.”

Ce ai decis?

„M-am gândit... Ai spus că ești jurnalist, nu? În primul rând, intenționez să cer azil și să mă duc în Coreea de Sud. Crezi că mă vor accepta?”

(Autoritățile ucrainene au menționat: „Dacă soldatul nord-coreean poate merge în Coreea de Sud depinde de guvernul sud-coreean.”)

Ai vreun mesaj pentru camarazii tăi din Kursk?

„Sunt curios despre situația de acolo acum. A fost eliberat Kursk?” (întreabă dacă forțele ucrainene au fost alungate.)

Nu, încă nu a fost eliberat.

„(oftează)”

Există vreo posibilitate ca forțele nord-coreene să fie desfășurate în altă parte, în afară de Kursk?

„Mi s-a spus că vom elibera Kursk. Zona aia are uraniu și site nucleare, nu-i așa?”

Există centrale nucleare și reactoare acolo. Sunt soldații nord-coreeni destinați să le protejeze?

„Da.”

Este o misiune foarte importantă în Kursk acum, nu-i așa?

„Da.”

Este cineva din unitatea ta la care te gândești?

„Aproape toți cei cu care am venit au fost uciși. Toți bărbații care au venit cu mine au dispărut. În unitatea mea, toți camarazii mei au murit. Nu a mai rămas nimeni.”

Câți soldați sunt într-o companie?

„Cam 63-65. Doar în clasa mea am fost opt. Toți au dispărut. Eu sunt singurul care a rămas. A fost prima dată când am experimentat lupta adevărată. Când am văzut cadavrele camarazilor mei, mi-au trecut multe gânduri prin cap. Unii s-au aruncat în aer (pentru a evita captura), lăsându-și doar trupurile fără cap sau sfârtecate… În mijlocul iernii, cu zăpada căzând ca acum, stăteau acolo… și mirosul de sânge încă mă bântuie.”

Au fost ordine privind manipularea cadavrelor camarazilor căzuți?

„Ni s-a spus că le vom recupera după luptă…”

Le-ai văzut vreodată recuperate?

„(dă din cap.)” Chiar dacă au fost recuperate, este greu să le identifici.

„(oftează) Ah… Ce se va întâmpla cu părinții lor? În Coreea de Nord, majoritatea familiilor au doar unul sau doi copii, ceea ce înseamnă că aproape toți erau fii unici. (oftează) Eu am fost unul dintre ultimii din compania mea trimiși în luptă. Plutoanele mai vechi deja fuseseră trimise, suferind pierderi grele și evacuând răniții. Până atunci, noi sprijinisem unitățile de pe linia frontului—transportând răniții, transportând provizii—până când nu am avut altă alegere decât să luptăm noi înșine. Nu mă așteptam la atât de multe morți… Și când am intrat în luptă, a fost brutal. A fost prima dată când am văzut pe cineva murind de aproape. Văzându-i pe cei de lângă mine împușcați sau sfârtecați de grenade… Cei cu care tocmai vorbeam nu au mai spus nimic.”

Ai menționat anterior o „dronă diavol” ca o fantomă. Ce alte drone mai erau?

„Drone sinucigașe. Am subestimat aeronavele fără pilot. Dronele au fost cele mai... devastatoare. Atâtea au fost pierdute din cauza lor.”

Au fost ofițeri de securitate de la Ministerul Securității de Stat în unitatea ta?

„Fiecare batalion (aproape 500 de soldați) avea unul sau doi.”

Aplicau ei un control strict asupra ideologiei și disciplinei?

„Monitorizau atât îndatoririle noastre cât și ideologia noastră. Înainte de bătălie, unul dintre ei mi-a spus că toți operatorii de drone din armata Ucrainei erau soldați sud-coreeni.”

Credeau toți acest lucru în timpul luptelor?

„(dă din cap.)”

Așadar, ai luptat gândindu-te că nu doar cu forțele ucrainene, ci și cu trupe sud-coreene?

„(dă din cap.)”

Asta te-a făcut să lupți și mai disperat?

„A fost prima noastră experiență reală de luptă. Lupta nu avea să fie ușoară. De la începutul antrenamentului, nu era vorba doar de anduranță fizică—era ideologic. Marșuri montane, exerciții de anduranță, antrenamente de tir… toate alimentate de voință pură. A renunța era considerat o rușine, așa că ne antrenam ca și cum viețile noastre depindeau de asta.”

În Coreea de Nord, auziți mult despre Coreea de Sud?

„Nu prea mult.”

Ai ascultat vreodată muzică sud-coreeană sau ai urmărit filme?

„Am ascultat câteva cântece, dar nu am vizionat niciodată filme. Dacă le vizionai, puteai fi arestat.”

Ce ți-ai dorit să faci în viață? Poți să împărtășești?

„Am vrut să studiez și să merg la universitate după încheierea serviciului militar. Familia tatălui meu este plină de oameni de știință. Am vrut să studiez, dar... familia mea a avut multe greutăți. Am trăit în condiții foarte sărace, mereu în dificultăți financiare, suferind constant. Și după ce am intrat în armată, am suferit atât din punct de vedere fizic cât și mental—atâtea experiențe teribile, înfruntând tot felul de situații extreme. Am fost atât de aproape de moarte de multe ori... Și acum, supraviețuind cu greu, sunt prizonier. (oftează) Vreau doar să trăiesc conform așteptărilor părinților mei și să îmi împlinesc visul. (oftează) Sunt încă tânăr.”

Patru Termeni Cheie pentru Înțelegerea Soldaților Nord-Coreeni

Construcția Samjiyon: Un proiect de construcție la scară largă realizat de liderul nord-coreean Kim Jong Un în Samjiyon, provincia Ryanggang, lângă Muntele Paektu, între 2018 și 2021. Cândva cunoscut sub numele de „orașul Kim Il Sung și Kim Jong Il,” a fost transformat în „orașul Kim Jong Un.” Coreea de Nord susține că l-a reconfigurat într-o destinație turistică internațională prin construirea de hoteluri înalte.

Forțele Speciale ale Armatei Poporului Coreean (KPASOF): Unități de elită ale Coreei de Nord care desfășoară operațiuni speciale. Este similar cu Comandamentul de Război Special al Armatei Republicii Coreea (ROKA-SWC), dar este mai mare ca amploare și mai larg în domeniul operațional. Numărul total al trupelor este estimat între 40.000 și 80.000, constând în principal din tineri soldați de țărină. S-a raportat că multe dintre trupele nord-coreene trimise în Kursk, Rusia, aflate în război cu Ucraina din anul trecut, provin din această unitate.

Notă de redacție: „Publicația nu a dezvăluit numele reale ale prizonierilor de război trimiși în Rusia și nu a oferit informații care ar putea fi identificate în detaliu în timpul interviului. Aceasta este o măsură de protejare a drepturilor omului, conform legii internaționale privind prizonierii de război. Totuși, fotografiile și videoclipurile au fost deja divulgate de mai multe ori de către guvernul ucrainean și s-au răspândit la nivel global de mai bine de o lună, așa că s-a decis folosirea fotografiilor și videoclipurilor fără a fi blurate fețele.”

Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.98
  • USD 4.75
  • CHF 5.29
  • GBP 6.02
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti -8°C icon
  • Cluj-Napoca -11°C icon
  • Constanta -5°C icon
  • Iasi -11°C icon
  • Brasov -16°C icon
  • Timisoara -7°C icon
  • Craiova -9°C icon