Mâncarea de pe rafturile magazinelor care te îmbolnăvește. Ce conțin, de fapt, alimentele din supermarket. Îți distrug sănătatea

8 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Larisa Ciută

Alimentele din supermarket au câștigat de multă vreme teren în fața produselor de la piață, iar asta pentru că oamenii nu mai au timp să meargă la cumpărături care durează mult. Comoditatea aduce cu sine și probleme de sănătate, dat fiind faptul că tot mai multe mâncăruri sunt procesate, iar din cauza timpului, majoritatea dintre noi preferăm o fugă până la market, în defavoarea gătitului acasă sau a produselor de la fermieri. Alimentele ultra-procesate sunt, însă, o amenințare pentru sănătate și pot produce boli grave în timp.

Imagine articol

Mâncarea de pe rafturile magazinelor care te îmbolnăvește

Alimentele care conțin aditivi, dar și substanțe chimice care schimbă starea naturală a ingredientelor, pot provoca probleme de sănătate. Într-o lume grăbită, în care majoritatea alimentelor sunt procesate și nesănătoase, oamenii trec cu vederea peste acest important și fac cumpărături pe bandă rulantă.

Potrivit studiilor recente în ceea ce privește alimentația în raport cu alimentația, multe dintre produsele de pe rafturile din supermarket produc afecțiuni grave, unele chiar fatale, cum ar fi bolile de inimă, diabetul, dar și obezitatea.

Gândiți-vă că aproape în orice aliment din supermarket, aliment ultra-procesat, se găsește zahăr, ulei de palmieri, grăsimi și alte ingrediente nocive. În loc să consumăm fructe, legume proaspete, să consumăm cât mai multă mâncare gătită și neprocesată, alegem varianta mai ușoară, dar extrem de nesănătoasă. De la cașcavalul pane înghețat, carne congelată sau crescută cu hormoni, sucuri cu zahăr sau chiar și pâinea, care de multe ori conține zahăr, plus alte ingrediente nesănătoase, multe dintre aceste mâncăruri dăunează grav sănătății.

„În calitate de dieteticieni, preferăm să vorbim despre alimentele și nutrienții reali și să îi învățăm pe oameni cum să citească etichetele și ce să caute, mai degrabă decât să ne concentrăm pe o categorie largă și cuprinzătoare de alimente nesănătoase.”, spune Caroline Passerrello, dietetician nutriționist și purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică.

În România există o aplicație pe nume ToxiScanner care vă ajută să identificați ingredientele periculoase, dar și pe cele sănătoase din alimentele pe care le cumpărați. Fie că vorbim de consumabile comestibile sau de uz personal, Toxi Scanner scanează eticheta și vă dă un raport al produsului. De altfel, puteți alege să adăugați și alergenii, astfel că vor fi identificați de aplicație la scanare.

„Este nevoie de educație și de citirea etichetelor și de a ști ce să cauți și ce să nu cauți.”, nutriționistul.

Trebuie luat în considerare nivelul de procesare al alimentelor, ce alimente trebuie să consumați și care sunt valorile potrivite pentru corpul vostru.

Din păcate, deși este un curent mare și la noi în România, prăjiturile și sucurile din comerț au o valoare mare din punct de vedere energetic, dar conțin foarte puțini nutrienți benefici corpului nostru. Da, veți avea energie, dar nu și vitamine sau minerale, ceea ce duce la deficiențe nutritive în timp, precum și la o creștere neintenționată în greutate, mai spune Caroline Passerrello, care este, de asemenea, și profesor la Universitatea din Pittsburgh.

„Modul în care organismul nostru răspunde la calorii și nutrienți variază în funcție de vârstă, de nivelul de activitate și de modelele alimentare generale.”, continuă nutriționistul, scrie fortune.com.

Consiliul Internațional de Informare Alimentară (International Food Information Council sau IFIC) consideră că alimentele ultra-procesate conțin cantități mari de zaharuri naturale și adăugate, grăsimi, sare, cantități scăzute de fibre alimentare, folosesc ingrediente industriale, fie că sunt derivate din alimente sau create în laboratoare, și conțin de obicei puține sau deloc alimente integrale.

Printre cele mai nocive alimente pentru corpul uman pe care le găsim în supermarketuri se numără:

  • produse de panificație și patiserie, prăjituri și gustări, în special pâine produsă în masă, care conțin mult zahăr, dar și alte ingrediente dăunătoare organismului, printre care grăsimi vegetale hidrogenate
  • băuturile carbogazoase
  • cereblele cereale folosite la micul dejun, care conțin zahăr, ulei de palmier, multă sare, dar și alte ingrediente
  • înghețata sau dulciurile înghețate
  • delicioasa ciocolată, bomboane și tot ce ține de produsele de cofetări. Citți eticheta sau lista cu ingrediente și vă puteți convinge dacă ați mâncat ceva sănătos sau procesat
  • cola, sucuri și alte băuturi răcoritoare carbogazoase
  • băuturile energizante
  • zahăr, drojdie, zer, emulgatori și alți aditivi
  • iaurturi îndulcite și aromatizate, inclusiv iaurturi cu fructe
    băuturi lactate, inclusiv laptele cu ciocolată
  • shake-uri care înlocuiesc nutritiv o masă

Alimentele amintite sunt doar câteva dintre produsele care conțin, de obicei, coloranți, arome și conservanți artificiali. Aceste produse sunt concepute pentru o durată de depozitare prelungită și profitabilitate, adesea în detrimentul valorii nutritive.

Cum ne este afectată sănătatea din cauza alimentelor ultra-procesate

Cercetările au arătat o asociere clară între consumul de alimente ultra-procesate și efectele negative asupra sănătății. Un studiu recent din British Medical Journal evidențiază o legătură între dietele ultra-procesate și consumul crescut de calorii, creșterea în greutate și riscul ridicat de boli cardiovasculare. Participanții care au avut o dietă bazată pe alimente ultra-procesate au consumat în medie cu 500 de calorii în plus pe zi în comparație cu cei care au urmat o dietă neprocesată, punând în timp kilograme în plus.

Concluziile recente ale Școlii de Sănătate Publică Mailman a Universității Columbia și ale Centrului de Îmbătrânire Robert N. Butler Columbia sugerează că urmarea unei diete mai sănătoase poate încetini procesul de îmbătrânire și reduce riscul de a dezvolta demență, ceea ce demonstrează că alimentele ultra-procesate pot avea un efect devastator asupra sănătății, în general, dar mai ales a funcției cognitive.

Este important de menționat că adolescenții, copiii, dar chiar și adulții trebuie să consume cât mai puține alimente ultra-procesate, dacă nu spre deloc, deoarece organismele lor se află într-o continuă schimbare, ceea ce necesită nevoi energetice diferite și calorii consumate de o calitate superioară. Însă nu vă îngrijorați dacă vă răsfățați, din când în când, cu o porție de paste sau o înghețată, important este, însă, ce scrie pe eticheta produselor. Dacă atât înghețata sau pastele, date exemplu mai sus, conțin ingrediente naturale, atunci nu aveți de ce să vă faceți griji.

Sigur că este mult mai simplu să comanzi mâncare ori să cumperi mâncare înghețată din supermarket, însă nu este și cel mai sănătos mod de a trăi.

Învățați să citiți etichetele alimentelor și alegeți produse cu mai puțini aditivi și ingrediente mai ușor de recunoscut. Dacă nu vă descurcați la capitolul diete și mâncare sănătoase, apelați la un nutriționist care să vă îndrume și să vă sugereze să consumați aliemente necesare corpului vostru.

Conform sistemului de clasificare NOVA, alimentele ultra-procesate sunt realizate în întregime sau în cea mai mare parte din substanțe extrase din alimente (uleiuri, grăsimi, zahăr, amidon și proteine), derivate din constituenți alimentari (grăsimi hidrogenate și amidon modificat) sau sintetizate în laboratoare din substraturi alimentare sau alte surse organice (potențiatori de aromă, coloranți și mai mulți aditivi alimentari utilizați pentru a face produsul hiperpalatabil). Băuturile pot fi și ele ultraprocesate.



Urmărește-ne pe Google News

Google News Google News
Ne găsești și aici: Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine

🪙 Curs valutar BNR
  • EUR 4.97
  • USD 4.59
  • CHF 5.3
  • GBP 5.96
  • BGN 2.54
  • RUB 0.05
  • MDL 0.26
🌡️ Vremea în România
  • Bucuresti 17°C icon
  • Cluj-Napoca 13°C icon
  • Constanta 13°C icon
  • Iasi 11°C icon
  • Brasov 13°C icon
  • Timisoara 16°C icon
  • Craiova 17°C icon