Și tu arunci spuma care se formează când fierbe ciorba? Iată ce conține, de fapt

6 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Daria Andries

Majoritatea gospodinelor care gătesc știu că în timp ce ciorba fierbe se formează o spumă la suprafața mâncării. Unele persoane îndepărtează această spumă, altele o lasă. Dar ce conține, de fapt, această spumă?

Spuma din ciorba poate da un gust aromat mâncărurilor, dar nu toți oamenii o lasă în oală


Spuma care se formează la suprafața ciorbei în timpul fierberii rezultă din fierberea alimentelor, fie că vorbim de carne. sau legume.

Spuma care se formează în ciorbă conține grăsimi, proteine, impurități și arome care sunt eliberate din ingredientele folosite în prepararea ciorbei.

Grăsimile, provenite în principal din carne sau din alte ingrediente care conțin uleiuri, se ridică la suprafață în timpul fierberii, contribuind la formarea spumei.

De altfel, proteinele din carne, legume și orez pot forma o spumă densă la suprafața ciorbei. Impuritățile și alte materii străine, precum resturile de mâncare sau alte particule, pot, de asemenea, să ajungă la suprafața ciorbei și să formeze spumă.

Astfel, în spuma din ciorbă se află toate astea, iar unele gospodine consideră că cel mai bine e să o elimine. La supă, în mod special, se întâmplă acest lucru.

De ce să iei spuma care se formează în ciorbă?

Îndepărtarea spumei din ciorbă este importantă din mai multe motive. În primul rând, eliminarea spumei ajută la obținerea unei ciorbe mai limpezi și mai transparente. Supele sau ciorbele au alt aspect în farfurie.

În al doilea rând, îndepărtarea spumei poate ajuta la îmbunătățirea gustului și aromei ciorbei, dar aici depinde de gusturile fiecăruia. Grăsimile și impuritățile conținute în spumă pot avea un gust amar sau neplăcut și pot afecta gustul ciorbei. Dacă iei spuma, ciorba devine mai savuroasă și mai plăcută la gust.

Este simplu să îndepărtezi spuma. Fie folosești o lingură de lemn, un polonic mic sau alte ustensile din bucătărie. Alternativ, unele persoane preferă să folosească un separator de spumă, un instrument special conceput pentru a îndepărta spuma din ciorbă. Indiferent de metoda folosită, este important să se efectueze acest proces periodic pe durata fierberii ciorbei pentru a asigura îndepărtarea eficientă a spumei.

Motivul pentru care unele gospodine nu îndepărtează spuma din ciorbă

Spuma care se formează în ciorbă este o chestiune de preferință personală. Unii oameni preferă să îndepărteze spuma din ciorbă în timp ce fierbe pentru a obține o supă mai clară și pentru a îndepărta impuritățile sau grăsimile care se pot ridica la suprafață. Alții preferă să o lase în oală, fie pentru că cred că spuma adaugă la gustul și textura finală a ciorbei, fie pentru că consideră că îndepărtarea spumei reduce nutrienții și aroma ciorbei. Decizia depinde de gusturile și preferințele individuale.

Spuma care se formează la suprafața ciorbei în timpul fierberii poate conține diverse substanțe, printre care:

  1. Grăsimi: Grăsimile care se ridică la suprafață provin de obicei din carne sau din alte ingrediente care conțin grăsimi și uleiuri.
  2. Proteine: Unele proteine din ingredientele folosite în ciorbă pot coagula la suprafață și forma spumă.
  3. Impurități: Spuma poate conține impurități sau alte materii străine care sunt eliminate în timpul procesului de fierbere.
  4. Arome: Unele arome volatile pot fi concentrate în spumă, contribuind la gustul și aroma finală a ciorbei.

În general, îndepărtarea spumei din ciorbă poate ajuta la obținerea unei ciorbe mai limpezi și mai gustoase, dar nu este obligatoriu să o faci și gusturile pot varia.



Ce preferi, gătitul acasă sau să comanzi?

Nu toată lumea se pricepe în bucătărie, motiv pentru care mulți dintre noi comandăm mâncare la domiciliu sau, mai rău, cumpărăm alimente ultra-procesate din supermarket.

Deși să faci o ciorbă poate fi o treabă de câteva ore, pentru că trebuie să fii atent la fiecare pas, inclusiv să iei spuma ce se formează deasupra mâncării, est o variantă mult mai sănătoasă pentru familia ta.

Mâncarea din magazine sau cumpărată poate conține aditivi, grăsimi, dar și alte ingrediente nesănătoase, ceea ce poate duce la boli grave. Pentru o mai bună informare în ceea ce privește alimentele pe care le cumpărăm, fie că gătim acasă sau luăm direct gata făcut, trebuie să citiți cu atenție lista cu ingrediente.

La noi în țară a fost lansată pe piață aplicația ToxiScanner, care te ajută să depistezi ingredientele nesănătoase, dar și alergenii. Practic, aplicația scanează eticheta produselor și îți spune care dintre ingrediente sunt nesănătoase.



Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine