O doctoriță din Iași a murit sub privirile neputincioase ale soțului, după șase internări în patru spitale din România: „M-au lăsat să mor, atât au putut ei face pentru mine”

4 minute
Publicat:
Actualizat:
Autor: Larisa Ciută

Ioana Săndulescu, care suferea de la 16 ani de o boală autoimună, a fost mai târziu diagnosticată și cu o afecțiune oncologică. Doctorița a fost supusă unei intervenții chirurgicale la Institutul Oncologic Regional din Iași pe 19 aprilie, o operație care a durat șase ore. După două săptămâni de spitalizare, medicii au decis să o externeze, considerând-o pe cale de vindecare. Totuși, acasă, Ioana a început să prezinte febră persistentă.

Vocea doctoriței decedate chiar în spitalul în care a lucrat: Povestea Ioanei Săndulescu și eșecul sistemului medical

În contextul unei națiuni ce pare să-și piardă treptat valorile și direcția, povestea doctoriței Ioana Săndulescu, medic primar la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sf. Spiridon” din Iași, vine ca un ecou dureros al unei realități tot mai sumbre.

Povestea emoționantă a doctoriței Ioana Săndulescu, care, la vârsta de 39 de ani, a trecut printr-o serie de experiențe medicale dezamăgitoare, culminând cu moartea sa. Relatată Bogdan Săndulescu, soțul doctoriței, povestea Ioanei reflectă problemele adânc înrădăcinate ale sistemului medical și ale societății românești, care se confruntă cu un amestec de dezinteres, neglijență și superficialitate.

Ioana Săndulescu a decedat în cele din urmă la vârsta de 39 de ani, după șase internări în patru spitale diferite, după șapte săptămâni.

Bogdan Săndulescu, soțul Ioanei, descrie cu durere modul în care a fost nevoit să se întoarcă de mai multe ori la spital cu soția sa, în încercarea de a obține îngrijirea medicală adecvată. Situația se complică pe 5 mai, când Ioana este internată pentru o zi, dar din nou externată fără un tratament eficient.

Situația se înrăutățește când este descoperită infectarea Ioanei cu bacteria Clostridium Dificile, o infecție nosocomială periculoasă. În ciuda acestei descoperiri, pe 15 mai, medicii îi permit din nou Ioanei să plece acasă.

Dan Dimofte, director medical al IRO Iași: „Nu a fost nimic post operator, nicio complicație, a fost infecție cu clostridium, a fost corect urmărită și tratată."

Soțul Ioanei descrie încercările disperate de a obține asistență medicală adecvată pentru soția sa, inclusiv momentele în care a trebuit să intervină direct pentru a preveni externarea prematură a Ioanei. Din păcate, eforturile sale au fost zadarnice, a relatat 3dots.ro.

Ioana a fost ulterior internată la Spitalul Parhon, unde tratamentul pentru infecția cu Clostridium a continuat, dar au apărut noi complicații. Situația se agravează, iar în lipsa albuminei necesare în spital, familia este nevoită să o procure separat. Pe 3 iunie, Ioana decide să plece acasă, într-o stare de sănătate deteriorată.

Mesajul complet al soțului, în postarea de pe Facebook de mai jos:

În cele din urmă, pe 5 iunie, Ioana ajunge în cel de-al treilea spital, cel de Boli Infecțioase Sfânta Parascheva. Starea ei de sănătate se degradează rapid, iar pe 12 iunie este transferată la Spitalul Județean de Urgențe Sfântul Spiridon, direct în terapie intensivă. Patru zile mai târziu, Ioana moare în spitalul unde lucrase.

Bogdan Săndulescu, soțul Ioanei, își exprimă regretul că nu au plecat din țară, unde ar fi putut primi îngrijiri medicale mai bune. Acuzațiile sale grave la adresa sistemului medical românesc au determinat Inspectoratul de Poliție Iași să demareze o anchetă.

Cazul doctoriței Ioana ridică semne de întrebare serioase cu privire la eficiența și empatia în sistemul medical din România, subliniind nevoia acută de reformă și îmbunătățire a standardelor de îngrijire medicală.

În urmă cu câteva ore, soțul Ioanei Săndulescu a postat un mesaj prin care își cere scuze de la soția lui. „Te rog să mă ierți, Ioana mea scumpă, să mă ierți, n-am mai putut să n-o fac, am încercat, mi-am dat toată silința dar vrăjmaşul din mine a câştigat, am depus plângerea... Te rog să mă ierți, te rog, căci am nevoie de tine nepângărită de trufia şi delăsarea lor, Ioana mea scumpă...”, a scris Bogdan Săndulescu pe Facebook.

Ne găsești și aici: Google News Google Play App Store Facebook

Mai multe pentru tine