Stațiune de schi închisă permanent în Franța din lipsa zăpezii

4 minute
Publicat:
Autor: Redacția Actualitate.net

Stațiunea de schi din Franța, La Sambuy, își închide porțile din cauza încălzirii globale. Încă o destinație alpină afectată de schimbările climatice.

La Sambuy, situată în Alpii francezi, a fost mult timp o opțiune pentru schiatul în familie. Cu pârtii care variază de la nivel de începător la expert și cu permise de schi la prețuri accesibile, stațiunea a fost o alegere pentru cei care căutau un mediu liniștit și priveliști frumoase.

Cu toate acestea, schimbările climatice i-au afectat sezonul. "Înainte, aveam zăpadă de la decembrie până în martie", spune Jacques Dalex, primarul La Sambuy, pentru Le Monde. Dar iarna trecută a adus doar patru săptămâni de zăpadă, expunând pietre și stânci sub stratul subțire de zăpadă.

Operarea stațiunii a devenit din ce în ce mai dificilă din punct de vedere financiar. Cu un deficit anual de aproximativ 500.000 de euro și costuri pentru teleschiuri de 80.000 de euro pe an, consiliul orașului a hotărât să oprească operațiunile și să îndepărteze infrastructura stațiunii.

Telescaunul de la stațiunea La Sambuy Seythenex, o structură care datează din anii 1980, a fost principalul mijloc de transport către vârf.

Chiar dacă telescaunul avea o mare importanță, autoritățile locale au considerat necesară oprirea acestuia. Cu 22 din cele 33 de voturi pentru această decizie, opinia nu a fost unanimă. Un apel la tribunalul administrativ din Grenoble pentru a anula această decizie a fost respins în august.

Primăria stațiunii are planuri pentru viitorul orașului, orientându-se spre promovarea drumețiilor și a sporturilor în aer liber, și subliniază importanța descoperirii și conservării naturii.


screenshot de pe stațiunii https://www.lasambuy.com/en/

La Sambuy nu este singura stațiune de schi din Franța care se confruntă cu dificultăți. Anul trecut, Saint-Firmin, o altă destinație de schi din Alpi, a ales să își îndepărteze telescaunul după ce sezonul de schi s-a redus de la luni la doar câteva săptămâni, o situație atribuită de asemenea schimbărilor climatice.


Închiderea La Sambuy reprezintă un exemplu al impactului schimbărilor climatice asupra sporturilor de iarnă. Multe alte stațiuni se pot confrunta cu provocări similare în viitor.


Pentru stațiuni precum aceasta, schimbările climatice nu sunt doar teorii sau statistici. Ele reprezintă o realitate palpabilă: pârtii fără zăpadă, afaceri în declin și un viitor incert. Aceasta este mărturia vie a impactului pe care îl are încălzirea globală asupra mediului înconjurător și un apel la conștientizare și acțiune.


Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine